Paul Bowles
Zaklon od neba

Originalni naslov: The Sheltering Sky
1949, 1976.
Prijevod: Martina Čičin-Šain
Broj stranica: 236
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: studeni 2014.
Uvez: Meki
ISBN 978-953-304-673-0 (meki uvez)
Mjere proizvoda: 160×240 mm
Izdavač: V.B.Z.

Naslovnica knjige 'Zaklon od neba'
Naslovnica knjige ‘Zaklon od neba’

‘Zaklon od neba’ kultni je, izvorno 1949. godine objavljeni roman američkog pisca i kompozitora Paula Bowlesa – po kojem je B. Bertolucci snimio popularni ‘Čaj u Sahari’ s Johnom Malkovichem u glavnoj ulozi.

Riječ je o bestseleru koji odavno slave i kritika i publika i koji su čitave škole, na čelu s bitnicima – Burroughsom, Ginsbergom, Kerouacom – utkale u temelj svojih poetika, a Bowlesa ustoličile kao neku vrstu vlastitog duhovnog oca. Bowles, koji je u Sjevernoj Africi proveo dobar dio života, ispisao je u ovoj, ali i drugim svojim knjigama pustinji istovremeno bezvremenu odu te nježnu tužaljku za ‘pustinjom kakva je nekad bila’.

Njegovi protagonisti, mladi, međusobno emocionalno i seksualno otuđeni njujorški bračni par Port i Kit, u Afriku stižu u pratnji prijatelja Tunnera, sa sasvim različitim očekivanjima od putovanja. Port, klasični egzistencijalistički antijunak, u pustinji traži rješenje rastemeljenosti vlastitog bivanja u ionako rastemeljenom poratnom svijetu, Kit se nada njihovu ponovnom zbližavanju, a Tunner je najbliži američkome turistu. Njihovo će putovanje, također, za svakoga od njih i završiti posve različitim ishodom. Reći više, opasno bi ugrozilo užitak u čitanju; čist i nepatvoren.

Paul Bowles (1910. – 1999.) jedan je od najznačajnijih američkih pisaca 20. stoljeća, prevoditelj i skladatelj. Slavu i svjetski priznat uspjeh u književnosti stječe svojim prvim romanom ‘Zaklon od neba’, smještenim u sjevernoj Africi. Od godine 1947. živi u Tangieru, u Maroku sa suprugom Jane Bowles. Tangerine mu je bio dom sljedeće pedeset i dvije godine života i nakon smrti postao je simbol Amerikanca u dobrovoljnom egzilu. Paul Bowles smatra se jednim od umjetnika koji su oblikovali literarnu i glazbenu scenu 20. stoljeća. Kritičari njegovu prozu nazivaju kristalno čistom, a njegov pripovjedački glas jedinstvenim. Djela su mu uvrštena u ediciju ‘Library of America’, izdanja američkih literarnih klasika koja su zbog svoje vrijednosti neprestano prisutna na tržištu.

[izvor informacije V.B.Z.]