HOĆE LI OVO BITI KRAJ LJUDSKE VRSTE?
„Chappie“, najnoviji film redateljskog vizionara Neilla Blomkampa poigrava se zanimljivom temom, a u domaća kina stiže početkom ožujka!

Jedan od najpoznatijih teoretičara fizike svih vremena, Stephen Hawking u nedavnom je intervjuu za BBC izjavio da bi potpuni razvoj umjetne inteligencije mogao označiti kraj ljudske vrste. „Čak i oni najprimitivniji oblici umjetne inteligencije koje je čovjek do sada razvio pokazali su se izrazito korisnim, ali njihov daljnji razvoj mogao bi ozbiljno ugroziti našu egzistenciju“, upozorava Hawking. Temom razvoja umjetne inteligencije bavi se novi film redateljskog vizionara Neilla Blomkampa „Chappie“, akcijski spektakl koji u domaća kina stiže već 5. ožujka – dan prije nego u ostatku svijeta. Ovim putem donosimo vam prvu kino najavu za ovaj nadolazeći filmski hit.

Chappie ; Ustupio CF
Chappie ; Ustupio CF

Ime redatelja Neilla Blomkampa širokoj publici već je dobro poznato. Svojim redateljskim prvijencem iz 2009. godine, filmom „District 9“ pobrao je hvalospjeve publike i kritike te zaradio nominaciju za Oscara u kategoriji  najboljeg adaptiranog scenarija (sam film također je bio nominiran i u kategoriji najboljeg filma godine). Njegov sljedeći film „Elysium“ također je pobrao odlične kritike, a na svjetskim je kino blagajnama utržio gotovo 300 milijuna dolara (samo ga je u Hrvatskoj pogledalo gotovo 40 tisuća ljudi). Svi Blomkampovi filmovi, uključujući i spektakl „Chappie“ postavljeni su u stvarni svijet – u bliskoj ili malo daljoj budućnosti – i bave se temama odnosa ljudi prema pojavi izvanzemaljaca („District 9“), velike razlike u društvenim slojevima („Elysium“) ili prema uznapredovalom razvoju tehnologije („Chappie“). Osim inteligentnih scenarističkih zapleta, Blomkampovi filmovi odišu spektakularnim akcijskim sekvencama pa nije niti čudo što se „Chappie“ već sada pretvorio u jedan od najiščekivanijih filmova prve polovice 2015. godine.

U glavnim ulogama u filmu „Chappie“ pojavljuju se Dev Patel („Milijunaš s ulice“), Hugh Jackman („X-Men“), Sigourney Weaver („Aliens“) i stalni Blomkampov glumac Sharlto Copley („Elysium“) koji ovdje posuđuje glas robotu Chappieju i fizički se zapravo ne pojavljuje u filmu. Scenarij za film uz Blomkampa napisala je i Terri Tatchell – njih dvoje su zajedno radili na scenariju za film „District 9“ i pokupili nominaciju za prestižnu filmsku nagradu Oscar.

Svako rođeno dijete dolazi na svijet prepuno obećanja, a takva je situacija i s Chappiejem: on je nadaren, poseban, pravo čudo. Poput svakog djeteta, Chappie će ubrzo doći pod utjecaj okoline koja ga okružuje – dobre i loše – te će se morati osloniti na svoje srce i dušu kako bi pronašao svoje mjesto u svijetu i postao samostalan. Ali zbog jedne stvari Chappie se razlikuje od svih ostalih: on je robot. Prvi robot s mogućnošću samostalnog razmišljanja i vlastitih osjećaja. To je opasna ideja, ali i izazov koji će Chappieja dovesti u sukob s moćnim, razarajućim silama kojima je jedini cilj pobrinuti se da Chappie ostane jedini primjerak svoje vrste…

Chappie – Movie Site
Chappie – IMDb

[izvor informacija Continental film]