John Connolly
Duša u plamenu

Originalni naslov: The Burning Soul
2011
ISBN: 978-953-303-795-0
Izdavač: Naklada Ljevak
Biblioteka: Graham Greene
Godina: prosinac, 2014.
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Prevoditelj: Ana Gotovac
Broj stranica: 430
Format: 13,5 x 20 cm

Randall Haight ima mračnu tajnu: kad je bio tinejdžer on i njegov prijatelj ubili su četranaestogodišnju djevojčicu.

Naslovnica romana 'Duša u plamenu'
Naslovnica romana ‘Duša u plamenu’

Glavni lik Connollyjevog romana Duša u plamenu je privatni istražitelj Charlie Parker, koji nakon dolaska u zabačeni, izolirani gradić Pastor’s Bay u Maineu biva upleten u rješavanje slučaja nestanka 14-godišnje djevojčice Anne Kore. No Parker nije pozvan u Pastor’s Bay da bi pomogao riješiti slučaj nestale djevojčice, nego ga je angažirao advokat neobičnog i kontroverznog klijenta koji možda jest a možda i nije uključen u slučaj nestanka Anne Kore. Parker je baveći se poslom kojim se bavi odavno izgubio sve iluzije – on je svjestan da su šanse da Anne pronađu živu gotovo jednake nuli. No što dublje zalazi u slučaj, pronalazi u njemu sve više slojeva. Parker je tipični antijunak razočaran svijetom oko sebe i prilično umoran od života, a Connollyjev roman je izvanserijska priča o empatiji, moralu i iskupljenju čiju su vrijednost prepoznali podjednako i kritičari i čitatelji.

Connolly je majstor sugestije, koji s lakoćom dočarava atmosferu i napetost prikazujući užas što vreba u idiličnom ruralnom krajoliku.
Publishers Weekly

Vraški dobra priča koja savršeno spaja napetost i misteriju pridodajući im prepoznatljive connollyjevske elemente natprirodnog.
New York Times

O autoru:
John Connolly, irski pisac rođen u Dublinu, diplomirao je engleski jezik i književnost na Trinity Collegeu i novinarstvo na Sveučilištu Dublin City. Književnu reputaciju i ugled među književnim kritičarima stekao je pišući kriminalističke romane, crpeći pritom iz tradicije američkih klasika tog žanra, poput Rossa MacDonalda, Jamesa Leeja Burkea i Eda McBaina. Američki idiom u njegovoj izvanserijskoj prozi često je snažno protkan elementima natprirodnog kao sredstvom koje mu omogućuje istraživanje problema empatije, morala i iskupljenja u seriji romana kojima je glavni junak privatni detektiv Charlie Parker. Osim romana koji se svrstavaju u kriminalistički žanr Connolly je autor zbirke novela i kratkih priča Nokturno, nagrađivane Knjige izgubljenih stvari prevedene i na hrvatski te dva znanstvenofantastična romana »za djecu i odrasle« – Vrata i Paklena zvona.

[izvor informacije Naklada Ljevak]