Kako je ove godine bila 25. obljetnica premijere Seinfelda, za vrijeme boravka u New Yorka odlučili smo posjetiti neke od njegovih slavnih lokacija. Možete ih sami obići ili se prepustiti službenoj “Kramer Reality Tour” koju vodi Kenny Kramer, čovjek koji je bio inspiracija za lik Kramera iz serije. Reality tura je čak parodirana u jednoj epizodi, gdje Seinfeld poduhvat otkačenog Kramera komentira: “Zadnja stvar za koju je ovaj čovjek kvalificiran je da daje turu o stvarnosti”.

Iako je serija zapravo snimana u hollywoodskim studijima. ona je oličenje New Yorka – od specifičnih situacija do popularnih lokacija. Stoga nije čudno da prema online recenzijama u seriji spomenuti “Soup Nazi” još uvijek nudi najbolje juhe, a “Papaya King” najbolji Hot dog u gradu. Dakle, ako niste bili sigurni, sada znate – takeout restorančić s juhama u seriji znan kao “Soup Nazi” s mrkim vlasnikom zaista postoji. Dodatni kruh i voće zaista nećete dobiti ako ne koristite posebni ritual naručivanja objašnjen u seriji. Upravo zbog pogrdnog naziva kojeg se ne može ni dan danas riješiti, “The Original Soupmana” je i dalje jako popularan i strog vlasnik Al Yeganeh besramno prodaje razne artikle s famoznim citatom iz serije: “No soup for you!”.

Bolnica u kojoj Kramer traži čovjeka svinju i baci bombone u pacijenta pri operaciji
Bolnica u kojoj Kramer traži čovjeka svinju i baci bombone u pacijenta pri operaciji

Svratite li do Market Diner znajte da je tamo Kramer na crno kupovao tuševe od Srpskih dilera. Trebate poslati razglednicu? Razglednice možete poslati u pošti na križanju 11th St. i 4th Ave. gdje mu radi prijatelj Newman. Žvakanje Junior mints bombona dok se prolazi pored Bolnice Roosevelt gotovo da je obavezno – ondje Kramer upoznaje Pig-mana, čovjeka sa svinjskim licem. U toj bolnici se odvija i epizoda u kojoj dotični bomboni Krameru padnu ravno u trbuh pacijenta za vrijeme operacije.

Restoran u seriji zvan Soup Nazi sa strogim vlasnikom kojem se ekipa Seinfelda zamjeri

Restoran u seriji zvan Soup Nazi sa strogim vlasnikom kojem se ekipa Seinfelda zamjeri

Na adresi 600 Madison Ave. nalazi se firma Pendant Publishing gdje Kramer sklopi ugovor za knjigu o stoliću za kavu, a George ima seks sa čistačicom. Ako želite isprobati onaj ekler kolačić koji George jede iz smeća, možete ga naći u pekari Little Pie Company.

U ovoj pošti radi Kramerov prijatelj Newman

U ovoj pošti radi Kramerov prijatelj Newman

Famozna Broadway avenija poprište je niza lokacija, uključujući spomenuti “Gray’s Papaya” (zapravo “Papaya King”) u kojoj je Kramer opčinjen hot dogovima, kino “Regency” u kojem se Seinfeld ljubakao s curom za vrijeme Schindlerove liste, pekarnu “H&H Bagels” u koji se Kramer vraća nakon 12 godina štrajkanja, te apoteka Pasteur gdje Elaine kupuje zadnje primjerke omiljene kontracepcije.

George iz smeća jede ekler kolačić kupljen u ovoj pekari

George iz smeća jede ekler kolačić kupljen u ovoj pekari

Od znamenitosti New Yorka treba spomenuti Trump’s Tower gdje Kramer želi Calvinu Kleinu uvaliti ideju o parfemu s mirisom plaže, zatim zgradu NBC-ja gdje Jerry nastupi u emisiji s piratskom košuljom i s Georgeom proda seriju o ničemu, te aukcijsku kuću Sotheby’s gdje Elaine dobije JFK-ove palice za golf i tortu s rojalnog vjenčanja Windsora iz 1937. godine.

Seinfeldovu zgradu s ciglanom fasadom nećete naći u New Yorku, jer se ona zapravo nalazi u Hollywoodu. No, zato će vas u New Yorku ipak dočekati Tom’s Restaurant, čija fasada glumi restoran Monk’s, glavno okupljalište likova u seriji. Interijer je sniman u hollywoodskom studiju pa Tom’s iznutra nimalo ne liči na restoran iz serije. Vlasnika Petea to ne sprječava da gostima preporuči prvi slobodni stol kao izvorno mjesto okupljana Seinfelda i ekipe.

Tekst i foto: Tihoni Brčić