Vlog
Vlog (2014.)
Umjetnička akademija u Splitu (UMAS)
Trajanje: 71 min.
Format: 1,85:1
Color: Crno-bijeli
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Bruno Pavić
Glume: Matija Kačan, Jelena Posavec Tušek, Nada Kovačević, Dara Vukić, Ivan Matijašević, Dušan Ćaleta, Ivica Ljubić Žila

Vlog – www.hollywoodreporter.com
Vlog – IMDb

Vlog ; Ustupio UMAS
Vlog ; Ustupio UMAS

Film mladog splitskog redatelja Brune Pavića pod producentskom i mentorskom palicom Slobodana Jokića (profesor i redatelj, autorskog imena Dan Oki) isključen je iz natjecateljskog programa pod obrazloženjem navodnog kršenja autorskih prava. Konkretno je spomenuta upotreba nekoliko stranih glazbenih brojeva (Janis Joplin, David Bowie…), ne eksplicirajući videoulomke medijskih nastupa domaćih izvođača. Kako je film među prvima uvršten u službenu konkurenciju Pulskog filmskog festivala, nije jasno kako je to ustanovljeno tek predzadnji dan i to nakon novinarske projekcije i istoga dana kad je bila predviđena večernja javna projekcija. Ukoliko se filmovi prije nego što su uvršteni u natjecateljski program ne provjeravaju po pitanju autorskih prava, postavlja se pitanje da li pravilnicima Festivala postoje odredbe koje omogućuju naknadno izbacivanje filma iz službene selekcije i to zbog navodnog, a ne ustanovljenog kršenja drugih prava. Da li su autorska prava stvar isključivo producenta i autora filmskog djela, odnosno, što je češći slučaj, onaj kome je autor prepustio svoja prava… Ako festival nema odgovornost provjeravati autorska prava filmova koje selektira (kao što je na press konferenciji bilo izjavljeno), kakva je njegova odgovornost u pogledu prikazivanja takvog filma, odnosno, uključivanja u natjecanje. Što bi se dogodilo da se dubioza u pogledu glazbenog videomaterijalaustanovila nakon što je film prikazan ili eventualno nagrađen? I u ovom slučaju, stvari nisu (p)ostale jasne, a izbacivanje ‘osumnjičenog filma’ snimljenog studentskim budžetom i poletom, u najmanju ruku potiče zanimanje. Vidjet ćemo hoće li film (možda upravo zbog ovog prijepora) biti prikazan na nekom drugom (autorski otvorenijem 🙂 ) festivalu, pa će se i u ovom području umjetničke prakse moći komparirati.

Urbani film snimljen minimalnim sredstvima, u gotovo amaterskim uvjetima (bez negativnih konotacija po tom pitanju), ‘Vlog’ se pokazao kao najživlji film ovogodišnjeg, to jest 61. Festivala, koji angažirano pokazuje probleme koji su toliko prisutni u društvu, a nisu u dovoljnoj mjeri predmet hrvatske kinematografije. U središtu su suvremeni problemi kao što su siromaštvo, nezaposlenost, besperspektivnost, ravnodušnost…. Glavni lik je mladić koji umjesto svoje bolesne majke čisti stubište u zgradi, a zaposlen je na probni rok u gradskoj knjižnici. U slobodno vrijeme, kao obrambeni mehanizam protiv frustracije, radi na internetu svoj videoblog (Vlog). Od početnih pritisaka, stvari se pogoršavaju do konačnog pada na društveno dno. Prikaz tog pada nije patetičan ni pretenciozan, već rasterećen, među ostalim i kratkim (i tehničkim limitima izobličenim) glazbenim citatima koji odražavaju mladićevo raspoloženje, a sporedni likovi, među kojima su neki naturščici ‘rođeni glumci’, daju pregled društvenih tipova, od otvorenih negativaca do prikrivenih pakosnika i pasivaca.

Film kojemu se mogu staviti primjedbe, ali koji svojim ukupnim dojmom može izdržati. Primjedbe se prvenstveno odnose na nedorađenost scenarija i ograničenja produkcije, ali u cjelini, u odnosu na ovogodišnji festivalski kontekst, unatoč problemima koje tretira, ‘Vlog’ je bio (i nestao) vedro festivalsko iznenađenje. Pored elemenata koji bi se mogli dodati, izbaciti ili izmijeniti, mladenački šarmantan i kritički otvoren film koji govori o onome o čemu rijetko govore oni koji bi mogli govoriti (ili snimati) ‘profesionalnije’.

Robert Jukić, Pula, 25.07.2014.