Izbavi nas od zla
Deliver Us From Evil (2014.)
Jerry Bruckheimer Films, 2014.
Trajanje: 118 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: SDDS | Datasat | Dolby Digital
Redatelj: Scott Derrickson
Glume: Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn, Chris Coy, Dorian Missick, Sean Harris, Joel McHale, Mike Houston, Lulu Wilson, Olivia Horton, Scott Johnsen, Daniel Sauli, Antoinette LaVecchia, Aidan Gemme, Jenna Gavigan

Izbavi nas od zla – Movie Site
Deliver Us From Evil – IMDb

Kada se danas nejeksponiraniji producent prihvati horora, onda je rezultat film u kojem se više obraća pažnja na vizualnu formu i jurnjavu nego na atmosferu. Pogodili ste da se radi o Jerryju Bruckheimeru, producentu ‘Pirata s Kariba’, ‘Nacionalnog blaga’, CSI-jeva’ te drugih televizijskih serijala, trenutačno možda i najzaposleniji producent. Pravi fan horora zapitat će se zašto se upušta i u produkciju jednog horora, a napose ovog kao što je ‘Izbavi nas od Zla’. Bruckheimer je hiperaktivan, a vjerojatno je u pitanju i zarada. A dovoljno je kompilirati već viđene stvari te naglasiti kako se radi o filmu snimljenom po istinitom događaju.

Izbavi nas od zla ; Ustupio CF
Izbavi nas od zla ; Ustupio CF

Otac svih takvih filmova je čuveni i uvjerljivi ‘Exorcist’ (1973.) Williama Friedkina, dok su njegovi ‘potomci’ daleko slabiji filmovi, uz možda poneki izuzetak. Parodije su bile bolje po tom pitanju. A Jerry Bruckheimer ozbiljno tretira to pitanje.

Eric Bana je policijski detektiv Sarchie koji ‘ima nos’ za nadolazeće zahtjevne slučajeve. A kada se nekoliko, naizgled nepovezanih slučajeva povežu jedan, i sam detektiv Sarchia naći će se na meti opsjednutog ubojice. A sve je započelo u Iraku tijekom američkog pohoda, kada su trojica vojnika u u potjeri za neprijateljem u jednoj spilji naišli na drevni zapis koji oslobađa demona. Povratkom u New York doveli su i svojeg novog nevidljivog pratitelja koji ima neke svoje namjere. Zvuči poznato? ‘Exorcist’ takođe počinje u Iraku, gdje svećenik predviđa kako će se sresti s drevnim demonom u Americi. U toj potjeri za opsjednutim ubojicom ni agilni detektiv neće ostati neoštećen, cilj demona bit će njegova obitelj, a najviše njegova mala kćer…

Ništa novo i ništa originalno, osim jurnjave i ponavljanja već viđenog. Čak i završna scena ide više na vizualne efekte nego na atmosferu strave i užasa. ‘Izbavi nas od zla’ tipičan je visokobudžetni uradak skrpan kako bi privukao u kina fanove koji misle kako će doživjeti uzbuđenje. Međutim, ništa od toga, samo jurnjava za negativcima koji i na znaju što hoće. Svježe ideje u području horora naći će se u niskobudžetnim vodama. U komercijalnom Hollywoodu vidljivo je došlo do zasićenja.

Robert Jukić, Zg, 10.07.2014.