Godzilla 3D
Godzilla 3D (2014.)
Warner Bros., 2014.
Trajanje: 123 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | SDDS | Datasat
Redatelj: Gareth Edwards
Glume: Aaron Taylor-Johnson, CJ Adams, Ken Watanabe, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen, Carson Bolde, Sally Hawkins, Juliette Binoche, David Strathairn, Richard T. Jones, Victor Rasuk, Patrick Sabongui, Jared Keeso, Luc Roderique, James Pizzinato

Godzilla 3D – Warner Bros
Godzilla 3D – IMDb

Najnovija ‘3D Godzilla’ (2014.) Garetha Edwardsa, redatelja koji se proslavio dobro ocjenjenim akcijskim SF-om ‘Čudovišta’ (Monsters, 2010.), poharala’ je američke kinoblagajne. Godzilla je golemo čudovište (porijeklom iz japanskih filmova, u nekim varijantama nastalo kao rezultat atomskih pokusa) koje izlazi iz mora i napada gradove i ljude u njima. Godzilla najnovije generacije marketinški je najavljivana kao najstrašnije i najopasnije čudovište koje će se vidjeti na velikom ekranu, što je moguće uz maksimalni angažman specijalnih efekata. To je samo djelomično točno, jer redatelj se potrudio napraviti atmosferu nadolazećeg užasa od nepoznatog, barem u prvoj polovici filma, dok se u drugoj koncentrira na čistu akciju.

Ova ‘Godzilla’ razlikuje se od prethodne u režiji Rolanda Emmericha iz 1998. i po tome što je napravljen određeni ‘karakterni odmak’ naslovnog junaka (kao u japanskim filmovima), tako da ogromno čudovište i nije potpuni negativac.

Godzilla 2014 ; Ustupio Blitz
Godzilla 2014 ; Ustupio Blitz

O čemu se radi? Na početku filma, kroz dokumentarne snimke, saznajemo kako nuklearni pokusi na Pacifiku nisu bili pokusi, već pokušaji da se uništi neko čudovište. Kasniji incident u jednoj nuklearki u Japanu nije objašnjen javnosti. U sadašnje vrijeme, mladi američki marinac (Aaron Taylor-Johnson) dobiva obavijest da mu je otac (Bryan Cranston), inače inženjer iz nuklearke, uhapšen jer je ponovo ušao u zonu napuštene nuklearne elektarne, pokušavajući doći do dokumentacije koja bi rasvijetlila neke događaje. Nakon što izađe iz pritvora, Otac i Sin zajedno odlaze u nuklearku i završe u kompleksu gdje se vrše tajna istraživanja. Situacija postane opasna, jer se u dubini nuklearke budi praiskonsko čudovište. To nije Godzilla, već njezin neprijatelj koji traži partnera suprotnog spola. Nastaje jurnjava po čitavom svijetu, od Havaja do Amerike. Godzilla i dva čudovišta moraju se negdje naći, a to negdje je američki grad na pacifičkoj obali, gdje će doći do konačnog obračuna.

Filmska čudovišta očigledno moraju biti sve većih dimenzija kako bi uspjela zaplašiti modernog čovjeka, ali ni to ponekad nije dovoljno. Podsjetimo na prošlogodišnju ‘Bitku za Pacifik’ (Pacific Rim, 2013.) Guillermoa del Toroa u kojem iz neke druge dimenzije izlaze ogromna čudovišta kako bi uništila naš svijet. To baš i nije tako jednostavno, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da to ljudska rasa već stoljećima sama pokušava.

Robert Jukić, Zg, 17.05.2014.