Samo ljubavnici preživljavaju
Only Lovers Left Alive (2013.)

Recorded Picture Company (RPC), 2013.
Trajanje: 123 min.
Format: 1,85:1
Zvuk: SDDS | DTS | Dolby Digital
Redatelj: Jim Jarmusch
Glume: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt, Anton Yelchin, Jeffrey Wright, Slimane Dazi, Carter Logan, Wayne Brinston, Ali Amine, Yasmine Hamdan, Kamal Moummad, Cody Stauber, Aurelie Thepaut

Samo ljubavnici preživljavaju – Facebook
Only lovers left alive – IMDb

Umjetnička galerija filma

Umjesto filma, Jarmusch je mogao ‘snimiti’ sliku, odnosno izložbu slika s likovima i scenografijom u neponovljivim autorskim kompozicijama koje bi kompenzirale plošna platna radnje.

Film ‘Samo ljubavnici preživljavaju’ Jima Jarmuscha prikazan u stimulativnoj atmosferi ISKON Discovery Premijere u Cinestaru Avenue Malla 9. prosinca 2013. nije ispunio moja (prevelika) očekivanja. Pojedinačni elementi filma začudne su ljepote, ali cjelina nije organska, a likovi nisu životni (radi se o vampirima, pa je ‘životnost’ uvjetnog značenja).

Prizor iz filma 'Samo ljubavnici preživljavaju' ; Fotografiju ustupio DF

Prizor iz filma ‘Samo ljubavnici preživljavaju’ ; Fotografiju ustupio DF

Radi se o bračnom paru vampira (Tilda Swinton i Tom Hiddlestone) u kojima ljubav traje stoljećima (već problematični status quo, koji samo u početku djeluje intrigantno). Dakle, umjesto da film koristi potencijal prepreka koje treba savladati da bi dvoje postalo par (o tome se milenijima pišu knjige i stoljećima snimaju filmovi), mi već zatičemo stabilnu vezu protagonista koji se, uz dužno poštovanje Jimu Jarmuschu, jedva opiru dosadi.

Zasićenost životom implicira i epizoda nabavke specijalnog metka za samouništenje jednog od supružnika. Melankoliji je osobito sklon muškarac, naočiti glazbenik, razočaran (zlim) ljudskim bićima (koje zove zombi), ali par detalja upućuje na to da bi to raspoloženje moglo biti i rezultat stalnog potiskivanja muževnih nagona (vidi njegove poglede ženinoj sestri ili libanonskoj pjevačici).

Uz izjave o neshvaćenim ljudskim genijalcima (istaknuto mjesto zauzima Tesla) ili umjetnicima kojima su pripisana njegova remek djela (Schubertov Adagio!?), melankolični Tom Hiddlestone neodoljivo privlačnog torza prebire po instrumentima iz svoje skupe kolekcije i povremeno se zagleda u prazninu ili privlačnu osobu suprotnog spola.

Još jedan lik revidira umjetničku (književnu) faktografiju. Karizmatični Christopher Marlowe (John Hurt) potvrđuje spekulacije o tome da Shakespeare nije autor djela koja mu se pripisuju (ima i drugih pretendenata na autorstvo Shakespeareovog opusa, vidi ‘Anonimusa’ Rolanda Emmericha).

Tilda Swinton je glumica koja u svojoj manekenskoj vitkosti može postići raspon od ružne žene do ljepotice, dok se Hiddlestone zadržava u svojoj nježnoj muškoj privlačnosti.

Višestoljetni likovi osobito su vezani za glazbu sredine Dvadesetoga stoljeća (a ne ‘stariju glazbu’ svoje mladosti), što ipak upućuje na Jarmuschev ukus, a reproduciraju je s vinilnih ploča, po mogućnosti single formata. Privlačni vampiri koriste prednosti novih tehnologija, mobiteliziraju i Ytubiraju, a dostupne su im skupe lokacije i avionske relacije. Povremeno se, zbog stvaranja napetosti, stvara umjetna kriza nestašice (prehrambenog) artikla, to jest ljudske krvi. S obzirom da vampiri raspolažu neograničenim novčanim sredstvima, u potrošačkom svijetu ne mogu ostati gladni, pa krize djeluju kao kazališne. U pogledu likova, najviše kontradikcija ima sestra glavne junakinje, nestašna vampirica, koja se najavljuje kao opaki karakter, a zapravo se ponaša kao neodgovorna teenagerica, s malo drastičnijim posljedicama svojih nepromišljenih postupaka.

Film nas privlači svojom larpurlartističkom  ljepotom. Scene umirene u izduženoj dimenziji vremena, kružni kadrovi uspavanih vampira uz vrtnju staromodnog gramofona, estetizirani aktovi vampirskog para, egzotične slike Tangiera i postindustrijskog Detroita u galeriji svijeta koji se opire prolaznosti i dok teži samouništenju.

Zagreb,10.12.2013., Ada Jukić