Jasmine French
Blue Jasmine (2013.)
Perdido Productions, 2013.
Trajanje: 98 min.
Format: 2,35:1
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Woody Allen
Glume: Cate Blanchett, Joy Carlin, Richard Conti, Glen Caspillo, Alec Baldwin, Charlie Tahan, Annie McNamara, Sally Hawkins, Daniel Jenks, Max Rutherford, Andrew Dice Clay, Tammy Blanchard, Kathy Tong, Ted Neustadt, Andrew Long

Jasmine French – Movie Site
Blue Jasmine – IMDb

Uživala sam u filmu, kao i u drugim filmovima Woodyja Allena, ali ne bih se složila s mišljenjem da je to njegov najbolji film. Priča osuvremenjene linije Tramvaja zvanog čežnja, sjajan casting, gluma, kamera, poslovična jazz glazbena podloga, kostimi! (elegancija Jasmine French kao karakterno ruho, dizajnerska odjeća kao umjetnička kolekcija), sve to djeluje u prepoznatljivom stilu. Woody Allen ostaje isti, ali superalativ u umjetničkoj karijeri podrazumijeva element razvoja. On i dalje govori o jednoj te istoj stvari, o ‘onoj stvari’ koja može biti toliko toga, a to je odnos moškarca i žene u najširem rasponu mogućnosti unutar iste društvene konture. Iako su njegove varijacije emocionalnih odnosa genijalne i nepresušne, u kritičnim vremenima čine se manje važne.

Prizor iz filma 'Jasmine French' ; Fotografiju osigurao DF
Prizor iz filma ‘Jasmine French’ ; Fotografiju osigurao DF

Svijet o kojem priča Woody Allen izgubio je na značenju. Taj spoj intelektualnog i dobrostojećeg društvenog dijaloga u kojem šansu za neodoljivu privlačnost imaju i neprivlačni igrači, taj šarm muškoženskih odnosa kod kojih slučaj povezuje i razrješava krize, ta međuspolna dinamika u visokom manhattanskom (o)krugu, sve je to potisnulo recesijsko vrijeme. New York Woodyja Allena više ne postoji, a ni na Zapadnoj obali nije rješenje. Ni protagonistica iz krugova posrnulog financijskog kapitala ne uspijeva aktualizirati svoje (emocionalne) probleme.

Ono o čemu Allen govori na duhovit, dosjetljiv, ironičan, filmičan način jednostavno nije u fokusu današnjih problema, ali on tu pokrajnju tematiku održava u stvaralačkom vrtlogu. Izvan tektonskih područja ljudske egzistencije, oslobođen pritiska grube realnosti, Woody Allen stvara nostalgične komedije najviše kvalitete, kao što su odjevni predmeti njegove najnovije junakinje (vidi: Još nešto o filmu)

Zagreb, 30.11.2013., Ada Jukić