Enderova igra
Ender’s Game (2013.)
Summit Entertainment, 2013.
Trajanje: 114 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Datasat | Dolby Atmos
Redatelj: Gavin Hood
Glume: Asa Butterfield, Harrison Ford, Hailee Steinfeld, Abigail Breslin, Ben Kingsley, Viola Davis, Aramis Knight, Suraj Partha, Moises Arias, Khylin Rhambo, Jimmy ‘Jax’ Pinchak, Nonso Anozie, Conor Carroll, Caleb J. Thaggard, Cameron Gaskins

Enderova igra – Movie Site
Ender’s game – IMDb

Redatelj ‘Enderove igre’ je Južnoafrikanac Gavin Hood (također i glumac, ali o tome jednom drugom prilikom, istražite malo IMDb), dobitnik prestižnih nagrada kao i Oscara za najbolji strani film, ‘Tsotsi’ (2005.), punokrvnu dramu smještenu u crnački geto Johannesburga. Gavin Hood je snimio i dobro ocijenjenu akcijsku SF adaptaciju stripa ‘X-Men Origins: Wolverine’ (2009.). Hollywood ga je odmah prepoznao, tako da se nakon ‘Tsotsia’ bacio na snimanje komercijalnih filmova koje ipak ne bi trebalo podcjenjivati u pogledu kreativnog dometa. Najnoviji holivudski Hoodov film je ‘Enderova igra’, snimljen prema istoimenom kultnom SF romanu Orsona Scotta Carda, iz 1985. godine.

Prizor iz filma 'Enderova igra' ; Fotografiju ustupio Blitz
Prizor iz filma ‘Enderova igra’ ; Fotografiju ustupio Blitz

Treba naglasiti kako se ne radi o videoigri prenešenoj na film, iako bi sadržaj mogao na to upućivati, već o romanu koji u SF kontekstu preispituje neka vječna moralna načela. Zemlju je žetoko napala kukcolika vanzemaljska rasa, koja je ipak pobijeđena, nakon teških pustošenja u kojima su stradali milijuni ljudi. Kako bi izbjegli nove napade, Zemljani se pripremaju pokušavajući shvatiti mentalni sklop svojih neprijatelja. U svemiru su instalirali svoje baze iz kojih kontroliraju što se događa na matičnom neprijateljskom planetu. A glavna uzdanica su im klinci koje uvježbavaju za budući sukob, i to napornim vježbama u kojima moraju reagirati na sasvim drugačiji način od onoga na koji su navikli…

Ender Wiggen (Asa Butterfield, gledali smo ga u Scorsesejevom ‘Hugu’ i kao tragičnog ‘Dječaka u prugastoj pidžami’) samozatajni je dječak kojeg zapovjednik (Harrison Ford) izdvaja kao potencijalnog kandidata za vođu neprilagođenih klinaca u predstojećoj bitki s vanzemaljicima. Na sva iskušenja Ender reagira efektno, a u simuliranim borbama pokaže traženu kreativnost. Njegov uspon u vojnoj hijererhiji je munjevit, i uskoro se mora dokazati sa svojom ekipom i pred vojnim čelnicima… Iza blještavog i spektakularnog prikaza nazire se tragična sudbina rase koja nije mogla uspostaviti kontakt, a mladenačka ekipa instrumentalizirana je za neke više ciljeve. Možda je to u početku bila obrambena misija, ali ono što će slijediti najmanje je obrana (za to ima i ovozemaljskih primjera).

‘Enderova igra’ izdvaja se iz kategorije standardnih SF filmova koji se baziraju na specijalnim efektima i akciji, to je film koji ispod površine potiče na razmišljanja o različitosti, i kako je prevladati a da ne dođe do nepotrebnih sukoba i žrtava. Ako se naravoučenje i zanemari, još uvijek je ima dovoljno zabavnih i napetih sadržaja koji čine film u kojem možete uživati do zadnjega kadra.

Ljubljana, 01.11.2013., Robert Jukić