Trijumf u Sarajevu: Sigurno mjesto osvojilo Srce Sarajeva za najbolji film, Lerotić za mušku ulogu, filmu pripale i nagrade CICAE i Cineuropa!

Zagreb, 19. kolovoza – Nakon izvanrednog uspjeha na 75. izdanju Filmskog festivala u Locarnu, debitantski dugometražni igrani film redatelja Jurja Lerotića Sigurno mjesto trijumfirao je na 28. izdanju Sarajevo Film Festivala osvojivši Srce Sarajeva za najbolji film u kategoriji igranog filma; redatelj Lerotić osvojio je Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu, dok je filmu pripala i nagrada CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagrada Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji i njenim stvaraocima.

Fotografiju ustupio HAVC

O nagradama u kategoriji igranog filma odlučivao je žiri u sastavu: austrijski redatelj i scenarist Sebastian Meise, francuska redateljica, scenaristica producentica Lucile Hadžihalilović, hrvatska redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović, srpski glumac Milan Marić te izraelski producent Katriel Schory. U obrazloženju njihove odluke o nagradi Srce Sarajeva za najbolji igrani film stoji: ‘Likovi koji vam paraju srce. Priča koja je jednostavna koliko i složena. Uvlači nas od prvog kadra, ispunjava polako rastućim i neizbježnim očajem te nas ostavlja s osjećajem zbunjenosti. Sa stilskom preciznošću i besprijekornom režijom, ovaj film prikazuje društvo koje nema senzibilitet za tuđu bol.’

Nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca dodijelili su Jurju Lerotiću ‘za portret srdačnog i brižnog lika u dirljivoj i osobnoj ulozi brata.’

U pojašnjenju žirija nagrade CICAE koju čine voditeljica rumunjskog kina Cinema Art Monica Sebestyen, filozofkinja i povjesničarka umjetnosti Tamara Visković i voditelj zadarske Kino Zone Andrej Fric, stoji: Film je prepoznat zbog svog minimalističkog pristupa teškoj temi, često tabuiziranoj, otkrivajući veze osoba bliskih onima s mentalnim problemima, kao i sa sustavom. Scenarij i vizualni jezik komuniciraju kroz ono što je prikazano na ekranu, kao i kroz ono što ostaje skriveno. Uski kut kamere prenosi stanje konstantne tjeskobe i žurnosti koje impregniraju živote likova. Tema mentalnog zdravlja je univerzalna i u današnje vrijeme od iznimne važnosti, a film je prenosi kroz izrazito osobnu priču, s kojom se publika diljem svijeta može povezati. Nagrada portala Cineuropa dodjeljuje se filmu koji, osim što nesporno posjeduje umjetničke kvalitete, također promovira ideje europskog dijaloga i integracije.

Podsjetimo, na nedavno održanom Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je prikazan u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente, film Sigurno mjesto osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film festivala. Ovaj film tako postaje prvi hrvatski filmski naslov (od osamostaljenja) koji je na festivalu A kategorije osvojio čak tri nagrade.

Film je nastao u produkciji Pipsera, režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac a uz njega glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

Sigurno mjesto progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. Film Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića.

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastao je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

[izvor informacije IS]