Zagreb, 14. srpnja 2022. – Muzej za umjetnost i obrt od danas je bogatiji za još jedno remek djelo, vrijedu sliku „Bogorodica s djetetom“ slavnog hrvatsko-talijanskog majstora Andrije Medulića Schiavonea. Sliku ovog  velikog kasnorenesansnog slikara, na današnjoj svečanosti potpisivanja ugovora o donaciji, darovao je ugledni američki Hrvat dr. Dinko Podrug u svoje osobno ime te u ime Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC).

Fotografiju ustupio MUO – Foto Srećko Budek, MUO

Nacionalna federacija kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC) na čelu sa Steveom Rukavinom odlučili su, zahvaljujući upravo dr. Podrugu, američkom Hrvatu, kolekcionaru i uglednom psihijatru iz New Yorka koji je sliku kupio prije nekoliko godina u tamošnjoj aukcijskoj kući Sotheby’s, darovati ju upravo Republici Hrvatskoj odnosno Gradu Zagrebu i Muzeju za umjetnost i obrt.

Ravnatelj Gašparović je istaknuo važnost ove donacije za hrvatsku kulturnu povijest i povijest umjetnosti te zahvalio dr. Podrugu i Nacionalnoj federaciji kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC) ne samo na ovom iznimno vrijednom daru već i za nesebičnu financijsku pomoć koju su pružili Muzeju za umjetnost i obrt neposredno nakon potresa. Tim su povodom dr. Podrugu i NFCAFC-u uručene posebne Zahvalnice.

Slika:
Andrija Medulić Schiavone
Zadar 1510.-1515. – Venecija 1563.
Bogorodica s djetetom
Venecija
ulje na platnu
74 x  51
okvir 106 x 83,5 cm

[izvor informacije Muzej za umjetnost i obrt]

Facebook