Elvis
Elvis (2022.)
Redatelj: Baz Luhrmann
Glumci: Austin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJonge
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 160 min
Država: SAD

Sadržaj:
Film istražuje život i glazbu neponovljivog Elvisa Presleyja, a sve kroz prizmu njegovog kompliciranog odnosa sa zagonetnim menadžerom, pukovnikom Tomom Parkerom (Hanks). Priča duboko zadire u složenu dinamiku njihova odnosa koja se proteže kroz 20 godina, od Presleyjeva uspona, pa sve do vrhunaca njegove slave bez presedana. U središtu tog putovanja je i odnos sa jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih osoba u Elvisovom životu, Priscillom Presley. Novi film vizionarskog i za nagradu Oscar nominiranog redatelja Baza Luhrmanna i studija Warner Bros. Pictures u kojoj glavne uloge nose Austin Butler i oskarovac Tom Hanks.

Elvis – Movie Site
Elvis – IMDb


Belle: Zmaj i pjegava princeza
Ryu to sobakasu no hime / Belle: The Dragon and the Freckled Princess (2021.)
Redatelj: Mamoru Hosoda
Glumci: Kaho Nakamura, Ryô Narita, Shôta Sometani
Žanr: animirana avantura
Trajanje: 121 min
Država: Japan

Sadržaj:
Suzu je sramežljiva srednjoškolka koja živi u ruralnom selu. Godinama je samo sjena same sebe. Ali kada uđe u “U”, masivni virtualni svijet, bježi u svoju online personu kao Belle, svjetski poznata pjevačica. Jednog dana njezin koncert prekida monstruozno stvorenje koje proganjaju osvetnici. Kako njihov lov eskalira, Suzu kreće u emocionalnu i epsku potragu kako bi otkrila identitet tajanstvene “zvijeri” i otkrila njezino pravo ja u svijetu u kojem možete biti bilo tko. ‘Belle: Zmaj i pjegava princeza’ je fantastična, iskrena priča o odrastanju u doba društvenih medija priznatog i nagrađivanog japanskog redatelja Mamorua Hosoda.

Belle: Zmaj i pjegava princeza – Movie Site
Ryu to sobakasu no hime / Belle: The Dragon and the Freckled Princess – IMDb


Baci se na pod
Baci se na pod (2022.)
Redatelj: Nina Violić
Glumci: Goran Bogdan, Nina Violić, Bruno Frketić Bajić, Lee Delong
Žanr: drama, obiteljski
Trajanje: 77 min
Država: Hrvatska

Sadržaj:
Posljednji trenuci zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji. Dok se roditelji bave zamjeranjima i prebacivanjem krivnje, njihov šestogodišnji sin svoj svijet gradi kroz igru. Svatko ima svoju istinu, u čiju ćete povjerovati?

Bilješka redateljice o filmu
To je film o tome da nismo sposobni vidjeti istinu i kako je sve u što vjerujemo da nam se dogodilo naš subjektivni doživljaj.
Zanimalo me koliko mogu graditi priču isključivo kroz psihologiju likova, koliko se ta priča može nadopunjavati kroz njihovu različitost i koliko oni postaju neki potpuno drugačiji likovi kroz pogled drugog lika.
Smjestila sam radnju pola sata prije raspada jedne male obitelji. Ta mi je tema bliska jer sam i sama prošla kroz traumu razvoda i osjećaja krivnje što donosim odluku ne samo za sebe nego i za svoju kćer.
Naše mačoističko društvo podrazumijeva ostavljene žene i muškarce koji vode dvostruki život, a u mom iskustvu i krugu u kojem živim brak napuštaju uglavnom žene, i to ne zato što imaju nekog drugog, nego zato što u većini situacija žele od života više nego njihovi muževi. To je također nešto čime sam se pozadinski bavila u filmu.
Nisam se žanrovski određivala, naše grčke prodajne agentice stavile su ga u kategoriju art-house filmova, ali možda kroz šalu možemo reći da je to jedan obiteljski film namijenjen svim vrstama obiteljskog odnosa, i funkcionalnog i nefunkcionalnog i potpuno rasutog. Trudila sam se u tu situaciju unijeti puno topline, zafrkancije, budalaština i apsurda.
Mene su oduvijek otkad se bavim filmom, a to je već 30 godina, fascinirali filmovi koje su režirali glumci. John Cassavetes sigurno je redatelj koji je još davno najviše utjecao na mene i na moj pogled na film. Ne samo zato što su glumci u tim filmovima izuzetni i nepredvidljivi, nego i način na koji glumac kad režira vidi situaciju. Taj je pogled često intuitivan, subjektivan, često iz pozicije lika, a ne priče. Otkada sam prije deset godina počela razvijati Baci se na pod pa dok ga nisam završila, stalno bih se vraćala na tu izvornu točku. Danas, kad je gotov, sigurna sam da smo u tom intuitivnom i nepredvidljivom smislu stvorili jedan zanimljiv svijet u kojem je igra beskonačna.

Kratka biografija redateljice i scenaristice
Nina Violić diplomirana je glumica, rođena u Rijeci 1972. Svoj glumački put započinje u alternativnom i istraživačkom kazalištu, danas je prvakinja drame Hrvatskog nacionalnog kazališta u Zagrebu. Scenaristica je i redateljica dva kratkometražna igrana filma Odvajanje (2014) te Janje (2019) koji je nakon međunarodne premijere na BFI London Film Festivalu imao uspješnu festivalsku distribuciju. Baci se na pod je Ninin debitantski dugometražni igrani film.

Za svoje uloge primila je brojne nagrade i priznanja:
Nagrada Marul za ulogu Laure u predstavi U agoniji Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana
Nagrada za najbolju glumicu na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci za ulogu Laure u predstavi U agoniji Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana
Nagrada Fabijan Šovagović za ulogu Laure u predstavi U agoniji Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana
Nagrada Hrvatskog glumišta 1995.
Zlatna Arena 1998.
Večernjakova ruža 2002.
Nagrada Ivana pl. Zajca 2002.
Zlatni lav u Umagu 2007.
Nagrada na festivalu u Užicama 2011.
Nagrada publike teatar.hr 2013.
Nagrada Novog lista 2014.
Nagrada Mila Dimitrijević 2015.
Nagrada Tito Strozi 2016.
Nagrada Marul 2018.
Nagrada Mila Dimitrijević 2018.
Nagrada Zlatni studio 2019.
Nagrada Marul 2019.

Baci se na pod – Movie Site
Baci se na pod – IMDb


Crni telefon
The Black Phone (2021.)
Redatelj: Scott Derrickson
Glumci: Ethan Hawke, James Ransone, Jeremy Davies, Madeleine McGraw, Mason Thames
Žanr: horor, triler
Trajanje: 103 min
Država: SAD

Sadržaj:

Redatelj Scott Derrickson vraća se svojim korijenima i ponovno surađuje s Blumhouseom u novom horor trileru.

Finneyja Shawa, sramežljivog, ali pametnog 13-godišnjeg dječaka, otima sadistički ubojica i zarobljuje ga u zvučno izoliranom podrumu u kojemu vrištanje nema nikakve koristi. Kada isključeni telefon na zidu počne zvoniti, Finney otkriva da može čuti glasove ubojičinih prijašnjih žrtava koje su odlučne u tome da se ono što se njima dogodilo ne dogodi i Finneyju.

Ethan Hawka pamtimo po trilogiji Richarda Linklatera ‘Before Sunrise’ (1995.), ‘Before Sunset’ (2004.) i ‘Before Midnight’ (2013.), a imali smo ga priliku gledati i u filmu ‘Reality Bites’ gdje su uz njega glavne uloge imali Wynona Ryder i Ben Stiller. Sada se Hawke pridružuje postavi horor trilera ‘Crni telefon’ u režiji Scotta Derricksona za Blumhouse i Universal. Scott Derikson se već dokazao kao vješt redatelj horor žanra u filmovima poput ‘The Exorcism of Emily Rose’ (2005.), ‘Sinister’ (2012.), ‘Deliver Us from Evil’ (2014.) i Marvelovog filma ‘Doctor Strange’ (2016.). ‘Crni telefon’ je adaptacija novele Joe Hilla iz autorove zbirke novela pod nazivom ’20th Century Ghosts’.

Ovaj projekt ponovo povezuje Hawkea s producentom i tvorcima hit hororca ‘Sinister’ iz 2012. godine. Hawke je glumio i u filmu ‘The Purge’, još jednom hit horor filmu u produkciji Blumhousea. Rad na novom filmu počeo je u veljači u Sjevernoj Karolini. Hawke se nakon ovog projekta sprema za ulogu u Marvelovoj ‘Moon Knight’ seriji, a nedavno je postigao veliki uspjeh s miniserijom ‘The Good Lord Bird’ u kojoj je koautor, izvršni producent i glavni glumac i koja je dobila je priznanje Američkog filmskog instituta za najbolji televizijski program godine.

Za Masona Thamesa, koji glumi Finneya Shawa ovo će biti prva filmska uloga.

Crni telefon – Movie Site
The Black Phone – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]

Facebook