Rasprodanim Bačvicama otvoren FMFS: s oduševljenjem dočekan debitantski film Nine Violić

Rasprodanim Ljetnim kinom Bačvice sinoć je otvoren 15. Festival mediteranskog filma Split, a tijekom deset dana održavanja kroz sedam različitih programa prikazat će se 72 naslova iz 30 zemalja.

FMFS je otvoren premijernim prikazivanjem filma “Baci se na pod” u kojem se Nina Violić našla u trostrukoj ulozi: redateljice, scenaristice i glavne glumice, a uz nju glavne uloge tumače i Goran Bogdan, te  dječak Bruno Frketić Bajić koji je posebnim ovacijama pozdravljen nakon projekcije. Na otvaranju FMFS-a bili su i autor glazbe Filip Šovagović, ali i grupa TBF autori pravog ljetnog hita “Pas sa plastičnim plaštom” koji se provlači kroz cijeli film.

Fotografiju ustupio FMFS

Za filmom “Baci se na pod” vlada velik interes pa je i današnja reprizna projekcija u Kinoteci Zlatna vrata rasprodana, ali organizatori su u prodaju već pustili ulaznice za 28. lipnja kad je najavljeno novo prikazivanje u Ljetnom kinu Bačvice.

Svoju premijeru sinoć na Bačvicama imao je i kratki film Šime Šituma koji je u “Sprovodu” redatelj, ali uz Stojana Matavulja i glavni glumac. Prva je to od devet “Ješki”, programa kratkog hrvatskog filma, a koji se natječu za novčanu nagradu od 15 tisuća kuna.

Pozitivna atmosfera u kojoj se slavio povratak u staro normalno, jer je kapacitet festivala vraćen u predpandemijske brojke, podsjetila je zbog čega je FMFS omiljena kulturna manifestacija u Dalmaciji čije se svako novo izdanje željno iščekuje.

Večeras se otvaraju i ostala FMFS kina, pa i ono u sklopu Tvrđave Gripe gdje se prikazuje “Lunana” film iz Butana koji je imao i nominaciju za najbolji međunarodni film na ovogodišnjim Oscarima. Lokacija je ovo na kojoj se splitskoj publici pruža prilika pogledati filmove iz zemalja van Mediterana. U besplatnom kinu na platou ispred Doma mladih kreće natjecateljski program kratkog filma u međunarodnoj konkureniciji.

Kako bi se izbjegle gužve na Bačvicama, ulaz je otvoren sat vremena prije početka projekcija (svaku večer od 20:30 sati), a ulaznice po cijeni od 20 i 30 kuna mogu se kupiti online na www.fmfs.hr, ili na blagajnama kina.

[izvor informacije Festival mediteranskog filma Split]

Facebook