Hrvatska radiotelevizija svake godine dodjeljuje nagradu za životno djelo „Ivan Šibl“ namijenjenu autorima i profesionalcima koji su svojim radom obilježili i definirali našu televizijsku svakodnevicu. Ovogodišnji je dobitnik te prestižne nagrade Danko Volarić, redatelj bez kojeg se ne bi mogli zamisliti brojni televizijski sadržaji no kako to već u svijetu televizije biva – njegovo je ime samo jedno u nizu koje proleti u zadnjim trenucima odjavnih špica.

Manje je poznata kako Volarićevo uspješno profesionalno televizijsko lice ima i svoje tankoćutno dokumentarističko naličje koje je iznimno uspješno pokazao u svoja dva filma rađena u produkciji Factuma. Riječima Nenada Puhovskog u pitanju je “sjajan, samozatajni autor koji je najveći dio svoje karijere radio važne poslove koji, nažalost, najčešće nisu autorski prepoznatljivi – režirao je gotovo sve kultne kvizove na Prisavlju kao što su Najslabija karika, Tko želi biti milijunaš? i Izazov. No, Volarić je i sjajan dokumentarist, jedan od rijetkih s nekim tihim, rekao bih „češkim“ smislom za humor.”

Fotografiju ustupio Dokukino KIC

Autorska večer Danka Volarića u Dokukinu KIC donosi dva vrlo uspjela, nagrađivana filma koji od trenutka svoje premijere do danas nisu izgubili na svojoj aktualnosti i relevantnosti. Život na svježem zraku nas odvodi u mjesto Đulovac u zapadnoj Slavoniji, geografski i metaforički daleko od svijeta visoke politike i ideologija. Tamošnji političari prisiljeni su stvoriti vlastite strategije kako bi nakon rata uspostavili komunikaciju između Hrvata, srpskih povratnika i novodoseljenih Hrvata s Kosova. S puno humora i momenata u stilu cinéma vérité iskusni televizijski redatelj i scenarist Danko Volarić istražuje opće raspoloženje lokalnog stanovništva u vrijeme kada poštenje i čast sve više gube na značenju. Mogu li se rane koje je tim ljudima nanio rat zaliječiti ili će one još više produbiti sukob? Postoji li nakon rata mogućnost mirnog suživota? Ne nudeći izravne odgovore, film postavlja pitanja ključna za nastavak života na svim prostorima bivše Jugoslavije.

Uz Život na svježem zraku bit će prikazana i briljantna satira Mimara Revisited (2010.) u kojoj Volarić konfrontira stvranost Muzeja Mimara i visoka očekivanja za mjesto koje je trebalo postati “zagrebački Louvre”. Zagrebački Louvre zjapi prazan, posjetitelje se može izbrojati na prste, ali popratne komercijalne aktivnosti – modne revije, aukcije slika, promocije knjiga, susreti zavičajnih klubova – dobro su posjećene. Klasična arhitektura austrougarske gimnazije danas je idealna scenografija za kičaste manifestacije svakojake vrste.

Nakon projekcije filmova slijedi razgovor s redateljem Dankom Volarićem, producentom i redateljem Nenadom Puhovskim te snimateljem Silvestarom Kolbasom. Razgovor će moderirati filmski kritičar Hrvoje Pukšec.

Ulaz na projekciju i razgovor je besplatan.

Festivali i nagrade:

DANI HRVATSKOG FILMA 2002 – Nagrada za najbolju režiju / ASTRA FILM FESTIVAL – Posebno priznanje žirija / BALKAN BLACK BOX 2003 / IDFA 2002 (Jan Vrijman Selection) / INTERNATIONAL FILM FESTIVAL PALIĆ 2002 / ZAGREBDOX 2007

LIBURNIA FILM FESTIVAL  2010 – Grand prix / ZagrebDox 2010 / Festival mediteranskog filma Split 2010 / Dani hrvatskog filma 2010

[izvor informacije Dokukuno KIC]