Predstavitev nove sezone, ki jo bodo med drugim zaznamovale mednarodna koprodukcija, gledališke klasike, krstne in prve slovenske uprizoritve, avtorski projekti, bogata ponudba abonmajev, natečaj za izvirno slovensko dramsko besedilo ter glasbeni večeri Ars in Drama, je zaokrožila podelitev priznanja enote ZDUS SNG Drama Ljubljana tehničnemu ansamblu, ki je v časih, zaznamovanih z epidemijo, še posebej pripomogel k uspešni izvedbi Draminega programa.

Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana

Kolektiv SNG Drama Ljubljana se je s slavnostno predstavitvijo repertoarja 2022/23, ki se je v sredo, 1. junija 2022., odvila na Velikem odru, povezano in optimistično zazrl v prihajajočo sezono. »Čeprav zoprni virus verjetno še ni dokončno zapustil svetovnega prizorišča, bomo vrata Drame končno spet odprli na stežaj. Po dveh letih okrnjenih možnosti in le redkih priložnosti za polnovreden stik med odrom in občinstvom bomo spet vzpostavili tak abonmajski sistem kot prej, še več: za vas smo znotraj naše ustaljene abonmajske ponudbe pripravili nekaj zanimivih in privlačnih novosti. Tudi sicer se s programom v sezoni 2022/23 poskušamo otresti nekaterih omejitev, ki so se v zadnjih dveh letih prikradle v naše delovanje: na odru lahko ponovno načrtujemo uprizoritve, v katerih nastopa večje število članov igralskega ansambla, ponovno oziroma na novo so obujene produkcijske vezi s tujino. Želimo, da bi tudi gledalci začutili tako olajšanje in veselje, kot smo ga mi, ko se vsaj z enega vidika zdi, da se življenje vrača v normalo. Seveda sta nas ti dve leti negotovosti in pomanjkanja polnega živega stika na nek način zaznamovali, a vendar upamo, da smo skupaj pripravljeni na nove izzive, nove premisleke, nova čustva, ki jih vsakič znova ponuja druženje ob gledališki predstavi. Zato vas vabimo, da se nam pridružite na poti k obujanju edinstvenega občutka skupnosti, ki ga nudi živ stik igralca z gledalcem. Vabimo vas, da se skupaj z nami zamislite ob temah, ki vam jih ponujamo, da skupaj z nami prihajate do novih spoznanj in raziskujete vznemirljive globine človekovega delovanja, rezoniranja in čustvovanja nekoč in danes. Da skupaj z nami v temi gledališke dvorane ob vsaki predstavi znova stopite v dialog s časom, ki ga živimo, in do njega zavzamete stališče. Upamo, da se boste na pot tega skupnega raziskovanja podali polni pričakovanj in zaupanja v neponovljivo čarobnost in zavezujočnost gledališkega doživetja,« je v repertoarnem uvodniku v sezono 2022/23 napovedala ravnateljica SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel. Na slavnostni razgrnitvi repertoarja, ki ga je skoraj v celoti oblikoval še prejšnji ravnatelj Drame Igor Samobor, je predstavila tudi že celotne zasedbe vseh trinajstih prihajajočih uprizoritev.

Šest premier na Velikem odru

Mednarodna koprodukcija Prometej ʼ22 s podnaslovom Hommage à Beckett je priredba Ajshilovega Vklenjenega Prometeja, ki jo je svetovno priznani romunski režiser Gabor Tompa napisal v sodelovanju z Ágnes Kali. Ta ironično obdelan antični mit, ki govori o usodi intelektualcev v 21. stoletju, nastaja v koprodukciji Madžarskega državnega gledališča iz Cluja, Državnega gledališča iz Konstance in ljubljanske Drame z enakovrednim deležem igralcev vseh sodelujočih gledališč. Prva premiera bo 1. julija v Cluju, ljubljansko premiero pa načrtujemo 15. oktobra. Še pred tem, predvidoma 1. oktobra, pa načrtujemo premiero uprizoritve Čistilci, izvirnega projekta madžarskega režiserja Arpada Schillinga, ki se kot režiser s to uprizoritvijo prvič predstavlja na slovenskih gledaliških odrih, smo pa sicer že imeli v Ljubljani priložnost videti gostovanja treh njegovih odmevnih predstav v okviru Drama Festivala. Čistilci so distopična igra o individualizmu in oportunizmu ter kolegialnosti in empatiji, ki jo je Schilling napisal v sodelovanju s stalno sodelavko Évo Zabezsinszkij. Sledila bo krstna uprizoritev igre Zaznamki Katarine Morano v režiji Žige Divjaka. Na odru ljubljanske Drame se bo uspešen avtorski tandem predstavil prvič, z novim besedilom, napisanem po naročilu Drame, in skozi prizore iz vsakdanjega življenja osvetlil čas, v katerem živimo. Premiera bo predvidoma 3. decembra. Po novem letu, predvidoma 14. januarja, bo sledila uprizoritev svetovne klasike Mrtvaški ples, enega manj znanih del švedskega anatoma odnosov med spoloma Augusta Strindberga, v priredbi Žanine Mirčevske in režiji Eduarda Milerja. Absurdistična komedija o strupeni zakonski skupnosti in razlogih za vztrajanje v njej, je bila v SNG Drama Ljubljana nazadnje uprizorjena že pred več kot 100 leti, leta 1920 v režiji Osipa Šesta. Sledil bo ambiciozni projekt z naslovom Mrakijada, ki bo nastal na podlagi treh dram (Stari Rimljan, Sinovi starega Rimljana, Razsulo Rimljanovine) pogosto prezrtega in redko uprizarjanega slovenskega dramatika Ivana Mraka. Gre za edinstveno družinsko sago, ki bo spregovorila o razpadu moralnih in etičnih vrednot, v priredbi Tiborja Hrsa Pandurja in režiserke Nine Rajić Kranjac. V uprizoritvi, ki bo premiero doživela predvidoma 18. marca naslednje leto, bo nastopilo kar 20 članov igralskega ansambla in gostov. Sezono na Velikem odru bomo zaokrožili z veliko svetovno klasiko Striček Vanja Antona Pavloviča Čehova, ki bo na velikem odru Drame ponovno zaživela po več kot 50 letih. Igro o družinskih in družbenih vprašanjih, ki nas vedno bolj vznemirja tudi zaradi skoraj preroškega uvida v vzroke za uničevanje okolja, bo režiral Janusz Kica. Premiera bo predvidoma 13. maja 2023.

Štiri premiere v Mali Drami – ena krstna in tri prve slovenske uprizoritve

Vrata Drame bomo v novi sezoni dejansko najprej odprli v Mali Drami, kjer bo predvidoma 23. septembra premiera drame Otroci najvznemirljivejših sodobnih britanskih avtoric Lucy Kirkwood, ki se bo s tem v Sloveniji predstavila prvič. Njena drama Otroci iz leta 2016 se ukvarja z globokimi moralnimi in etičnimi dilemami v času krize in katastrofe. Prvo slovensko uprizoritev bo režirala Nina Šorak. Sledila bo prva slovenska uprizoritev drame Gibanje srbskega dramatika Dimitrija Kokanova, ki se bo v Drami predstavil prvič. To svojevrstno pripoved o sodobnem posamezniku in njegovem stanju strahu v poznem kapitalizmu bo režiral Juš Zidar. Premiera Gibanja bo predvidoma 23. decembra. Prva uprizoritev v letu 2023 v Mali odru bo nova igra hrvaškega dramatika Tomislava Zajca, ki se bo prvič predstavil ljubljanskemu občinstvu – gre za novo avtorsko besedilo, ki nastaja na podlagi znamenitega romana Virginie Wolf Gospa Dalloway. Režijski izziv krstne uprizoritve odrske priredbe slovite psihološke in sociološke študije posledic (prve svetovne) vojne bo sprejel režiser mlajše generacije Peter Petkovšek, ki se bo občinstvu Drame predstavil prvič. Premiero načrtujemo 10. marca. Program Male Drame bomo zaključili s prvo slovensko uprizoritvijo drame Še vedno Alice, ki je bila leta 2014 prelita v pretresljiv film, s katerim si je Julianne Moore, ki je upodobila naslovno junakinjo, priborila oskarja. Pogled v notranjo pokrajino znanstvenice, ki jo na vrhuncu kariere prizadene Alzheimerjeva bolezen, bo režiral Matjaž Zupančič. Premiera bo predvidoma 14. aprila 2023.

Tri uprizoritve v okviru platform Drama Laboratorij in Čakajoč Supermana

V okviru platforme Drama Laboratorij bo nastal čisto poseben projekt z naslovom Polenta po ideji članice Draminega igralskega ansambla Eve Jesenovec, ki bo v njem tudi nastopila. Poseben zato, ker ne bo uprizorjen v prostorih Drame, temveč v eni od trgovin ljubljanske blagovnice Maxi. Režirala ga bo režiserka najmlajše generacije Mojca Madon. Avtorici napovedujeta »gledališki hepening« v trgovini – prostoru, ki obljublja, kaj vse bi lahko bilo, če se za to odločimo. Premiera Polente bo predvidoma oktobra oziroma novembra 2022.

V okviru platforme Čakajoč Supermana bomo (premierno predvidoma 7.) oktobra na odru Male Drame uprizorili avtorski projekt študentke AGRFT Žive Bizovičar po motivih slovenskih ljudskih pesmi. Živa Bizovičar izhaja iz ugotovitve, da smo Slovenci narod brez mitov, ki poskuša odsotnost mitov nadomestiti z ljudsko glasbo in pripovedkami. Uprizoritev, ki bo spomin na izročilo raziskovala s povezovanjem preteklosti in sedanjosti, bo ustvarila ekipa ustvarjalcev najmlajše generacije.

Iz letošnje sezone platforme Čakajoč Supermana pa smo bili zaradi koronskih zapletov primorani v naslednjo sezono prestaviti uprizoritev Alica: nekaj solilogov o neznosnosti časa s podnaslovom Afterparty. V avtorskem projektu Luke Marcena po motivih Alice v čudežni deželi in drugih pravljic, ki bo hkrati Marcenova magistrska naloga, bo v naslovni vlogi nastopila Tina Vrbnjak. Premiera bo predvidoma 5. maja 2023.

Dodatni programi prinašajo številne novosti

V SNG Drama Ljubljana bodo skozi celo sezono potekali tudi drugi dogodki, zlasti v okviru raznolikega pedagoškega programa ali v okviru Dramine (zvočne) knjižnice. Posebej pa bi radi opozorili še na dve pomembni novosti: natečaj za izvirno slovensko dramsko besedilo, s katerim želimo avtorje spodbuditi k pisanju dram, ki bi jih potem uprizorili na našem odru. Druga novost pa bodo glasbeni večeri z naslovom Ars in Drama, ki jih bomo snovali v sodelovanju z umetniškim programom Ars – 3. programa Radia Slovenija. V sezoni 2022/23 bomo skupaj pripravili predvidoma štiri večere vrhunskega džeza, šansonov in glasbe, tako ali drugače povezane z gledališčem. Prva dva koncerta načrtujemo že  v jesenskem delu nove sezone, in sicer predvidoma v nedeljo, 9. oktobra, in v nedeljo, 20. novembra.

Obogatena abonmajska ponudba in ponovna razpoložljivost vseh sedežev

V novi sezoni bodo abonmaji v Drami spet organizirani po dnevih namesto po številskih oznakah, kar bo abonentom olajšalo načrtovanje in odločanje pri izbiri. Abonmajsko ponudbo bosta popestrila nova abonmaja, ki bosta nudila pogovore z ustvarjalci po predstavah in sta prvenstveno namenjena vsem tistim gledališkim abonentom, ki se željo seznaniti z ozadjem in kontekstom posameznih uprizoritev popestrili našo ponudbo. Tako smo na velikem odru pripravili Abonma Plus, na malem odru pa Abonma Mala Drama. Abonmaja Predpremiera v novi sezoni ne bo, ponovno pa uvajamo abonma Repriza (prva ponovitev po premieri).

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]