Firestarter (2022.)
Redatelj: Keith Thomas
Glume: Zac Efron, Ryan Kiera Armstrong, Sydney Lemmon, Kurtwood Smit

Već sama činjenica da se Stephen King pojavljuje kao autor romana prema kojem je snimljen film, dovoljna je da privuče njegove fanove u kina. Međutim, ni Kingovo ime nije garancija uspjeha filma, pogotovo kod projekata koje se površno odrade, a ‘Potpaljivačica’ je jedan od njih. Prije gotovo četrdeset godina (1984.) snimljen je istoimeni film u režiji Marka L. Lestera s Drew Barrymore, Davidom Keithom, Freddie Jonesom, Heather Locklear, Martinom Sheenom, George C. Scottom Art Carneyjem i Louise Fletcher u glavnim ulogama. Nasuprot takvoj impozantnoj glumačkoj ekipi, u novoj ‘Potpaljivačici’ ističe se jedino Zack Efron od eksponiranijih glumaca u ulozi oca djevojčice s parapsihološkim moćima. Mlada Ryan Kiera Armnstron (rođena 2010.) u ulozi potpaljivačice Charlie McGee (u staroj verziji odglumila ju je Dreww Barrymore) nije bez glumačkog iskustva, imala je manje uloge u romantičnoj drami ‘Nevjerojatan život psa Enza’ (2019.), hororu ‘Ono: Drugo poglavlje’ (2019.) i SF-u ‘Black Widow’ (2021.), te veće i glavne uloge u biografskoj drami ‘The Glorias’ (2020., režija Julie Taymor), obiteljskom fantasyju ‘Wish Upon a Unicorn’ (2020., Steve Bencich) i akcijskom SF-u ‘The Tomorrow War’ (2021.; Chris McKay. Glumila je i u nekoliko televizijskih serijala, od kojih ističemo ‘Anne’ (2017. – 2019.) i ‘Američka horor priča’ (2021.).

Fotografiju ustupio Editus

Charlie McGee (Ryan Kiera Armnstron) potomak je para (Zac Efron i Sidney Lemon) na kojem su u tajnom laboratoriju znanstvenici vršili eksperimente, s ciljem razvoja parapsiholoških moći. Kako određene nadređene strukture nisu bile zadovoljne postignutim rezultatima, ‘pokusni kunići’ su odbačeni. Obzirom da je Charlie već i prilikom rođenja pokazala svoje mogućnosti, a prilikom odrastanja njezine parapsihološke moći postaju sve veće, roditelji su morali često seliti kako ne bi došli u centar pažnje svoje okoline. Kako se opet pojavljuje interes za takvom vrstom ljudi s velikim moćima, nova šefica tajne agencije kreće u potragu za njima, a na meti je upravo Charlie koja može poslužiti i kao tajno oružje u eventualnom sukobu…

Stephen King u svojim se djelima poigrava potencijalom parapsihologije i nadnaravnih moći, sjetimo se samo ‘Carrie’ (1976.; redatelj Brian de Palma) sa suptilnim stupnjevanjem napetosti, koja u završnici, frustrirana zbog poniženja, eksplodira u razarajućem bijesu na one koji su je do tada povrijedili. ‘Potpaljivačica’ nije uvjerljiva u dramaturškom nijansiranju prikaza razvoja moći djevojčice. Kako je moguće da roditelji, svjesni kćerinih mogućnosti, godinama to taje od nje, umjesto da je spremaju i uče kako se nositi s darom, napose, kontrolirati ga. Odjednom, s deset godina Charlie će ozljeđivati i svoje bližnje, a istovremeno nekažnjeno puštati da ju neki od školskih kolega zlostavljaju. To što Charlie svoju zastrašujuću moć ispoljava na nebitnim bićima koja joj ne mogu suštinski naškoditi, upitan je scenaristički pristup. U serijalu ‘Stranger Things’ slična djevojčica koju prisiljavaju da u eksperimentu upotrijebi svoje moći, to odbija, pa se to kao bumerang vraća njezinim instruktorima.

‘Potpaljivačica’ s aspekta akcije i uporabe specijalnih efekata nije loš film, ali teško će zadovoljiti fanove horora kao i Kingove poklonike, jer autori se nisu mogli odlučiti za radikalniji pristup u oslikavanju likova. U pitanju su i roditelji koji raspolažu određenim moćima, ali ih nisu u stanju upotrijebiti kada za to dođe pravi trenutak.

Redatelj Keith Thomas prethodno je snimio samo horor ‘The Vigil’ (2019.), i četvrtu epizodu televizijskog serijala ‘Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities’ (2022.).

Robert Jukić, Zagreb, 25.05.2022.

Informacije o filmu:

Potpaljivačica
Blumhouse Productions, Angry Adam Productions, BoulderLight Pictures, 2022.
Trajanje: 94 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Based on the novel by Stephen King
Scenarij: Scott Teems
Glazba: Cody Carpenter, John Carpenter & Daniel A. Davies
Još glume: Michael Greyeyes, Gloria Reuben, John Beasley, Tina Jung, Hannan Younis, Gavin Maciver-Wright, Jeremy Ferdman, Jamillah Ross, Morrissa Nicole, Sheila Boyd, Darrin Maharaj, Danny Waugh, Lanette Ware, Hunter Smalley

Film je pogledan u multipleksu CineStar Zagreb Zapad

Potpaljivačica – Movie Site
Firestarter – IMDb