Kako spasiti mrtvog prijatelja Marusje Siroječovskaje i Planet Amalije Ulman laureati 15. Subversive Film Festivala

Zagreb, 22. svibnja 2022. – Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u zagrebačkom kinu Tuškanac u nedjelju navečer završen je filmski dio 15. Subversive Festivala koji je i ove godine u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji donio recentne i provokativne naslove, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu Sonja Leboš, Tina Leisch i Marko Stojiljković.

Fotografiju ustupio Subversive Festival

Žiri je najboljim filmom u igranoj konkurenciji proglasio film Planet  španjolsko-argentinske redateljice Amalije Ulman jer, kako stoji u obrazloženju žirija: „Prvi dugometražni film mlade Amalije Ulman naizgled je bezbrižno ispričana priča o majci i kćeri sofisticirane elegancije koje se suočavaju s tragedijom siromaštva na iznenađujuće dosjetljive načine. Inteligentna, zabavna i istovremeno dirljiva, ova indie obiteljska dramedija napravljena je uvjerljivo i sigurne ruke, nježno i s istančanim osjećajem za estetiku filmske priče“.

Posebno priznanje žirija u igranoj konkurenciji osvojio je film Veliko kretanje bolivijskog redatelja Kira Russa i to zbog „snažne povezanosti s ovogodišnjim naslovom Festivala, Mikro-fizike protu-moći, kao i zbog sanjarski hrabrog odabira 16mm formata.“

Najboljim filmom u dokumentarnoj konkurenciji proglašen je film Kako spasiti mrtvog prijatelja redateljice Marusje Siroječovskaje. Riječima žirija: „laureatkinja dokumentarne konkurencije također je mlada debitantica u formatu dugog metra. Iskrena priča  mlade redateljske debitantice o prijateljstvu, ljubavi, zlouporabi droga a ponajviše o pripadanju ušutkanoj generaciji mladih u Rusiji, ali i šire, o čijim osobnim životima se ne zna gotovo ništa, ispričana je bez uljepšavanja.“

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji žiri je dodijelio  filmu Mutzenbacher redateljice Ruth Beckermann. Film je istaknut jer je u pitanju: „zapanjujuće inteligentna ‘klopka’ za muškarce koja je omogućila njihovo otvaranje kameri te javni govor o seksualnosti bez ustručavanja. Za sve one koji znaju koliko je takav govor rijedak, ovo je epohalan film.“

Pobjednički filmovi osvojili su skulpture svjetski poznatog hrvatskog kipara Nikole Vudraga.

Nakon kratke ceremonije dodjele nagrada uz premijeru uznemirujuće vizualne elegije Priroda o veličanstvenoj i destruktivnoj moći prirode, službeno je završeno 15. izdanje Subversive Film Festivala. Najnoviji film armenskog filmskog maestra Artavazda Pelešjana (rođen 1938.) njegov je prvi filmski uradak nakon više od 25 godina. Priroda je imala svjetsku premijeru na IDFA-i u Amsterdamu i projekcija na Subversiveu jedno je od rijetkih, ekskluzivnih projekcija filma koji razbija sve iluzije o tome da čovječanstvo može kontrolirati prirodu.

Festival se nastavlja u ponedjeljak uz teorijsko-subverzivni program i Subversive Forum.


SUBVERSIVE FORUM: TEORIJSKO-DISKURZIVNI PROGRAM 15. SUBVERSIVE FESTIVALA

AlterEkonomski forum / Perspektive ljevice / Simptomi fašizma  / Subverzivno izdavaštvo

Zagreb, 17. 5. 2022. – U diskurzivnom dijelu 15. Subversive Festivala, SUBVERSIVE FORUMA unutar kojeg se aktivno promišljaju revolucionarni horizonti mogućeg novog svijeta i ove nas godine očekuje niz diskusija, panela i predavanja i gostovanja (uživo i online) brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, a sve uz ovogodišnju festivalsku temu – MIKROFIZIKE PROTU-MOĆI.

Ove godine Subversive forum podijeljen je unutar četiri segmenta koji se međusobno isprepliću: AlterEkonomski forum, Perspektive ljevice, Simptomi fašizma te Subverzivno izdavaštvo.

Fotografiju ustupio Subversive festival

Uvertira u diskurzivni program počinje već u subotu, 21. svibnja s dokumentarcem Zlatna zora: javna stvar grčke redateljice i izvjestiteljice Angélique Kourouni, o neofašističkim i neonacističkim strujama u Grčkoj te preispitivanjem autorice o načinima otpora protiv istih, s fokusom na djelovanje i borbu protiv ekstremno desne stranke Zlatna zora. Idućeg dana u 15 sati prikazuje se i dokumentarac Brijačnica i bomba o strukturnoj ksenofobiji u Njemačkoj, nakon čega slijedi razgovor Kontinuiteti (neo)nacizma: Grčka/Njemačka, o temama koje se problematiziraju u oba filma.

Predavanja, paneli, diskusije u svrhu artikulacije moguće alternativne stvarnosti

SUBVERSIVE FORUM službeno otvaramo u nedjelju, 22.5. u SPD “Privredniku” u 20 sati, predavanjem pod naslovom Nova ljevica u Istočnoj Europi i globalna kriza u kojem će se sociologinja i dugogodišnja politička aktivistkinja Ágnes Gagyi pozabaviti lijevim društvenim pokretima od 2008. do danas. Istoga dana, u 18 sati, Ilya Budraitskis, povjesničar te politički i kulturni teoretičar iz Moskve, suradnik i autor brojnih lijevih publikacija i časopisa te autor nedavno objavljenje knjige Dissidents Among Dissidents: Ideology, Politics and the Left in Post-Soviet Russia održat će online predavanje o invaziji Rusije na Ukrajinu pod naslovom Putinov rat: rođenje modernog fašizma iz srca neoliberalizma.

U ponedjeljak 23.5. u 18 sati čeka nas i hrvatska premijera filma Hakirana pravda o osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, kojem nakon deset godina pritvora prijeti izručenje SAD-u zbog špijunaže, popraćena panelom uz zanimljive sugovornike, između ostalog i francuskog filozofa Geoffroya de Lagasnerieja, autora knjige Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning koja je prevedena u sklopu biblioteke Parezija udruge Bijeli Val.

Dvoje će predavača tematizirati eksploatativnu narav rada u kapitalizmu, negativnu solidarnost, nove nestandardne i atipične (pritom orodnjene i rasijalizirane) radne aranžmane; interpersonalno nasilje norme i druge specifičnosti novog krajolika tržišta rada. Američki politički filozof Jason Read sa sveučilišta Southern Maine s nama je online u ponedjeljak 23.5. u 20.30 sati, a sociologinja i istraživačica Amelia Horgan, autorica nedavno objavljene knjige Lost in Work: Escaping Capitalism pridružit će nam se uživo u utorak, 24.5. u KIC-u u 20 sati. Matt Huber, profesor geografije na sveučilištu Syracuse kojemu u svibnju za Verso izlazi knjiga Climate Change as Class War održat će u utorak 24.5. u 18 sati online predavanje o političkoj ekologiji za radničku klasu i vezi klimatskih promjena i klasne borbe.

Michael Roberts, britanski marksistički ekonomist i dugogodišnji politički aktivist radničkog pokreta te autor brojnih knjiga iz političke ekonomije održat će u srijedu, 25.5. u 18 sati u SPD Privredniku keynote predavanje pod naslovom Kontradikcije kapitalizma u 21. stoljeću, uzimajući u obzir koordinate i produbljivanje ekonomske, ekološke, zdravstvene, tehnološke i geopolitičke krize. David Broder, povjesničar, prevoditelj i član uredništva socijalističkog magazina Jacobin istoga dana, na istoj lokaciji u 20 sati govorit će o ograničenjima lijevog populizma i potencijalima masovne politike u Europi i Americi.

Éric Toussaint u svojem će predavanju u petak, 27.5. u 18 sati u KIC-u otvoriti pitanje Ukrajine te njene politike duga, a na panelu Ljevica, rat i nacionalno pitanje s osvrtom na Ukrajinu prethodnog dana će se sa Stevom Đuraškovićem i Marcellom Mustom baviti odnosom ljevice i nacionalnog pitanja. Rastko Močnik i Rade Pantić s Fakulteta za medije i komunikaciju u subotu 28.5. u 17 sati online će razgovarati o procesima koji su doveli do raspada SFRJ, obnove kapitalizma u njezinim republikama te njihovog vraćanja na periferiju.

Promocije knjiga Ankice Čakardić i Katarine Peović

U petak, 27. 5. u KIC-u s početkom u 20 sati očekuje nas promocija knjige Pobunjeni um – Eseji iz radikalne socijalne filozofije, zbirke od devet radova o različitim filozofskim sustavima, idejama, fenomenima i konceptima koji pripadaju specifičnim socijalno-filozofskim tradicijama i odsječcima povijesti filozofije, a u kojima autorica Ankica Čakardić analizira radikalne filozofije Hobbesa i Lockea, Hegela, Marxa, Engelsa, Zetkin i Luxemburg, de Beauvoir i Foucaulta. Knjigu Katarine Peović pod nazivom Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim… predstavit ćemo u subotu, 28.5. u KIC-u s početkom u 19 sati. Knjiga obuhvaća širok spektar tema: usko znanstvena epistemiološka pitanja u okviru kulturalnih studija i marksizma, ali i suvremenost. Studija kreće od činjenice da se nalazimo u vremenu koje, osobito nakon globalne ekonomske krize 2008/9., budi interes za nove ekonomske i društvene modele koji bi se oduprli sveprisutnom diktatu tržišta, utilitarizma profitno usmjerene logike koja se proteže na sve sfere života, od svakodnevice, do medija i tehnologije.

Za kraj, 3. lipnja, filozofkinja Antonia Birnbau u raspravi s Rokom Benčinom u SPD “Privredniku” u 19 sati analizirati će pojam jednakosti, prateći njegovu transformaciju, radikalizaciju i nastajanje novih oblika od studentskog pokreta 68′ naovamo.

Antikapitalistički seminar vraća marksizam i kvir u središte promišljanja o samoorganiziranju eksploatiranih i opresiranih

Subversive Festival i ove godine u suradnji s portalom Slobodni Filozofski i u sklopu Škole suvremene humanistike organizira ANTIKAPITALISTIČKI SEMINAR, koji će trajati od 18-20.5. i 26-28.5. (produžene prijave do 17.5.). Program političke edukacije vraća marksizam i kvir u središte promišljanja o samoorganiziranju eksploatiranih i opresiranih. Neke od tema o kojima će izlagati naši predavači_ce Nina Čolović, Stipe Ćurković, Karolina Hrga, Lidija Krienzer Radojević, Mario Kikaš, Vir Lev, Maja Solar i Mislav Žitko, i koje ćemo zajedno promišljati su: civilno društvo i sindikati, kritika političke ekonomije, socijalna reprodukcija i kapital, ideologija i fetišizam robe, kulturne politike u neoliberalizmu, kvir teorija i feminizam, historizacija seksualnog rada, transrodnost i transfobija.

Da bismo se izborili za neki bolji svijet moramo ga najprije moći zamisliti! Da bismo ga mogli zamisliti moramo razmotriti emancipatorne teorije i prakse koje su mu najbliže, koje u sebi imaju transformativni potencijal svijeta kojem težimo.

Raspored Subversive Foruma

Najava utorka na 15. Subversive Film Festivalu

[izvor informacije Subversive Festival]