Operacija Mincemeat
Operation Mincemeat (2021.)
Redatelj: John Madden
Glumci: Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Penelope Wilton, Johnny Flynn, Jason Isaacs
Žanr: ratna drama
Trajanje: 127 min
Država: Velika Britanija
Distributer: Duplicato Media

Sadržaj:
Ratne 1943. godine nevjerojatni plan Britanaca upropastio je vojnu taktiku nacista. Akcija neobičnog naziva “Operacija Mincemeat” promijenila je tijek Drugog svjetskog rata, a sve se zasnivalo na jednoj nevjerojatnoj činjenici – čovjek koji je trebao izvršiti operaciju već je bio mrtav! Colin Firth, dobitnik Oscara za ulogu u filmu “Kraljev govor”, u istinitoj priči o akciji koja je promijenila tijek Drugog svjetskog rata.

Operacija Mincemeat – Movie Site
Operation Mincemeat – IMDb


Djeca sa CNN-a
Djeca sa CNN-a (2021.)
Redatelj: Aida Bukvić
Glumci: Iva Mihalić, Amar Bukvić, Dragan Despot, Sreten Mokrović, Damir Lončar, Siniša Popović, Anja Đurinović Rakočević, Muhamed Hadžović
Žanr: drama
Trajanje: 86 min
Država: Hrvatska, Bosna i Hercegovina
Distributer: Kreativna de Kultura

Sadržaj:
Film ‘Djeca sa CNN-a’ temeljen je na dramskom tekstu, koji je uspješno proizveden 2006. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu, a potom 2008. godine i u Zagrebu. Obje predstave višestruko su nagrađivane.
Poslije pada Srebrenice, gdje je izgubio oca i dva brata, Dino se kao izbjeglica nastanio u Zagrebu. Došao je s tetom i petogodišnjim bratom koji je odmah, kao ratno siroče, poslan s izbjegličkim konvojem u Dansku. Dino radi kao ulični čistač i stanuje kao podstanar kod Gogoa, slikara i bivšeg branitelja, a jedina veza sa svijetom mu je telefonska govornica s koje komunicira s prijateljem Fahrom u Sarajevu. Fahru je zadesila slična sudbina kao Dinu – u srebreničkom genocidu izgubio je brata. Dinin život promijenit će dolazak Dore, njegove nove sustanarke, studentice koja radi “noćnu” u jednom zagrebačkom hotelu. Oboje će uskoro saznati da dijele istu bolnu sudbinu. – Dino je preživio srebernički genocid, a Dora je iz Vukovara – oboje dijele gorko ratno iskustvo bijega iz opkoljenih gradova – Srebrenice i Vukovara. Dinin emotivni lom dogodit će se u trenutku objave video snimke na kojoj jedinica Škorpiona ubija srebreničke mladiće, među kojima on prepoznaje svoju braću…
Je li ljubav između dvoje toliko različitih,ali ipak sličnih ljudi uopće moguća, ili je tek samo okidač kako bi krenuli sami u potragu za svojim vlastitim identitetima?
U pristupu temi film ide korak dalje, razrađujući odnos glavnog junaka s okolinom i razmatrajući posljedice srebreničke ratne traume te indirektno propitujući nikad aktualnije pitanje terorizma u Europi. Glavni cilj filma je senzibilizirati širu javnost na kulturu sjećanja i pamćenja, posebice u odnosu na genocid 1995. u Srebrenici kao i za pitanje izbjeglica, terorizam i drugačijeg u dominantno zapadnom okruženju, te pitanje islama i europskih muslimana.

Djeca sa CNN-a – Cineplexx
Djeca sa CNN-a – IMDb


Odvažna Iva i skriveno blago Maglograda – sink 2D & 3D
Pil’s Adventures 2D & 3D (2021.)
Redatelj: Julien Fournet
Glumci: Zrinka Antičević, Hrvoje Perc, Ivan Mokrović, Goran Vrbanić, Kristina Gami
Žanr: animirani
Trajanje: 89 min
Država: Francuska
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Iva je siroče koje živi na ulicama srednjovjekovnog grada. Ona ima svoje tri pripitomljene lasice i preživljava tako što uzima hranu iz dvorca zlokobnog Tristaina. Jednog dana, zli namjesnik Tristain baca kletvu na princa Rolanda, čemu Iva srećom svjedoči. Iva i njezina ekipa tada kreću u nezaboravnu avanturu spašavanja Rolanda, prijestolonasljednika koji je kletvom pretvoren u neobičnu životinju. U pokušaju spašavanja princa Iva će preokrenuti cijelo kraljevstvo i naučiti da se plemenitost može pronaći na najneobičnijim mjestima. Iva je izuzetna djevojka – hrabra, pametna, gostoljubiva i veliki vođa, s njom avantura nikad ne prestaje. Iva je sve, samo ne princeza!

Odvažna Iva i skriveno blago Maglograda – Cineuropa.org
Pil’s Adventures – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]