Predstavljanje knjige “Nemogući uspon” Marka Synnotta o nevjerojatnom solo usponu Alexa Honnolda na El Capitan; @Brdo – festival knjiga i planina. U petak, 13. svibnja 2022. u 18:30 u samoborskom Centru za mlade Bunker, u sklopu festivala “Brdo knjiga”, predstavljamo novitet V.B.Z.-a, knjigu “Nemogući uspon”.

Penjač i publicist Mark Synnott pruža nam u ovoj inspirativnoj knjizi jedinstven uvid u penjačku kulturu te iznosi cijelu povijest penjanja u Yosemiteju, na najpoznatije visoke stijene na svijetu, ali u središtu ove knjige ipak je nevjerojatan uspon njegova prijatelja Alexa Honnolda na El Capitan. Alex Honnold američki je penjač koji je svjetsku slavu stekao svojim solo usponima na nekim od najvećih stijena svijeta. Njegov uspon smjerom Freerider na El Capitanu, izveden bez ikakvog osiguranje i za samo 3 sata i 56 minuta, svijet je ostavio bez daha, a dokumentarni film “Free solo” koji ga prati dobio je Oscara u svojoj kategoriji.

Knjigu će predstaviti urednik Drago Glamuzina i Sunčica Hrašćanec, penjačica i članica HGSS-a, prva žena iz Hrvatske koja je ispenjala El Capitan.

Ulaz je slobodan, vidimo se!

Fotografiju ustupio V.B.Z.

“Brdo knjiga” prvi je hrvatski i regionalni festival planinama inspirirane književnosti koji nudi bogat program uz zanimljive i korisne sadržaje za sve ljubitelje knjiga i planina. Od 12. do 15. svibnja u samoborskom Centru za mlade Bunker te okolnom Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, održat će se dvadesetak književnih, planinarskih i interaktivnih događanja.

Saznaj više

“Nemogući uspon” Marka Synnotta, knjiga je o nevjerojatnom solo podvigu Alexa Honnolda na El Capianu i o svijetu penjanja.

Ako izuzmemo, možda, slijetanje na Mjesec, solo uspon Alexa Honolda na El Capitan može se smatrati jednim od najodvažnijih – i najstrašnijih – podviga koje je jedno ljudsko biće ikada napravilo. Synnottovo pripovijedanje prikovat će vas na devetsto metara visoku granitnu stijenu i neće vas pustiti dok uspon ne završi. Jedan od najuvjerljivijih opisa penjačkog uspona i kulture penjanja koji sam ikada pročitao.
– Sebastian Junger, autor knjige ‘Pleme’

Penjač i publicist Mark Synnott pruža nam u knjizi ‘Nemogući uspon’ jedinstven uvid u penjačku kulturu, te iznosi cijelu povijest penjanja u Yosemiteju, na najpoznatije visoke stijene na svijetu, ali u središtu ove knjige ipak je nevjerojatan solo uspon njegova prijatelja Alexa Honnolda na El Capitan, savršenu granitnu stijenu u dolini Yosemite, visoku više od devetsto metara. Honnold je izveo svoj povijesni uspon, bez ikakvog osiguranja, za manje od četiri sata i zaprepastio cijeli penjački svijet. New York Times opisao je uspon kao „jedan od najvećih pothvata bilo kojeg sporta ikada“, a o tom usponu snimljen je i dokumentarni film ‘Free solo’ koji je nagrađen Oscarom. Synnott piše i o vlastitoj opsesiji penjanjem koja se razvila još u adolescenciji – opisuje profesionalne uspjehe, neuspjehe i dileme koje su iz njih proizašle – a sve to pretvara ovu knjigu u temeljito i čarobno promišljanje o tome što znači živjeti život do kraja.

Honnold se usudio pomaknuti granice više nego ijedan penjač u povijesti. Međutim, ova priča o visinama što bude strahopoštovanje zapravo je priča o svima nama. Tko se od nas u životu nije morao suočiti sa strahom i što je život ako ne jedna vrsta nemogućeg uspona.

O autoru
Mark Synnott više od dvadeset godina član je North Face Global Athlete Teama. Često je dopisnik za časopis National Geographic, a pisao je također za časopise Outside, Men’s Journal, Skiing, Rock and Ice i Climbing. Planinski je vodič s certifikatom IFMGA-a i trenira padobrance Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država.

Prevoditelj: Goran Glamuzina

[izvor informacije V.B.Z.]