Sonic the Hedgehog 2 (2022)
Redatelj: Jeff Fowler
Glume: Jim Carrey, James Marsden, Ben Schwartz, Tika Sumpter, Idris Elba
Glume (sinkronizirana verzija): Luka Bulović, Ivan Đuričić, Ivan Šarić, Domagoj Janković, Amanda Prenkaj

Nakon tri desetljeća gospodarenja u svijetu video igara, plavi jež sa supermoćima zvan Sonic pojavljuje se već u svojem drugom dugometražnom filmu. Napravljen je kombinacijom animiranog i igranog, gdje je Sonic i njegovo društvo dakako animirano. To doduše nije učinjeno fotorealističnom računalnom animacijom kao u slučaju remakea “Kralja lavova“, već stilizirano kao u “Medvjediću Paddingtonu”. Takav pristup može poslužiti mlađoj djeci kao tranzicija iz svijeta animiranih bajki u svijet igranih filmova.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Film je ponovno režirao Jeff Fowler, kojemu je “Sonic: Super jež” iz 2020. godine bio prvi redateljski uradak. Ovdje se Sonic ponovno sukobljava s Dr. Robotnikom, koji u partnerstvu s Knucklesom traži moćni smaragd uništenja. Sonic se udružio s Tailsom, kako bi prije Dr. Robotnika pronašao opasni smaragd. “Dobro došli na drugu razinu“ daje nam do znanja slogan filma. Ta razina uključuje više akcije i nasilja, ali i diskretno promoviranje konzumacije alkoholnih pića. Akcijski prizori prikazani su kao u crtićima i video igrama. Likovi su stalno u opasnosti, ali nitko se ne ozlijedi, niti je zaista u životnoj opasnosti iako bi trebali biti. Tako u par navrata glavne animirane likove zadesi ozbiljna nesreća – udari ih auto ili se utope, no nije im ništa. Takvu vrstu nasilja bez posljedica obavezno treba komentirati s djecom jer mogu imati problema s razlučivanjem stvarnosti od fikcije, imitiranjem nasilja iz filma i njegovim posljedicama u stvarnom životu.

U ovoj avanturi provlače se i pouke o timskom radu u rješavanju problema i preuzimanju odgovornosti za svoje postupke. Nasilje je prikazano nerealno, a napetost se opušta uz Sonicov humor. Provjerene šale s prdenjem svakako neće imati problema rezonirati s dječjim smislom za humor. Jim Carreyev lik Dr. Robotnika je drzak i agresivan poput kakvog bullyja, pa može poslužiti kao povod za razgovor s djetetom o međuvršnjačkom nasilju i kako ga izbjeći. Konkretno, jedan od načina spriječavanja bullyinga je udruživanje, baš kao što Sonic to radi u filmu. Što se tiče pogodnosti za dječju dob, to je za 8+. Tempo filma je agresivan, te kao takav nije primjeren za mlađu djecu, obiluje akcijom i stiliziranim nasiljem, te ima podosta laganijih psovki i uvreda,

Tko je igrao ovu video igru kao dijete u 1990-im, možda mu film može biti donekle zanimljiv iako je namijenjen za djecu osnovnoškolske dobi. Kako u filmu glumi legendarni komičar Jim Carrey, možda i odraslima bude doneklo zanimljivo gledati video igru u filmskom formatu. “Sonic: Super jež 2” možete pogledati u izvornoj engleskoj ili sinkroniziranoj hrvatskoj verziji. Koju ćete odabrati, ovisi o znanju engleskog jezika vašeg djeteta, ali i u preferenci roditelja da li žele slušati pravog Jim Carreya ili njegovu hrvatsku inačicu, što je na našim prostorima gdje se ne sinkroniziraju filmovi vrlo neobično za čuti.

Tihoni Brčić

Sonic: Super jež 2 – Movie Site
Sonic the Hedgehog 2 – IMDb