The Bad Guys (2022)
Redatelj: Pierre Perifel
Glumci: Amar Bukvić, Goran Malus, Filip Juričić, Ivan Glowatzky, Iva Mihalić, Lana Blaće, Ronald Žlabur

Za djecu u kinima uvijek ima bogata ponuda filmova. Najnoviji je “Loši momci” u režiji Pierre Perifel, kojemu je ovo prvi dugometražni animirani film. Doduše, radio je na nizu drugih animiranih filmova kao animator, a najpoznatiji su mu filmovi o “Kung Fu pandi”. Animacija je odlična i film  će biti zabavan, vjerojatno ne samo djeci već i odraslima. Ako vas naslov “Loši momci” podsjeća na nešto, to svakako nije serija Michael Bayevih filmova “Zločesti dečki”, već istoimena serija popularnih dječjih knjiga autora Aarona Blabeya. Njegove knjige objavljene su u 41 zemlji svijeta i obično dugo borave na listi bestsellera New York Timesa.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Glavni junaci ovog filma su gospodin Vuk, Pirana, Zmija i Morski pas. Životinje koje imaju zloglasnu reputaciju, koje izazivaju strah kod ljudi i vrlo često ih se doživljava kao oličenje zla. Baš kao knjige i film se na zabavan način bavi predrasudama koje imamo o drugima, o onima koji drukčije izgledaju, koji se ponašaju drugačije od nas, te kako vidimo sebe. Osim toga, tema koja se provlači kroz cijeli film je dobrota i zašto je važno činiti dobro. Dakle česte, no uvijek dobrodošle teme koje imamo prilike gledati u filmovima za djecu.

Djeci se na njima interesantan način priča o razumijevanju tuđih potreba i osjećaja, zašto je važno ne misliti samo na sebe već voditi računa o drugima, te kako svojim ponašanjem svi utječemo na ljude oko nas. “Loši momci” je odličan primjer kako medijski sadržaj može pomoći djeci u boljem razumijevanju poprilično kompliciranih međuljudskih odnosa, načina kako funkcioniraju pravila, te što se događa kada se prekrše.

FIlm je pogodan za dječju dob od 6+, odnosno za cijelu obitelj – ima mnoštvo zabavnih i simpatičnih scena sa slapstick gegovima i smiješnim doskočicama. Roditelji ne trebaju brinuti za tempo, rječnik i seks. Tempo je primjeren, kao i rječnik, a nema prizora niti dijaloga seksualne prirode. No, ima ponešto nasilja koje može uznemiriti najmlađe. Primjerice, likove natjeravaju policajci, Zamorca pogazi kamion, Zmija pojede zamorce, a Morski pas pojede piranu. Film se prikazuje samo u standardnoj 2D verziji i to sinkroniziran na hrvatski jezik.

Iva Brčić

Loši momci – Movie site
The Bad Guys – IMDb