‘Tvornice radnicima’ Srđana Kovačevića najbolji dokumentarni film na festivalu CROSSING EUROPE u Linzu

Zagreb, 3. svibnja 2022. – Dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića T’vornice radnicima’ nagrađen je na netom završenom Filmskom festivalu CROSSING EUROPE u Linzu i to nagradom za Najbolji dokumentarni film. Kako stoji u obrazloženju nagrada se dodjeljuje filmu koji svojim značenjem promiče društvene vrijednosti europskog dokumentarnog filma.

Fotografiju ustupio HAVC

Film ‘Tvornice radnicima’ imao je svjetsku premijeru u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, a do sad je osvojio nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, zatim nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu. Dobitnik je i nagrade Oktavijan za Najbolji dugometražni dokumentarni film 2022.

Priča filma prati radnike koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Portret je to zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad i spremna je podnijeti žrtvu na putu prema cilju. Prateći situaciju iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući otpor, postavljajući u središte radnje dilemu današnjeg radništva: može li ideja ‘tvornice radnicama’ opstati ili je to još jedan utopijski san?

Nakon premijernih projekcija u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Ivancu i Zagrebu film ‘Tvornice radnicima’ od ovog tjedna kreće u domaću kino distribuciju.

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Damir Čučić film je i montirao, uz Ivu Kraljević i Srđana Kovačevića. Za dizajn i obradu zvuka bio je zadužen Ranko Pauković, a za kolor korekcije Magdalena Ptiček i Darko Kušlan. Film ‘Tvornice radnicima’ nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Sve informacije o filmu ‘Tvornice radnicima’ bit će ažurirane i dostupne na Facebook stranici filma.

CROSSING EUROPE

[izvor informacije DJ]