Kroz četiri godine fašističke okupacije našeg grada oko dvadeset tisuća Zagrepčana smrtno je stradalo u borbi protiv fašizma ili kao njegove žrtve u zatvorima, logorima, stratištima. Istovremeno je oko pedeset tisuća građana aktivno sudjelovalo u Narodnooslobodilačkoj borbi, a još deseci tisuća su je pomagali. U čitavoj okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu, malo je gradova čiji se pokret otpora fašizmu može po svojoj širini i intenzitetu djelovanja mjeriti s onime koji je postojao u Zagrebu i koji mu je osigurao epitet nepokorenog grada.

Fotografiju ustupio MAZ

Konačni kraj okupacije stigao je 8. svibnja 1945. godine kada su jedinice Narodnooslobodilačke vojske, boreći se s preostalim ustaškim formacijama, oslobodile Zagreb. Komemorirajući ovaj ključan događaj povijesti Zagreba, sjećajući se otpora, borbi i žrtava, suprotstavljajući se revizionističkim i retrogradnim politikama i tendencijama današnjice, oslobođenje Zagreba obilježit ćemo u subotu 7. svibnja Trnjanskim kresovima.

Obnovljeni Trnjanski kresovi održavaju se od 2015. godine te su postali tradicionalna manifestacija i jedno od najvećih događanja s antifašističkim predznakom na prostoru Hrvatske i šire. Ove godine do Kresova odbrojavamo već od 27. travnja s projekcijama filmova, radionicom feminističke samoobrane, edukativnim šetnjama antifašističkim Zagrebom i predavanjima.

Središnji dio Trnjanskih kresova održat će se 7. svibnja na savskom nasipu uz Most slobode i u prostoru Močvara / Jedinstvo s programom koji uključuje brojne radionice, izlagače, muzejsku izložbu, nastupe zborova i paljenje kresova. Obilježavanje oslobođenja Zagreba završit ćemo u Močvari 11. Antifa Nightom na kojem će nastupiti cura i dečko, Revirgin, Neon Lies, Lepša Brena i Schlag. Cijeli program Trnjanskih kresova i Antifa Nighta može se pronaći na ovom linku

Trnjanske kresove i Antifa Night organizira Mreža antifašistkinja Zagreba, a od ove godine Grad Zagreb je službeni pokrovitelj manifestacije. Također, potporu manifestaciji iskazali su Srpsko narodno vijeće, Saveza antifašista i antifašističkih boraca i pregršt drugarskih udruga.

[Izvor informacije MAZ]