Novi projekt Mašine igre vodi nas u digitalno kazalište
ZAKOPANA ČUDA
ON LINE PREMIJERA: 29.04.2022. u 19:00 sati / YOUTUBE

Novi projekt teatra Mašine igre Zakopana čuda, nastalog prema tekstu Monike Herceg i u režiji Daria Harjačeka, hibridna je forma kazališta, filma, poezije i glazbe, a funkcionira kao jedinstven video rad imaginarne predstave bez sudjelovanja publike uživo. Mjesto radnje jedan je stan, vrijeme radnje jedna je noć. U toj noći događa se cijeli život. Dvoje ljudi proživjet će sve one ključne trenutke koji ljubav stavljaju na kušnju i uče nas voljeti.

Zakopana čuda imat će premijeru 29. travnja u 19:00 sati na YoutTube kanalu teatra Mašine igre.

Fotografiju ustupio DJ

Zakopana čuda drugi je u nizu dramskih tekstova suvremene hrvatske pjesnikinja Monike Herceg, koji se strukturalno i tematski naslanja na prvijenac Gdje se kupuju nježnosti, praizveden u zagrebačkom HNK 2020. godine. Priča je koncipirana kao kronologija jedne (ili bolje reći bilo koje) ljubavne priče – kroz likove Zauvijek djevojčica i Zauvijek dječak ulazimo u arhetipski svijet spoznavanja ljubavi, u svijet kompleksnih unutarnjih strahova od samoće i hladnoće svijeta. Kao treći glas u drami se pojavljuje Ljubav koja kroz pokušaj definiranja vlastitog identiteta vodi duge razgovore s Vremenom koje šuti, dajući nam okvir za promišljanje pojma vječnosti iz dviju perspektiva – ljubavi kao jednog oblika vječnosti naspram vječnosti vremena.

Središnju točku u kompoziciji drame zauzima niz dijaloških fragmenata u kojima likovi mapiraju opća mjesta na vremenskoj crti svake intimne veze. U tom smislu oni su identiteti ljudskog bića u potrazi za ljubavlju. S obzirom na karakter predloška, na njegov delikatni spoj dramskog, esejističkog i poetskog, Zakopana čuda realizirana su kao digitalno kazalište. Ta mogućnost meandriraranja između filma i kazališta za teatar Mašina igre se pokazala prikladnom formom u poigravanju s metastrukturom, istodobno omogućujući aktualizaciju dramskog pisma i popularizaciju poezije kroz nove medije.

Online premijera 29.04.2022. u 19:00 sati / https://bit.ly/38qhfav

Projekt je nastao u sklopu programa razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe Ministarstva kulture i medija RH.

Adaptacija i režija: Dario Harjaček; Igraju: Judita Franković Brdar (Zauvijek djevojčica), Pavle Vrkljan (Zauvijek dječak), Jelena Miholjević (Ljubav); Snimatelj i montažer: Pavle Kocanjer; Autor glazbe: Damir Šimunović; Snimatelj zvuka: Saša Poštić; Vizualni identitet: Luka Borčić/ Studio Mašina; Šminka i frizura: Iva Dežmar; Snimljeno: u prostoru Mjesnog odbora Voćarska, Zagreb; Produkcija: Teatar Mašina Igre, travanj 2022. godine

Mašinu igre pratite na Facebook i Instagram stranici.

[izvor informacije DJ]