NASLOV: Važan eksponat seli na sigurnu lokaciju uslijed radova na rekonstrukciji muzeja

  • Velika bijela psina, Carcharodon carcharias, seli na sigurnu lokaciju na Zagrebačkom velesajmu
  • Muzej u fazi opsežne obnove vrijedne preko 118 milijuna kuna

U utorak, 19. travnja 2022. započinje preseljenje važnog eksponata Zbirke riba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Velika bijela psina, Carcharodon carcharias, ulovljena u Jadranskom moru seli na sigurnu lokaciju u prostorima Zagrebačkog velesajma.

Fotografiju ustupio Morski.hr

“Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov” – izjavila je prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu. Jedina preostala dva eksponata su velika bijela psina te golema psina koje su zbog složenosti postupka do zadnjeg čekale premještaj. Trenutno je u pripremi selidba velike psine, a uskoro se očekuje i preseljenje najvećeg eksponata – goleme psine.

Hrvatski prirodoslovni muzej trenutno je u fazi obnove vrijedne preko 118 milijuna kuna iz europskih fondova i Grada Zagreba. Radovi su u tijeku od prosinca prošle godine, a očekuje se da će završiti do kraja 2023. godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo na Gornjem gradu.

[izvor informacije Hrvatski prirodoslovni muzej]