Moonfall (2022.)
Redatelj: Roland Emmerich
Glume: Halle Berry, Patrick Wilson, John Bradley, Michael Pena

Roland Emmerich i dalje je furiozan u svojem najnovijem SF filmu ‘Moonfall’ (Pad Mjeseca). Uz sve katastrofe koje haraju zemaljskom kuglom, od klimatskih promjena, potresa i vulkana, neke nam prijete i iz svemira u obliku lutajućih asteroida i kometa, a najnovija prijetnja je Mjesec koji pada na Zemlju i uzrokuje niz popratnih efekata kao što je ogromna plima i nestanak atmosfere na mjestima kojima se približava. Čovjek se nije pripremio na takve scenarije. Ali ne brinite, u ‘Moonfallu’ ljudska rasa, zahvaljujući nekolicini požrtvovanih idealista, možda će ipak pronaći izlaz.

Fotografiju ustupio Blitz

Već u početnoj sceni smještenoj krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, točnije za vrijeme misije Apola 11 prilikom spuštanja na Mjesec, došlo je do neobjašnjivog kratkog prekida veza između svemirskog broda na Mjesecu i kontrolnog centra na Zemlji. Kasnije, prilikom rutinske ekspedicije u orbitu Zemlje neki vanzemaljski entitet onesposobi svemirsku letjelicu s tri astronauta. Nitko ne vjeruje onom što je jedan od preživjelih vidio. U 2022. godini Mjesec se počne čudno ponašati, mijenjati putanju i približavati se Zemlji uzrokujući razne promjene. Prvi koji je zapazio promjenu Mjesečeve putanje bio je amater posvećen astronomiji, o čemu obavještava nadležne. Ono što je izgledalo da će trajati mjesecima počinje se odvijati ubrzano…

‘Moonfall’ kao SF i film katastrofe ima sve karakteristike Emmerichovih uradaka koje smo već vidjeli. Ako neka opasnost prijeti našim junacima, oni će je neprekidno izbjegavati u nemogućim situacijama, uvijek u posljednji trenutak, što je malo uvjerljivo. I odlazak u svemir na Mjesec kako bi se spriječio da padne na Zemlju također je u istom stilu, a da ne kažemo kako neki zakoni fizike vrijede (ili ne) ovisno o situaciji. Spašavanje Zemlje izvedeno je u stilu Lucasovih ‘Ratova zvijezda’, a završnica kao da je prenesena iz Kubrickove ‘Odiseje’, čime se naizgled postigla zaokružena cjelina znanstvene fantastike i filma katastrofe.

Podsjetimo na filmove Rolanda Emmerica koje smo gledali u kinima: ratni ‘Midway’ (2019.), SF ‘Dan nezavisnosti: Nova prijetnja’ (2016.), akcijski ‘Misija: Bijela kuća’ (2013.), biografska drama ‘Nepoznati’ (2011.), filmovi katastrofe i SF-ovi ‘2012’ (2009.), ‘Dan poslije sutra’ (2004.), ‘Godzilla’ (1998.), ‘Dan nezavisnosti’ (1996.), ‘Zvjezdana vrata’ (1994.), ‘Univerzalni vojnik’ (1992.) i ‘Moon 44′ (1990.), te povijesne ’10.000 prije Krista’ (2008.) i ‘Patriot’ (2000.).

Robert Jukić, Zagreb, 09.02.2022.

Informacije o filmu:

Moonfall
Centropolis Entertainment, AGC Studios, H Brothers, 2022.
Trajanje: 130 min
Format: 2,29 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, IMAX 6-Track
Scenarij: Roland Emmerich, Harald Kloser & Spenser Cohen
Glazba: Harald Kloser & Thomas Wanker
Još glume: Charlie Plummer, Carolina Bartczak, Zayn Maloney, Ava Weiss, Hazel Nugent, Chris Sandiford, Jonathan Maxwell Silver, Eme Ikwuakor, Stephen Bogaert, Maxim Roy, Ryan Bommarito, Kathleen Fee, Donald Sutherland, Frank Schorpion

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Moonfall – Movie Site
Moonfall – IMDb