OBJAVLJEN UŽI IZBOR KNJIŽEVNE NAGRADE V.B.Z.-a ZA MLADE DO 18 GODINA ?

? Inspirirani knjigom autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato “Mladima”, koju smo objavili u biblioteci Na margini pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, u prosincu 2021. godine odlučili smo pokrenuti literarni natječaj za mlade do 18 godina “Sve je lako kad si mlad?”

? Na natječaj su nam pristigle čak 83 sjajne priče u kojima su mladi pisali o svojim željama i strahovima, temama koje ih zanimaju i zabavljaju, muče i vesele!

? Žiri u sastavu urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin (predsjednica žirija) nije mogao izabrati samo 10 priča koje su zaslužile ući u finale jer se njih 15 istaknulo kvalitetom i maštovitošću pa vam donosimo 15 finalistkinja i finalista, abecedenim redom. Hvala svima na sudjelovanju i inspirativnim pričama, čestitke curama i dečkima koji su ušli u finale!

? Finalisti i finalistkinje su:

Ana Budimir, U iščekivanju boljih vremena
Anđela Zrnić, Sve je lako kad si mlad?
Ariana Marinović, Sve je lako kad si mlad
Fabijan Vođinac, Nježno klupko jednog djetinjstva…
Ines Aužina, Sve je lako kad si mlad
Ivano Horvatin, Život u hologramu
Ivica Lebeda, Izgubljeni zapis
Lara Vidušek, Krila
Marina Gvozdenović, Zelena vrata
Maša Boban, Sve je lako kad si mlad
Matija Bruna Brčić, Sve je lako kad si mlad
Ramona Bilić, Kritika kršćanstva
Roko Juretić, Šoping groznica
Tara Pia Zekić, Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022.
Tonija Zlatoper, Sramota

Tri najbolje priče objavit ćemo u utorak, 22. veljače 2022. na svečanom proglašenju u V.B.Z-ovoj knjižari u Zagrebu! Držimo palčeve i sretno smo šta mladi i dalje žele pričati i pisati svoje priče.

Biblioteka „Na margini“ jedinstveni je trogodišnji projekt izdavačke kuće V.B.Z. pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije. Projekt je stvoren kako bi se hrvatske čitatelje upoznalo s nekim od vrhunskim djela europskih književnosti koja otvaraju teme o problemima s kojima se suočavaju marginalizirane društvene skupine i istodobno promovirala hrvatska književnost na stranim jezicima. Projekt obuhvaća objavljivanje, promociju i distribuciju 30 visokokvalitetnih književnih djela, najvećim dijelom manje zastupljenih književnih vrsta (grafički roman, poezija, dječja književnost i kratke priče). Moto biblioteke je: „Prepoznaj sebe u njemu i njoj koji nisu poput tebe i mene“ (Carlos Fuentes).

Više o projektu i knjigama pročitajte ovdje.

Saznaj više o biblioteci Na margini

Mladima
Lisa Aisato, Linn Skaber

Prevoditelj: Mišo Grundler

Poznata norveška spisateljica Linn Skåber razgovarala je i družila se s mladim ljudima i bilježila njihova razmišljanja o životu, odrastanju, osjećajima, čežnjama. Prikupljene materijale pretočila je u male tekstove o velikim temama – iz perspektive mladih. Njihove su priče pitke i zabavne, no istodobno iznenađujuće jer se mladi svjedoci zrelo i hrabro suočavaju s obiteljskim i vršnjačkim problemima, preživljavajući u suvremenom društvu u kojem nedostaje topline i sigurnosti. Knjigu je svojim jedinstvenim rukopisom ilustrirala nagrađivana norveška umjetnica Lisa Aisato.

Mladima je jedna od najprodavanijih knjiga za djecu i mlade u Norveškoj, gdje je samo u godini objavljivanja, 2018., prodana u više od 65 000 primjeraka. Iste je godine osvojila Književnu nagradu društva Riksmåls za najbolju knjigu za mlade napisanu na norveškome.

Drugim očima gledam ljude, svoje tijelo i osjećaje otkako sam pročitao ovu knjigu. Počeo sam primjećivati ono što bi mi prije bilo promaknulo. (…) Prepoznajem se u mnogima od tih priča. Nisam pročitao bolju knjigu, dajem joj najvišu ocjenu.

Even Warsla Meen (15), čitatelj

Saznaj više

[izvor informacije V.B.Z.]