Licorice Pizza (2021.)
Redatelj: Paul Thomas Anderson
Glume: Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Tom Waits

Film koji uspoređuju s Lucasovim ‘Američkim grafitima’ (American Graffiti, 1973.), ali jedina paralela koja bi se mogla povući između ova dva filma je ta da su ‘Američki grafiti’ snimljeni 1973. godine, a radnja ‘Licorice Pizza’ odigrava se upravo te 1973. godine. Spomenimo da je radnja ‘Američkih grafita’ smještena u rane šezdesete godine prošloga stoljeća (1962.), nakon završetka ljeta, tijekom jedne večeri kada nekolicina tinejdžera ostavlja svoj grad radi daljnjeg školovanja. Desetak godina kasnije situacija je sasvim drugačija među tinejdžerskom populacijom, hipi pokret je završio, početni ideali su se izgubili, a mladi ljudi drugačije razmišljaju. Paul Thomas Anderson u svojem filmu pokazuje te promjene koje su se međuvremenu dogodile.

Fotografiju ustupio Editus

Glavni lik Gary (Cooper Hoffman) zaljubi se u nešto stariju Alanu (Alana Haim), ali ona ga ne prihvaća kao dečka, već samo kao prijatelja. Gary nije tip običnog nedoraslog tinejdžera, već je poduzetan i želi se osamostaliti te osobno voditi poslove. Mali poslovi su početak uspona prema nećemu većem. U filmu se isprepliće ljubavni odnos dvoje mladih i poslovnih poduhvata poduzetnog mladog čovjeka koji se svim silama trudi ostvariti svoj ‘američki san’.

‘Licorice Pizza’ podsjeća pomalo i na Tarantinov ‘Bilo jednom … u Hollywoodu’, jer film izgleda kao neka vrsta alternativne američke bliske povijesti prožete glazbenim brojevima, uz ubacivanje nekih stvarnih likova. Primjerice, filmski producent Jon Peters (Bradley Cooper) nameće Gayju i njegovim zaposlenicima pravila kod čišćenja njegove vile, što neće ostati bez posljedica…

Dojmljiv film o jednom vremenu koje nam se iz današnje perspektive može činiti boljim nego što je bilo, koje je imalo svoja pravila za uspon mladih poduzetnika. Romansa Garyja i Alane imat će svoj logički završetak. U filmu se pojavljuju još i Sean Penn i Tom Waits u cameo ulogama. Spomenimo da je Cooper Hoffman sin poznatog glumca Philipa Seymoura Hoffmana, a Alana Haim cijenjena glazbenica.

Redatelj Paul Thomas Anderson poznat je po filmovima ‘Kralj pornića’ (1997.), ‘Magnolija’ (1999.), ‘Pijani od ljubavi’ (2002.), ‘Bit će krvi’ (2007.), ‘Master’ (2012.), ‘Skrivena mana’ (2014.) i ‘Fantomska nit’ (2017.). Snimio je i mnoštvo glazbenih videospotova, od kojih zadnjih pet godina uglavnom s Alanom Haim.

Robert Jukić, Zagreb, 17.01.2022.

Informacije o filmu:

Licorice Pizza
BRON Studios, Focus Features, Ghoulardi Film Company, 2021.
Trajanje: 113 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Paul Thomas Anderson
Glazba: Jonny Greenwood
Još glume: Will Angarola, Griff Giacchino, James Kelley, Dexter Demme, River Cornwell, Harrison Bray, Sasha Spielberg, Karissa Reynafarje, Savannah Ioakimedes, Dorie Samovitz, Anna Cordell, Adam Somner, Joshua Carl Allen, Patrick Hoelck

Film je pogledan u na novinarskoj projekciji u multipleksu CineStar Branimir

Licorice Pizza – Movie Site
Licorice Pizza – IMDb