Deset let po premieri performansa MandićStroj v ljubljanski Stari elektrarni (25. junij 2011) in njegovi uvrstitvi v redni program Male Drame (1. december 2011) tej večkrat nagrajeni koprodukcijski uprizoritvi, ki je na slovenskih in tujih odrih nanizala skoraj sto ponovitev, sledi MandićCirkus

Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana – Foto Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana, Via Negativa

Nova koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Vie Negative, ki ni nadaljevanje, temveč posledica MandićStroja, ponovno in na novo začenja od začetka: obsega vse vloge, 91 igralskih kreacij, ki jih je Marko Mandić ustvaril od začetka svoje gledališke kariere (1996) do maja 2021. Avtorja zamisli in razvoja projekta MandićCirkus sta Marko Mandić in Bojan Jablanovec, ki je tudi avtor koncepta in režiser uprizoritve. Scenograf je Matej Stupica, avtor glasbe Samo Kutin, oblikovalec zvoka Eduardo Raon, avtorja videa sta Matej Stupica in Jure Lavrin ter oblikovalca svetlobe Bojan Jablanovec in Mojca Sarjaš

MandićCirkus bo premierno zaživel v sredo, 2. februarja 2022., ob 20.00 na Velikem odru SNG Drama Ljubljana. Na Velikem odru bomo v četrtek, 3. februarja, ob 20.00 odigrali tudi prvo ponovitev, naslednje pa načrtujemo v Mali Drami.

»Zgodovina: hudič v nas, v meni, v tebi.«
Peter Handke: Še vedno viharMandićCirkus, vloga št. 63

/…/ MandićCirkus presega logiko živega muzeja uprizoritvenih estetik – je subjektivizirana zgodovina, kot se je naložila in prekvasila v spominu, intimi, zavesti in telesu ustvarjalca, igralca in performerja, ki misli s telesom in prezenco, ki manipulira z emocijo, ki se zmuzljivo ponuja v identifikacijo in ki ga fascinacija z gledališčem ohranja pri življenju. Mandić v Cirkusu brez zadržkov obračunava z igralcem in performerjem, z umetnikom in samoljubnežem, z ekshibicionistom in voajerjem, z božanskim in banalnim, s patologijo ambicije in bedo uspeha … Pri tem je enako neprizanesljiv do sebe kot do gledalca – oba vzpostavljata in omogočata faustovski gledališki konsenz, ki se v svojem bistvu prav nič ne razlikuje od ideološkega aparata države. Nasprotno: tako država kot gledališče – pa naj kritizira ali afirmira – sta medija za proizvodnjo ideološke fikcije.

Mandić si v Cirkusu egomanične subjektivizacije selektivno prisvaja iz vsega, kar je kdajkoli izrekel na odrih in v performansih – ne glede na to, kdo, kdaj in zakaj je to napisal. Vse, kar je kdajkoli izrekel, izvedel, odigral, prekričal, zdeklamiral, odskandiral, preznojil, ponotranjil ali ekstrahiral – vse to je formiralo njegov unikatni habitus in vse to bruha na spektakelsko površje Cirkusa. »Moje dostojanstvo je grimasa … Followspot name, pizda!« (Wajdi Mouawad: Požigi; MandićCirkus, vloga št. 89) Edino objektivno dejstvo, ki ostaja konceptualni temelj projekta, je Mandićeva biografija, ki obsega 91 igralskih kreacij od leta 1996 do leta 2021. MandićCirkus dosledno sledi kronologiji njihovega nastanka.

Bojan Jablanovec

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]