The Lost Daughter (2021.)
Redatelj: Maggie Gyllenhaal
Glume: Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris

‘Mračna kći’ nagrađena je za najbolji adaptirani scenarij na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji. Komorna priča o sredovječnoj ženi koja sama dolazi u Grčku na odmor, može biti zanimljiva s nekoliko aspekata. Tema majčinstva osjetljiva je sama po sebi. Kakav odnos zauzeti prema djetetu, u ovom slučaju ženskom, i kako će to dijete prihvatiti ponašanje svoje majke u nekoj ekstremnoj situaciji. I glavna junakinja sredovječna profesorica Leda (Olivia Colman) nečija je kćer, a sama ima dvije kćerke koje su ostale negdje u Americi.

Fotografija preuzeta s web stranice Kaptol Boutigue Cinema

Grčka provincija naizgled je mirno mjesto za odmor izvan sezone, ali idilu narušava povelika grupa Talijana u vili u blizini hotela u kojem je odsjela Leda. Među njima se ističe mlada mama Nina (Dakota Johnson) s malom kćerkom i često odsutnim suprugom, što Ledu potiče na razmišljanja o vlastitom braku i kćerkama. Biti zaposlena majka i odgajati djecu čak i uz svesrdnu muževu pomoć, nije jednostavno. Gledajući Ninu kako se pokušava othrvati obiteljskoj rutini, Leda se sjeća svojeg poslovnog putovanja na kojem je učinila značajni pomak u životu, a što je ostavilo posljedice na njezinu obitelj. ‘Mračna kći’ je film u kojem se naizgled ništa ne događa, a u kojem glavni lik proživljava svoj život, film s ekspresivnim pogledom u unutrašnji život koja pokušava naći smisao odvajajući se od društva.

Olivia Colman u ulozi Queen Anne dobitnica je Oscara za povijesnu biografsku dramu ‘Miljenica’, a možete je u hrvatskim kinima slušati kao naratoricu u (opet) biografskoj drami ‘Električni život Louisa Wainea’ (The Electrical Life of Louis Wain, 2021.) Willija Sharpea. Prošle godine glumila je i u britanskoj četverodijelnoj mini seriji ‘Krajobrazni arhitekti’ (Landscapers, 2021.), snimljenu prema istinitom događaju o bračnom paru ubojica koji i danas tvrde da su nevini.

Tko je autorica ovog romana? Elena Ferrante umjetničko je ime talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat još od objave njenog prvog romana ‘Mučna ljubav’ (1992.). Svjetski kritičari i teoretičari smatraju je jednim od najvažnijih imena suvremene svjetske književnosti. Na hrvatskom su dosad u izdanju Profil knjige objavljeni prijevodi njezinih romana ‘Dani zaborava’, ‘Mučna ljubav’, ‘Lažljivi život odraslih’ te tetralogija koju čine romani: ‘Genijalna prijateljica’, ‘Priča o novom prezimenu’, ‘Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju’ te ‘Priča o izgubljenoj djevojčici’

Robert Jukić, Zagreb, 16.01.2022.

Informacije o filmu:

Mračna kći
Endeavor Content, Samuel Marshall Productions, Pie Films, 2021.
Trajanje: 121 min
Format: 1,66 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Maggie Gyllenhaal
Based on the novel by Elena Ferrante
Glazba: Dickon Hinchliffe
Još glume: Peter Sarsgaard, Paul Mescal, Dagmara Dominczyk, Robyn Elwell, Jack Farthing, Ellie Mae Blake, Oliver Jackson-Cohen, Panos Koronis, Alexandros Mylonas, Alba Rohrwacher, Nikos Poursanidis, Athena Martin Anderson, Konstantinos Samaa, Emmanouela Zacharopoulou

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Mračna kći – Wikipedia
The Lost Daughter – IMDb