Najnoviji film o Spider-Manu nije samo trebao dobro žonglirati tri Spider-Man lika iz tri različita filmska serijala, već i efekte u posebnoj multiosjetilnoj 4DX verziji filma. To je dakako uvijek težak zadatak s obzirom da igrani filmovi nisu zamišljeni multiosjetilno. Stoga se 4DX montažeri moraju snalaziti kako god znaju i umiju nebi li podignuli film na novu razinu. Kako su to uspjeli u slučaju filma “Spider-Man: Put bez povratka”?

Bitno je naglasiti da osjetljivijim gledateljima vjerojatno neće biti ugodno na hidraulički kontroliranim sjedalima koja se često i agresivno koriste u filmu – od Spider-Manovog skakanja po zgradama (koje je puno gracioznije u 4DX-u izvedeno u animiranom filmu “Spider-Man: Novi svijet”), do raznih borbi i razaranja kojih ima podosta u filmu.

Fotografiju ustupio TB

Nekada je to stvarno učinkovito, primjerice u prvoj sceni okršaja s doktorom Octopusom, gdje je stvarno odlično naglašena njegova fizička snaga. Sjedala besprijekorno odražavaju svaki korak ili siloviti udarac njegovih kibernetičkih pipaka, čineći ga efektnijom prijetnjom nego što je to dočarano samo slikom i zvukom u običnoj verziji filma.

Često su se koristili efekti diranja nogu plastičnim uzicama pri dnu sjedala za razne senzacije – od električnih udara do padova likova, te stroboskopska svjetla. Pojavljuju se s lijeve i desne strane dvorane i uvijek se izvrsno uklapaju bez obzira radi li se o bljeskovima na slovima logotipa ili nemilosrdnim strujnim napadima Electra.

Efektne su bile i turbine koji simuliraju vjetar, pogotovo pri dočaravanju Spider-Manovog skakanja po zgradama (ovdje  je i 3D dosta pomogao), a odlično su korištene i vibracije sjedala. Kada se Spider-Manu upali paukovo čulo za opasnost, to je dočarano u naslonima sjedala ugodnom masažnom vibracijom (dobrodošlom nakon agresivne “masaže” sjedalima pri borbama!)

Mjehurića i mirisa nije bilo, a povremeno su se koristile mlaznice zraka za projektile i udarce prema glavi, efekti dima kod paljevina i vodena izmaglica koja je simulirala kišu. Čak je u jednoj sceni padao snijeg. što je bio pun pogodak s obzirom da je baš taj dan padao snijeg u Zagrebu. Šteta što su efekti dima, kiše i snijega locirani kod kino platna, tako da ih samo gledatelji u prvih red-dva mogu uopće osjetiti ili uopće vidjeti. Efektije bi bilo da se pojavljuju nad svim sjedalima, što doduše nije najpraktičnije jer bi se previše blokirala projekcija na platnu.

Tihoni Brčić

Spider-Man: Put bez povratka – Movie Site
Spider-Man: No Way Home – IMDb