Ljeto 2003. godine, SAD je nedavno započeo invaziju na Irak. U Stockholmu je nasmrt pretučen nogometni sudac afganskih korijena. Za ubojstvo je osumnjičen i uhićen Giuseppe Costa, čovjek nagle naravi, otac jednoga od igrača. Unatoč njezinu nedostatku iskustva, policajku Micaelu Vargas pozivaju da se pridruži istražiteljskom timu jer osumnjičenika poznaje iz viđenja. Dokazi se čine čvrstima, ali Costa ustrajno tvrdi da nije kriv pa načelnik policije odluči potražiti savjet i pomoć profesora Hansa Rekkea, svjetski poznatog stručnjaka za tehnike ispitivanja. Ako itko može izvući istinu iz Coste, to je on.

No ništa ne ide prema očekivanjima. Rekke dočeka istražiteljski tim u svom velebnom domu u Djursholmu. U vrtoglavoj demonstraciji kritičkog razmišljanja on u potpunosti odbaci sve njihove dotadašnje zaključke i ubrzo cijeli slučaj padne u vodu. Costa bude pušten iz pritvora, a policija nema novih tragova. Od slučaja ne odustaje jedino Micaela Vargas, mlada policajka iz Husbyja, čije je uključenje u istragu bilo čista dobra volja. Uvjerena je da Rekke ima pravo. Pokuša doći do njega, ali on joj ne uzvraća pozive.

Umorstvo ostane nerazjašnjeno, a Micaelu Vargas premjeste u drugi odjel. No tad se Hans Rekke i Micaela Vargas opet susretnu u pomalo dramatičnim okolnostima. Vraćajući se kasno noću s provoda s prijateljima, Micaela na peronu ugleda nešto uznemirujuće — muškarca koji se sprema skočiti pod vlak. Postupivši nagonski, uspije ga spasiti u zadnji tren i zatečeno shvati da je pred njom Hans Rekke. Odvede ga doma — to više nije golema vila nego prostran stan u centru grada, gdje živi sam. Brak, karijera i život u potpunom su mu rasulu.Rekkeovo se stanje polako popravlja, a ona ga često obilazi.

Razgovor im sve češće skreće prema neriješenom slučaju. Koliko je uspjela saznati, ubijeni je sudac bio ratni izbjeglica, s teškim traumama nakon što su ga talibani mučili. Sve u svemu, pošten čovjek koji se trudio stvoriti svoje mjesto u društvu. Rekke, međutim, tvrdi da je već prije vidio takve ožiljke — na ilegalnim borcima koji su bili zatočenici SAD-a, a ne talibana. No zašto je pušten na slobodu i zašto je došao u Švedsku? Neobični par odluči riješiti slučaj koji postaje sve zagonetniji — odvede ih do CIA-je i njezina lova na teroriste, do strašne vladavine talibana i njihova rata protiv glazbe. Je li sudac bio žrtva ili počinitelj zločina?

Slavni švedski pisac i novinar David Lagercrantz, autor triju nastavaka megahit-serijala Millennium koji su prodani u milijunima primjeraka, napisao je napeti roman s fascinantnim likovima u svijetu u kojemu baš ništa nije onako kako se isprva čini.

Obscuritas je prvi roman iz serijala Rekke/Vargas

Informacije o knjizi:

David Lagercrantz
Obscuritas

Originalni naslov: Obscuritas
Prijevod: Sandra Ljubas
Godina prvog izdanja: 2021.
Godina hrvatskog izdanja: 2021.
Broj stranica: 352
ISBN-13: 9789533138701
Uvez: Meki uvez
Dimenzije: 15×23
Izdavač: Profil knjiga d.o.o.

[izvor informacije Profil knjiga]

Djevojka koja je morala umrijeti – veliko finale serijala Millennium