Spider-Man: No Way Home 3D (2021.)
Redatelj: Jon Watts
Glume: Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Alfred Molina

Marvelov univerzum iznenađuje nekim događajima, a njegovi tvorci pripremaju gledatelja na izazove koji ih čekaju. U jedinom, do sada animiranom ‘Spider-Man: Novi svijet’ pisao je Tihoni Brčić. Film nije zanimljiv samo po tome što je animiran, već i zato što se u njemu multipliciraju univerzumi, a Spider-Man shvati da on nije jedini Spider-man, već da postoji beskonačno mnogo Spider-Manova, upravo onoliko koliko postoji stvarnosti, odnosno svjetova. Animirani Spider-Man srest će se s nekoliko svojih replika iz drugih svjetova, a jedan od njih će biti i Afroamerikanac, a jedan drugi bit će ‘jedna’… Izvrstan animirani film koji je u kinima prošao prilično nezapaženo, ali fanovi ga mogu gledati i u kućnom kinu na DVD-u, ili još bolje na Blu Rayju, i to u 3D verziji s hrvatskim titlovima.

Fotografija preuzeta sa službene stranice Spider-Mana

Pitanje je kakve veze ima ovaj animirani uradak s najnovijim Spider-Manom. Kada glavni negativac iz prethodnog ‘Spider-Mana’ obznani javnosti njegov pravi identitet, za Spider-Mana (Tom Holland) počinje noćna mora. Iako pozitivac, dio žešće javnosti tretira ga kao negativca, tako da želi pod svaku cijenu vratiti svoju anonimnost i slobodu. Baciti Spider-Mana u zaborav čitavoj populaciji zahtjevan je zadatak kojeg se sa svojim čarolijama prihvaća Doktor Strange (Benedict Cumberbatch). Sve bi bilo dobro da Spider-Man, odnosno Peter Parker, za vrijeme Strangeovog čarobiranja ne zanovijeta želeći da ipak neki pamte tko je on zapravo. Čarolija ne uspijeva postići cilj, ali zato otvori portale za druge svjetove iz kojih dođu neki od Spider-Manovih neprijatelja, ali i još dva Spidermana, koje smo gledali u prethodnim filmovima, a glume ih Andrew Garfield i Tobey Maguire. Spider-Manovska trojka mora se potruditi kako bi neutralizirala zlikovce, a onda vratila svijet u stanje prije nego što se doznao pravi Spider-Manov identitet…

‘Spider-Man: Put bez povratka’ izvrsna je akcijska zabava s nizom efektnih preokreta (naročito u 3D formatu) i poigravanjem spekulativnim znanstvenim spoznajama. Znanost je često fantastičnija i od filmskih maštarija, a u ovom filmu to je realizirano na duhovit način. Simpatično je gledati tri Spider-Mana, odnosno Petera Parkera, kako se dogovaraju i planiraju, te zajednički, na momente i diskontinuirano djeluju, sve dok se ne usklade, kako bi ostvarili svoj cilj. Paralelni svjetovi pružaju velike mogućnosti s kombinacijama raznih Spider-Manova raznih godišta u pustolovinama, a što će producenti maštovito iskoristiti. Tu su i egzotični negativci, tako da zabavi nikad neće biti kraja. A što pokazuje i financijski uspjeh gledanosti na box-officeu.

Redatelj Jon Watts, osim niza kratkih filmova i rada na televizijskim serijama, snimio je i nekoliko dugometražnih igranih filmova, triler ‘Cop Car’ (2015.), te ‘Spider-Man: Povratak kući’ (2017.) i ‘Spider-Man: Daleko od kuće’ (2019.), a pripremi je ‘Fantastic Four’ (2022.).

Robert Jukić, Zagreb, 26.12.2021.

Informacije o filmu:

Spider-Man: Put bez povratka 3D
Columbia Pictures, Pascal Pictures, Marvel Studios, 2021.
Trajanje: 148 min
Format:
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Surround 7.1, IMAX 6-Track
Scenarij: Chris McKenna & Erik Sommers
Based on the Marvel comic book by Stan Lee & Steve Ditko
Glazba: Michael Giacchino
Još glume: Jacob Batalon, Jon Favreau, Jamie Foxx, Willem Dafoe, Benedict Wong, Tony Revolori, Marisa Tomei, Andrew Garfield, Tobey Maguire, Angourie Rice, Arian Moayed, Paula Newsome, Hannibal Buress, Martin Starr

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Spider-Man: Put bez povratka – Movie Site
Spider-Man: No Way Home – IMDb

Akcijski ‘Spider-Man: No Way Home’ u hrvatskim kinima krajem 2021. godne