Sedamnaesto je stoljeće, na obzoru se javljaju prve zrake prosvjetiteljstva, a na dalekom otoku usred Atlantika dječak Angus sanja veliki san: želi postati znanstvenik, istraživač neba i novih svjetova, baš poput znamenitog astronoma i matematičara Edmonda Halleyja. Marljivo obavlja zadatak koji mu je povjerio gospodin Halley dok je boravio na otoku Svetoj Heleni, noću bilježi položaje zvijezda, a danju broji ptice, i priprema se za dan kada će se otisnuti oceanom u veliki svijet. Život na otoku mistično je lijep, ali egzistencijalno surov, sukobi između upravitelja otoka, farmera, robova i vjerskih fanatika rastu, a nasilje zahvaća i Angusovu obitelj. Dolazi vrijeme za ostvarivanje sna i nezamislivu avanturu: noseći pismo za Halleyja o prilikama na Svetoj Heleni, ušiveno u podstavi košulje, ukrcava se u brod, skriva u košari na jarbolu te, iskusivši svu ljepotu i grubost mora, stiže u London. A onda započinje Angusov novi život…

Nebeski svod Ollija Jalonena fascinantan je pustolovni roman o vremenu u kojem su se uspostavljali temelji suvremene civilizacije, ali i dirljiva priča o prijateljstvu dječaka oštra oka, ispunjenog strašću za učenjem i željom za spoznajom istina ovoga svijeta, sa znanstvenikom koji je svojim otkrićima promijenio saznanja o nebu i Zemlji.

“Olli Jalonen na najvišoj razini donosi iznimno uspješnu mješavinu pustolovnog, znanstvenog i povijesnog romana (…). Uzbudljivo, neizmjerno pametno i profinjeno djelo predivno je ponovno mjerenje svijeta.”
Kleine Zeitung

“Pravo čudo Nebeskog svoda jest jezik, ton, način razmišljanja koji je Jalonen pronašao za svojeg junaka Angusa.”
Frankfurter Allgemeine Zeitung

“U rukama Ollija Jalonena finska književnost postaje svjetskom književnosti – Nebeski svod veliki je pustolovni roman.”
Helsingin Sanomat

“Epsko putovanje koje nas uči istraživati svijet znatiželjnim, oštrim okom.”
Salon

“Nadahnuta, emocionalno uzbudljiva i očaravajuća priča s poticajnim, avanturističkim zapletom… Nenametljivo se bavi temeljnim dimenzijama ljudskog bića, kao i znanošću, društvom i filozofijom.”
Keskipohjanmaa

“Knjiga pripada tradiciji doista velikih imena (…) prodire izravno u srca čitatelja jezikom i sadržajem.”
Deutschlandfunk Kultur

“Olli Jalonen je za Nebeski svod drugi put u životu dobio najznačajniju finsku književnu nagradu – i to s pravom.”
NDR Kultur

“Jalonenov je jezik očaravajući, slojevit, zaokružen i lijep. Ritam, odabir riječi i njihov poredak mame vas na brzo okretanje stranica dok istodobno želite usporiti i uživati u njima.”
Hämeen Sanomat

Nebeski svod sjajno je zanatski izrađeno djelo: u ovoj knjizi zvijezde su ljudi, a ne kometi.”
– Žiri Nagrade Runeberg

Olli Jalonen, rođen u Helsinkiju 1954., jedan je od najcjenjenijih finskih autora. Studirao je društvene znanosti i književnost (doktorat znanosti) te se bavio novinarstvom prije nego što je 1981. postao samostalni umjetnik. Dugo je živio u Švedskoj i Irskoj. Debitantska knjiga, zbirka kratkih priča Unien tausta, objavljena mu je 1978., od kada je napisao više od dvadeset djela (romana, zbirki kratkih priča i drama). Njegov opsežni opus također uključuje radiodrame i scenarije za televiziju i kazalište. Djela su mu prevedena na brojne jezike te nagrađena s više značajnih nagrada, a dva puta i najprestižnijom finskom književnom nagradom Finlandia (1990. za roman Isäksi ja tyttäreksi i 2018. za roman Nebeski svod).

Informacije o knjizi:

Olli Jalonen
Nebeski svod

Jezik izvornika: finski
Prijevod: Kristina Špehar-Vuković
Broj stranica: 424
Datum izdanja: rujan 2021.
ISBN: 978-953358397-6
Naslov izvornika: Taivaanpallo
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 225 mm
Težina: 725 g

[izvor informacije Fraktura]