Rami Elhanan i Bassam Aramin žive jedan blizu drugoga, ali u različitim svjetovima. Rami je Izraelac, a Bassam Palestinac. Ramiju vožnja do Zapadne obale traje petnaest, a Bassamu sedamdeset pet minuta. Različita je boja njihovih registarskih tablica, njihov prolazak kontrolnih točaka, različiti su im jezici, različite priče. Onoga što ih spaja, čini se, jako je malo.

Za početak: jedno rano poslijepodne kad trinaestogodišnju Ramijevu kćer Smadar na ulici raznese bombaš samoubojica. Za početak: dan kad desetogodišnju Bassamovu kćer Abir na putu do škole gumenim metkom usmrti pripadnik izraelske granične policije. Odgojeni da se mrze, ali prepoznajući gubitak koji ih spaja – usprkos svemu što ih želi razdvojiti – dvojica očeva svoj će gubitak pretvoriti u oružje za mir i oštricom ljudskosti načeti zid koji se generacijama činio neprobojnim.

Na mjesto srca, u veličanstvenom proznom biću Apeirogona nagrađivani irski pisac Colum McCann postavio je istinitu životnu priču Bassama Aramina i Ramija Elhanana, ali krvotok njegova romana povezuje stoljeća i kontinente, povijest i prirodu, umjetnost i politiku, nadu i bol. Pun glazbe i nestvarno lijepih slika, nježan i uzvišen, realističan, ali optimističan – Apeirogon je istinsko remek-djelo, tisuću i jedan fragment kojim se približavamo istini, roman stvoren za naše doba.

“Velik, ambiciozan trijumf… McCannov posljednji roman mogao bi biti njegov najbolji do sada.”
Kirkus Reviews

“Svaki značajan roman čin je bezobzirne originalnosti. Apeirogon Columa McCanna knjiga je kakvu niste čitali… Zamislite da ste otkrili dosad neviđenu i duboko istinitu pripovjednu formu. Zamislite da je sama ideja romana, o tome što on može biti i što sve može sadržavati, proširena, i to zauvijek!”
– Michael Cunningham

“Colum McCann voli točku hoda po žici, a Apeirogon je roman koji se po napetom užetu kreće moćno i politično. Priča o modernom Izraelu i o modernoj Palestini, ova predivna, duboko proživljena knjiga ponajprije je izvanredan čin slušanja.”
– Nathan Englander

“Sad morate pročitati Apeirogon… Delirično i uzbudljivo, spektakularno štivo!”
– Sunday Times

“Nastavite čitati, i vidjet ćete da je sve povezano – a upravo to je poanta.”
– Toronto Star

Informacije o knjizi:

Colum McCann
Apeirogon

Jezik izvornika: engleski
Prijevod: Katja Grcić
Broj stranica: 504
Datum izdanja: listopad 2021.
ISBN: 978-953358406-5
Naslov izvornika: Apeirogon
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 225 mm
Težina: 850 g


Holistički pristupajući zdravlju, autor naglašava važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje te preispituje uobičajeno shvaćanje koncepta zdravog života. Tako preispituje mogu li osjećaj ravnodušnosti ili toksični odnosi s partnerom više naštetiti od nedovoljnog kretanja ili gaziranog pića. Posebno su naglašena četiri faktora koja negativno utječu na zdravlje: neizražavanje emocija, kompromitiranje u odnosima, neosjećanje ljubavi prema sebi i stres.

Knjiga (P)ostati zdrav namijenjena je i zdravima i onima koje već muče boljke da shvate kako svojim odnosom prema sebi i životu mogu poboljšati zdravlje. Važan dio knjige čine i savjeti svima koji žele pomoći svojim voljenima u borbi za zdravlje. Jer okolina često ima najbolje moguće namjere, ali možda još češće ne zna te namjere provesti u djelo. To je i razumljivo jer nas nitko nije pripremao za ovakve izazove, a cilj je naučiti kako im pružiti osjećaj sigurnosti i voljenosti kad je to najpotrebnije.

Bogata primjerima iz stvarnog života, kao i nalazima brojnih znanstvenih istraživanja, knjiga želi kreirati most između znanosti i duhovnosti. Naravno, ne trebamo se odreći blagodati klasične medicine kako bismo uživali benefite holističkog pristupa, već ih kombinirati kako bismo povećali šanse za izlječenje odnosno očuvali zdravlje. Jer, ne smijemo zaboraviti: naši srce i um izvanredna su tvornica lijekova!

Informacije o knjizi:

Bruno Šimleša
(P)ostati zdrav
Kako da srce i um postanu tvornica lijekova

Jezik izvornika: hrvatski
Broj stranica: 536
Datum izdanja: listopad 2021.
ISBN: 978-953358413-3
Vrsta uveza: meki
Visina: 204 mm
Težina: 545 g


Kruno Čudina u prozi Pisma za njih progovara u epistolarnoj formi – pismima koja upućuje ključnim stvarnim ili fiktivnim osobama iz svoje biografije.

Ova knjiga pisana je sa strašću čovjeka kojemu je jezik jedini preostali prostor susreta sa svima koji izostaju i nedostaju. Neki od njih više nisu među živima ili im se postojanje greškom nije ni dogodilo; mnogi su u udaljenim svjetovima do kojih se može samo riječima; mnogi u prošlosti koja se neće ponoviti ili u budućnosti za koju su šanse minimalne – ali svi su itekako prisutni u emocionalnom registru autora koji im se mora obratiti jer su, na ovaj ili onaj način, njegova najživlja sadašnjost.

Pišući svoja pisma, Kruno Čudina jezikom se koristi kao alatom kojim je moguće prevladati apatiju i nijemost svijeta, učmalost duha, površnost ovodobne komunikacije, distancu ove ili one vrste i sve ono drugo što nas čini manje ljudima, a više činovnicima kolektivnog.

Pisma za njih potresna je, moćna, filigranska proza sastavljena od pisama koja ne traže odgovor, ali će sasvim sigurno naći svoje mjesto među poklonicima prave, istinske književnosti koja jezikom poražava ravnodušnost svijeta.

Informacije o knjizi:

Kruno Čudina
Pisma za njih

Jezik izvornika: hrvatski
Broj stranica: 160
Datum izdanja: studeni 2021.
ISBN: 978-953358414-0
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 204 mm
Težina: 280 g

[izvor informacije Fraktura]