Iva, do Mjeseca i natrag, prvi roman višestruko nagrađivanog književnika Romana Simića, objavljen u izdanju Profila, dostupan je u svim knjižarama u Hrvatskoj. U četvrtak, 16. rujna 2021., Roman Simić o svom prvom romanu govorio je u Rijeci, na 14. Vrisku, riječkom sajmu knjiga i festivalu autora.

Prateći Ivu u neizvjesnoj pustolovini odrastanja, jedan od najcjenjenijih hrvatskih književnika za odrasle i djecu, napisao je zabavnu i dirljivu knjigu koja pršti od akcije i emocija, humora i uzbuđenja. Više od svega Iva, do Mjeseca i natrag moderan je obiteljski roman koji o svijetu i razmišljanjima mladih govori njihovim jezikom, ali koji će s velikim zadovoljstvom čitati i njihovi stari(ji).

O tome što ga je motiviralo da napiše roman za tinejdžere Roman Simić kaže: „Iva je, zašto kriti, nastala zbog istog razloga zbog kojega su nastajale sve druge moje knjige: jer želim razumjeti. A u ovom slučaju predmet razumijevanja čudnovati je (ponekad rogati, ponekad mucasti) stvor koji nepredvidivo raste i razvija se – pubertet mojih klinaca. Što osjećaju? Što ih muči? Kako prolaze razvod svojih roditelja? Kako se snalaze u ovom ludom svijetu, i zašto više ništa nije onako lako i jednostavno kako je bilo do jučer? (Ako je ikada postojalo to jučer u kojemu je sve bilo lako i jednostavno.). Htio sam provjeriti vidim li doista te nove ljude koji postaju i razumijem li ih – njihove interese, želje i brige – zato što sam siguran da samo ako ih prihvatim i pokušam shvatiti, svojoj djeci mogu biti blizu, mogu im biti dobar roditelj.

Dakle, sve što me ikada zanimalo u mojim knjigama za odrasle i mojim knjigama za djecu – u ovom je romanu. U njemu je moj pokušaj da kažem što su meni obitelj, sloboda, komunikacija i prihvaćanje. I, više od svega: ljubav. Ako bi Iva, do Mjeseca i natrag nešto htjela, htjela bi biti knjiga koja nas okuplja i spaja. Naravno, i da klinci uživaju u njoj. Ja dugo već nisam ovoliko uživao pišući.“

Radnja romana počinje kada tata troje tinejdžera – Ive (14), Marula (16) i Tina (12) dobiva zagonetnu figuricu i poziv u Liku na čitanje oporuke rođaka kojega nikad nije vidio. Njihovoj će se avanturi i potrazi za zakopanim blagom od Zagreba, preko Zadra, Karlobaga, Otočca pa sve do Mjeseca i natrag priključiti unuk rođaka iz oporuke i njegova kći divnih zelenih očiju te izuzetan gospodin Strauss s dobroćudnim sinom. Dok se oni međusobno polako upoznaju, i pomalo otkrivaju tuđe tajne, iz prikrajka ih slijedi par opasnih sumnjivaca, a pozadinsku im potporu čine jedna neobična baka, jedne trojke iz epruvete, jedan alergični policajac i jedna brižna mama.

Uz fantastičnog autora Romana Simića ovu divnu knjigu svojim je duhovitim i dramatičnim ilustracijama obogatio slavni strip autor Stjepan Štef Bartolić.

O autoru: Roman Simić rođen je 1972. u Zadru. Kao pisac za odrasle dobitnik je Nagrade Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu (U što se zaljubljujemo, 2005.), nagrade Ranko Marinković za priču (Te djevojke, 2012.) i nagrade Kiklop za najbolju domaću proznu knjigu (Nahrani me, 2012.), a knjige su mu prevođene na španjolski, njemački, engleski, poljski, slovenski, rumunjski i makedonski jezik. S ilustratorom Manuelom Šumbercem za izdavačku kuću Profil su-kreirao je hvaljenu slikovnicu Baba Jaga i Div Zaborav te serijal o dječaku Juri (Jura i kuckalo protiv dosade, Jura i gospođica Zavissst, Jura i upute za odrastanje te Jura i raketa za tužne misli), za koje su im dodjeljivane nagrade Grigor Vitez i Ovca u kutiji. Iva, do Mjeseca i natrag njegov je prvi roman.

O ilustratoru: Štef Bartolić poznati je hrvatski strip crtač i ilustrator. Rođen je 1967. u Zagrebu gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost. Do sada je ilustrirao dvadesetak romana za djecu i mlade. Nagrade za ilustraciju dobio je 1996. godine na vinkovačkom Salonu stripa te 2003. nagradu SFERE. Stripom se bavi od 1986., a objavljivao je i u Poletu, Studentskom listu, Plavom zabavniku, Večernjem listu, Playboyu, te Modroj lasti. Bartolić se bavi i animacijom. Režirao je i animirao niz kratkometražnih filmova, a kao animator radio je i na dugometražnim filmovima “Čarobnjakov šešir”, “Šegrt Hlapić” i “Mali leteći medvjedići”.

[izvor informacije Profil knjiga]