Zeleni vitez
The Green Knight (2021.
Redatelj: David Lowery
Glumci: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton
Žanr: drama, fantazija
Trajanje: 130 min
Država: SAD

Sadržaj:
THE GREEN KNIGHT je avantura utemeljena na bezvremenskoj legendi kralja Arthura, a govori o bezobzirnom i tvrdoglavom nećaku kralja Arthura, Gawainu, koji odlazi u potragu za divovskim zelenim strancem zvanim – THE GREEN KNIGHT. Gawain će se na svom putovanju suprotstaviti duhovima, divovima i lopovima i time dokazati svoju vrijednost obitelji i kraljevstvu. Od vizionarskog redatelja Davida Loweryja dolazi svjež i odvažan okret klasične priče o vitezovima okruglog stola.

Zeleni vitez – Movie Site
The Green Knight – IMDb


Crna kutija
Black box / Boîte noire (2021.)
Redatelj: Yann Gozlan
Glumci: Pierre Niney, Lou de Laâge, André Dussollier
Žanr: triler
Trajanje: 130 min
Država: Francuska

Sadržaj:
Mathieu je talentirani mladi analitičar crne kutije u misiji da riješi razlog smrtonosnog pada potpuno novog zrakoplova. Ipak, kad vlasti zatvore slučaj, Mathieu se ne može oteti dojmu da s dokazima nešto nije u redu. Dok ponovno preslušava snimku, počinje otkrivati neke ozbiljno uznemirujuće detalje. Može li se snimka modificirati? Idući protiv zapovijedi svog šefa, Mathieu započinje vlastitu istragu – opsesivnu i opasnu potragu za istinom koja će brzo ugroziti mnogo više od njegove karijere … Što sve otkriva “crna kutija”? Tu su zabilježeni svi relevantni podaci o letu, ali i razgovori u pilotskoj kabini. A možda i nešto više od toga?

Crna kutija – Cineuropa.org
Black box / Boîte noire – IMDb


Nečista krv – grijeh predaka
Nečista krv – greh predaka (2021.)
Redatelj: Milutin Petrović
Glumci: Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Nela Mihailović
Žanr: drama
Trajanje: 98 min
Država: Srbija

Sadržaj:
Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava očuvati mir s turskim vlastima, ali i održati vlastiti ugled i utjecaj u Vranju, važnom turskom gradiću u blizini granice s oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslijede na poziciji vođe srpskog naroda, nevolje mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i njegova obitelj.

Nečista krv – grijeh predaka – Cineplexx.hr
Nečista krv – greh predaka – IMDb


Kolonija
Tides (2021.)
Redatelj: Tim Fehlbaum
Glumci: Nora Arnezeder, Sarah-Sofie Boussnina, Iain Glen
Žanr: SF triler
Trajanje: 104 min
Država: Njemačka

Sadržaj:
Kad je život na zemlji postalo nemoguć, vladajuća elita naselila je planet Kepler 209. Ali zbog njegove atmosfere novi stanovnici postaju sterilni. Dvije generacije kasnije, treba utvrditi je li život na zemlji ponovno moguć: Misija Ulysses II trebala bi donijeti sigurnost. Astronautkinja Blake jedina je preživjela slijetanje kapsule – ali ubrzo shvaća da nije sama na Zemlji. Borba za opstanak započinje i Blake je primorana donositi odluke koje će odrediti sudbinu cijelog čovječanstva. Smještena u daleku budućnost, radnja ovog znanstveno – fantastičnog trilera publiku vodi na putovanje prepuno iznenađujućih preokreta u jedinstveni svijet u kojem se čovječanstvo nalazi između života i smrti.

Kolonija – Vegafilm.com
Tides – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]