“Aut” u Maloj sceni – prepoznatljivo različita predstava za mlade od 9 godina naviše!

Mala scena sezonu počinje s predstavom koja zaista predstavlja naš slogan “prepoznatljivo različiti”. 23. rujna 2021. godine donosimo vam praizvedbu predstave “Aut” Paška Vukasovića i Ivane Vuković kojom nastavljamo naš ciklus društveno odgovornih predstava za mlade!

U “Autu” ćete upoznati Mateja. Matej je malo drukčiji od takozvanih “normalnih”, odnosno neurotipičnih ljudi. Za njega su užasno komplicirane stvari jednostavne, a ono što je većini ljudi normalno, njemu predstavlja nepremostiv problem. Matej zna sve glumce hrvatskoga glumišta, može citirati svaki film koji je pogledao, ali izračunati koliko je 13 minus 8 – čini se nemogućim. Matej je neurodiverzalna osoba – osoba s poremećajem na spektru autizma. Jednog dana on otkriva da je u njegovu susjedstvu ubijen pas što pokreće niz događaja, tijekom kojih, osim krivca, otkrivamo i kako izgleda život s autizmom.

“Aut” nam kroz Matejevu priču otkriva sve one koje “ne vidimo”. Koji nam nisu u vidokrugu, koje kao djeca ne bismo zvali u svoj tim za igranje nogometa nakon škole. Potiče da sebe okrenemo naopačke i pitamo se – tko je zapravo unutra, a tko vani?

Predstavu režira Paško Vukasović po čijoj ideji je predstava i nastala, a koji je o predstavi i ideji rekao:

“Ideja za predstavu “Aut” dominantno je rođena je kroz dvije životne situacije koje su se dogodile u relativno kratkom vremenskom periodu. Upoznavanje i druženje sa Matejem, koji je apsolutni genijalac u području filma i kazališta, a koji je osoba s poremećajem iz spektra autizma te čitanje romana “Neobičan događaj sa psom u noći”.

Razmišljanja sam kako je primarna nit vodilja kazališta razbijanje predrasuda i poticanje kritičkog promišljanja.

Sam proces rada na predstavi bio je uistinu drukčiji od bilo čega dosadašnjeg. Svjestan sam činjenice kako svaka buduća izvedba “Auta” nosi nešto novo, drugačije i neočekivano. Upravo je to najveća ljepota i vrijednost ove predstave za djecu i mlade, ali i one nešto starije.”

“Aut” će biti jedna od onih predstava koje ćete i vi i vaša djeca nositi sa sobom. Koja će vam kroz otkrivanje nekog nepoznatog otkriti – vas. “Aut” je priča o svima nama. O nestrpljivosti, nerazumijevanju, pretpostavkama, podrazumijevanju i “normalnom”. “Aut” je neočekivano iznenađenje koje kroz priču jednoga otkriva – sve.

Zapamtite – to što PlayStation ne može „čitati“ Xbox igricu ne znači da je pokvaren.

U predstavi igraju: Matej Španović, Iva Šimić Šakoronja i Luka Bulović. Dramaturginja je Ivana Vuković, kostime je osmislila Lucija Prstec Smolčec, Jelena Kovačev je scenografkinja, a autor glazbe je Matija Antolić, predstavu je producirala Buga Marija Šimić, dok su plakat dizajnirale Klasja Habjan i Zita Nakić. Fotograf predstave je Mirko Cvjetko.

Više o predstavi možete pronaći ovdje: http://mala-scena.hr/home/predstave/aut.aspx .

Pretpremijera održat će se 22. rujna u 20 sati – ulaznice za pretpremijeru moguće je kupiti po posebnoj cijeni! Praizvedba će se održati 23. rujna u 18 sati, a ulaznice za prvu javnu izvedbu 2. listopada također su već u prodaji!

[izvor informacije Mala scena]