Potraga za sigurnim mjestom i kazališni istup protiv nasilja nad ženama. Najavljujemo šesto “Čitanje NJE” u sklopu projekta 6 glumica traži autora Kotar teatra.

Čitanje NJE u rujnu se ‘seli’ u Bjelovar gdje će, u srijedu, 22. rujna 2021. predstaviti dramu “Sigurna kuća” u režiji kazališnog redatelja Darija Harjačeka, na sceni Bjelovarskog kazališta (Trg Eugena Kvaternika 7A) u Bjelovaru s početkom u 20 sati. Tekst će čitati glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel i Tana Mažuranić te glumac Domagoj Janković.

Fotografija preuzeta s portala 6glumicatraziautora.com

Čitanje NJE: Sigurna kuća održat će se uz podršku i pokroviteljstvo Socijalne zadruge “Pružimo ruke”, te u suradnji s Udrugom “Iris” Bjelovar, povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, s partnerskom potporom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

“Sigurna kuća” kompilacija je kratkih drama “Ljubavne pjesme za dobre djevojčice” dramatičarke Rone Žulj, “Tri kuće Svjetlane P.” dramatičarke Beatrice Kurbel i “Ti si moja” studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković, nastalih nakon razgovora autorica sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru i inspiriranih njihovim pričama. Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta

6 glumica traži autora realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge “Pružimo ruke” i Erste banke.

Nakon scenskog programa “Čitanja NJE” slijedi predavanje “Zašto ne ode(š)?” Lorene Zec, mag.psych. i Bjelovarčanke Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava. Večer će se nastaviti razgovorom s publikom.

U sklopu bjelovarskog “Čitanja NJE” također će biti izložen nagrađivani rad “Sram te i stid bilo” – crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama, umjetnice Nives Žarković. Potreba za stvaranjem ovog dojmljivog rada, proizašla je iz intimnog iskustva umjetnice.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u studenom će ugostiti bjelovarsko “Čitanje NJE: Sigurna kuća”, i time predstaviti projekt 6 glumica traži autora unutar koncepta svog ovosezonskog repertoara, koji stavlja naglasak na žensko dramsko stvaralaštvo. U sklopu suradnje, dramska umjetnica Ivana Boban, članica HNK, svojim doprinosom će uveličati program “Čitanja NJE”, kako u Bjelovaru tako i u Zagrebu.

“Čitanje NJE” – serijal javnih scenskih čitanja suvremenih hrvatskih drama koje u fokusu imaju prvenstveno ženska lica – glavni je projekt inicijative “6 glumica traži autora” koju su 2020., s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima, pokrenule i ‘na pozornice postavile’ glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički i Marija Kolb. Ova nova, ali u struci prepoznata inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Vox Feminae, Kino klub Zagreb itd., dok je glavni nositelj Kotar teatar. Dosad je uspješno realizirano pet “Čitanja NJE” u Zagrebu (2), Rijeci, Karlovcu i Varaždinu.

Ulaz na program ‘2u1’, čitanja i predavanja, je slobodan i održat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i odredbama Stožera. Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr, a snimka izvedbe bit će naknadno dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com .

[izvor informacije IC]