Naši najavljivači Matilda Fatur, Adrian Bagarić i Mirna Ostrošić, studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku još jednom su nas oduševili svojom duhovitošću i dinamičnošću prilikom otvaranja ovog, kako su ga nazvali, jako jako jako ozbiljnog festivala.

Najavili su da nas tijekom sedam festivalskih dana očekuje 9 predstava u službenom dijelu programa i 24 popratna programa – predstava, izložbi, promocija knjiga, lutkarskih radionica, filmskih projekcija i uličnih događanja. Spomenuli su i kako u Zagrebu gostuje više od 120 lutkara iz 12 različitih kazališta i 9 zemalja – Bosne i Hercegovine, Češke, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije te izložba iz Rumunjske i naravno Hrvatske. Zahvaljujući njima, hrvatska će metropola narednih dana još jednom postati europska prijestolnica lutkarske umjetnosti, grad kojim vladaju lutke.

Pliva patka preko Drave ; Fotografiju ustupio PIF

Primjetit ćete da se brojke dosta često mijenjaju. Kako je dr. sc. Livija Kroflin, urednica službenog programa Festivala i spomenula – PIF ove godine vodi tešku bitku protiv korone, izgubili smo 4 predstave. Svojski se trudimo, svaka je našla zamijenu. Pohvalila je organizatore u naporima da na svaki problem brzo reagiraju tako da nema straha, publika neće ostati bez programa, on će se možda samo malo promijeniti. S publikom u mislima, u nadi da program neće trpiti nove žrtve, pozvani smo da uživamo u ovim festivalskim danima.

Gospodin Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika i izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba, g. Tomislava Tomaševića pozdravio je prijatelje, roditelje, sugrađane i ljubitelje lutkarstva te napomenuo važnost Kulturnog centra Travno za stanovnike ne samo Novog Zagreba nego i cijelog Zagreba. Kao osoba faacinirana ezoteričnošću i mističnošću lutke izrazio veselje zbog prilike da pogleda predstavu na otvorenju s vjerom da će probuditi dijete u njemu. U dobre želje i čestitke organizatoru na impresivnim brojkama predao je riječ g. Krešimiru Partlu, izaslanika ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek da pozdravi sudionike Festivala i PIF-ovu publiku.

Kako bih pustio dječicu prisutnu na otvorenju da uživaju programu, govor je bio kratak. Osjeća se sretno i sigurno – Covid potvrda na ulazu znači da smo svi sigurni, a znači i povratak publike u ovako velikom broju. Umjetnicima je važna emocija, i to se može postići samo kada publika uzvrati smijehom i pljeskom. Citat kojeg je parafrazirao nikoga nije ostavio ravnodušnost – lutkarstvo je zatvoreni krug emocija, lutkari vuku konce lutkama, lutke vuku konce publici a publika vuče konce lutkarima.

Uz ovako toplo svečano otvorenje koje je brojna publika jedva dočekala, veselimo se nastavku festivala, a naš publiku pozivamo da prati eventualne promjene u programu na stranici www.pif.hr

[izvor informacije PIF – Festival]