Održana je press konferencija povodom najave novog ESF projekta “Online Narančaste Radionice”

Dana 17. rujna 2021. u prostorima Dječjeg kretivnog centra održana je press konferencija povodom predstavljanja novog ESF projekta koji je počeo provoditi Teatar Naranča. Projektom naziva „Online Narančaste Radionice“ želi se djeci i mladima iz manjih gradova i općina omogućiti pristup radu sa stručnim voditeljima kroz online glumačke i lutkarske radionice a s ciljem razvijanja socijalnih i kreativnih vještina i znanja koja će doprinijeti njihovom socijalnom uključivanju.

Na press konferenciji bili su prisutni ravnatelj Teatra Naranča Majkl Mikolić, te kazališni stručnjaci, glumci koji će održavati radiocnie s djecom: Katja Rabar, Irin Šime Rabar, Luka Jurčić te savjetnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Projekt ukupne vrijednosti 403.000,00 kn, kroz godinu dana koliko će trajati, omogućit će održavanje online radionica za najmanje 100 djecu starije osnovnoškolske dobi posebice onima iz ruralnih područja. U planu je provesti 20 radionica na 10 osnovnih tema u dva turnusa – jesenskom i proljetnom, a radionice su: Osnove javnog nastupa, Govorna radnja, Fizička radnja, Karakterizacija lika, Tijelo u vremenu i prostoru, Tijelo kao sredstvo izražavanja, Glas i disanje, Govorenje poezije, Animacija dijelova tijela, Animacija predmeta koje će održati iskusni glumci i kazališni djelatnici i pedagozi: Katja Rabar, Irin Šime Rabar te Luka Jurčić.

Tom je prilikom ravnatelj Teatra Naranča, Majk Mikolić, naglasio kako djeca i mladi ovim projektom imaju priliku uz učenje i savladavanje različitih kazališnih vještina, surađivati s poznatim i stručnim glumcima, lutkarima te direktno razgovarati i iskoristiti priliku za saznati i naučiti više o kazališnim profesijama.

Jasmina Nina Kamber rekla je da joj je drago da su i kroz ovaj projekt kultura i umjetnost prepoznati kao snažan alat uključuvanja marginaliziranih skupina u život zajednice, u ovom slučaju alat za uključivanje djece i mladih iz ruralnih sredina kojima ovakvi sadržaji inače nisu dostupni. Također je naglasila: “Ovaj projekt, osim što je obojan snažnom inkluzivnom odgojno-obrazovnom notom, on je i izuzetno kvalitetna platforma, prije svega suradnička a onda i kvalitetna platforma za razvoj publike što je iznimno važno. Ukoliko se kod samo jednog djeteta razvije afinitet prema kazališnoj umjetnosti, projekt će biti uspješno realiziran.”

Naime, djeca imaju veliku potrebu za igrom, interakcijom i zabavom u društvu a izoliranost u smislu društvenih sadržaja koja je inače prisutna u ruralnim područjima posebno je bila pojačana zbog Covid pandemije. Djeca su jedna od skupina među stanovništvom koja su zasigurno jako pogođena cijelom tom situacijom. Socijalna distanca i kućna izoliranost, ili pak izoliranost u manjim skupinama zaista nepovoljno djeluje na njih.

No, neovisno o korona virusu, djeca iz udaljenih područja, pa i organizirano kroz predškolske i školske ustanove rijetko dolaze na kazališne predstave jer je prijevoz do većih gradova, konkretno do Pule gdje djeluje jedino kazalište za djecu, prilično skup. Unazad 9 godina Teatar Naranča uspostavio je vrlo uspješnu suradnju s velikim brojem takvih mjesta te djeci učinio pristupačnima kazališne predstave i kod mnogih probudio interes i ljubav prema kazalištu. Kao slijedeći korak, ovim online radionicama pružit će se mogućnost djeci, koja nemaju mogućnost pohađanja slobodnih aktivnosti vezanih uz glumu, lutkarstvo i kazalište pod stručnim vodstvom profesionalaca, da osim povremenog uvida u kazališne predstave koje posjete njihove škole tijekom godine i božićnih praznika, razviju afinitet prema kazališnoj umjetnosti. Isto će doprinijeti da su djeca iz udaljenijih krajeva u kojim nema dodatnih sadržaja i koji su loše prometno povezani u ravnopravnom položaju sa svojim vršnjacima koji ne ovise o prometnoj povezanosti ili mogućnosti roditelja da ih redovito voze na slobodne aktivnosti. Osim toga, na taj će način djeca moći razvijati svoj potencijal i talent.

Sudjelovanje u glumačko lutkarskim predstavama doprinijet će oslobađanju od straha od javnog nastupa te razvijanju komunikacijskih vještina, odnosno, pokazivanju svojih osjećaja s obzirom da se preko lutke djeca lakše otvaraju i progovaraju. Djeca će kroz ove radionice dobiti i niz drugih dobrobiti, od toga da će učiti i osvijestiti svoje tijelo, pokrete koje ono može učiniti, osvijestiti disanje, poboljšati govor i izražaj ali isto tako naučit će animirati svojim rukama ili predmetima.

Važno je istaknuti kako će kratke scene, koje će djeca osmisliti u sklopu nekih od radionica, obraditi socijalno i društveno angažirane teme kao što su ekologija, ravnopravnost, filantropija, isključenost i sl. Na taj način djeca će uputiti poruke za pojedine obrađene društvene teme koristeći u lutkarstvu predmete iz svakodnevne upotrebe na koje ponekad gledamo kao smeće ili otpad a koji će u nekim pričama postati glavni junaci i dobiti jednu sasvim drugu dimenziju u očima naših polaznika.

Sve veći broj građana Hrvatske, ali i Europske Unije, sve se češće koristi novim tehnologijama. Mladi su također dio tog procesa. Iz naslova „Utjecaj novih tehnologija na razvoj djece i adolescenata“ iz 2016. godine, autorica: Petričić Antica, Čačić Anita i Ljubičić Marija, možemo zaključiti kako se računala i internet shvaćaju kao važna podrška u procesu obrazovanja i poveznica između škole i doma, dok djeca računala i internet više promatraju u svrhu zabave, igre i druženja. Upravo zato treba predstaviti djeci edukativni sadržaj kroz njima prihvatljive načine. Nove tehnologije nude veliki potencijal inkluzije marginaliziranih skupina ali i lakši pristup stalnim i potencijalnim gledateljima. Na ovaj način stvaramo interaktivnu platformu za širu publiku zahvaljujući digitalnim napretku koji je ponudio alate koji mogu pomoći u razbijanju fizičkih, emotivnih, mentalnih, kulturnih i socijalnih barijera. Korištenjem digitalne kulture omogućit ćemo približavanje edukacija različitim grupama koje inače ne bi imale tu mogućnost, pogotovo kad je riječ o osobama koje su u ekonomskom ili zemljopisno nepovoljnom položaju.

Uz to, Teatar Naranča izraditi će stručnu publikaciju u tiskanom izdanju koja će se moći koristiti kao stručni priručnik kroz svaku radionicu te će također biti objavljen DVD s vježbama kako bi se olakšalo daljnje korištenje publikacije. Na taj će način učitelji i odgojitelji koji imaju afiniteta za rad djecom u školama u vođenju školske dramske skupine imati na raspolaganju priručnik s opisom vježbi te primjerima istih.

Cilj ovog inovativnog pristupa online edukacija umjetničkih programa je stvoriti olakšanu, neposrednu i trenutnu dostupnost audiovizualnog sadržaja spremnog za upotrebu u školama i vrtićima, naime s obzirom na stručnost osoba uključenih u provedbu projekta, nakon završetka projekta ostati stručna literatura i audiovizualni materijali kojima će se moći nastaviti daljnja edukacija pedagoga te školske i predškolske djece.

“Teatar Naranča” iz Pule, umjetnička je organizacija registrirana pri Ministarstvu kulture RH i upisana u “Očevidnik kazališta”, čime je garantiran kvalitetan i provjeren umjetnički i kazališni sadržaj. Svojim radom i djelovanjem od 2011. godine Teatar Naranča ispunio je svoj primarni cilj – vratiti Puli dječje kazalište, no, svojom kvalitetom prometnuli su se u jednog od najznačajnijih pružatelja sadržaja za djecu na području cijele Istre. Tome u prilog govore brojke njihovih odigranih predstava koje su sa početnih tridesetak predstava godišnje narasle do 254 odigrane predstave u 2019. godini. Velika većina njihovih predstava su klasici dječje literature koji kontinuirano nastavljaju svoj scenski život od datuma premijere sve do danas. Jezgru Teatra Naranča čine diplomirani glumci koji su se iskazali i u pedagoškom radu, čemu u prilog ide i činjenica da je 9 njihovih članova dramskog studija upisalo glumačku akademiju. U dosadašnjem radu Teatar Naranča je ostvario i vrlo uspješne rezultate u sklopu projekta MOZAIK (Pomoćnici u nastavi za integraciju učenika u Istri) kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ULJP, produkcijom i izvedbama predstave “Kristijan”, te u sklopu projekta “Razmisli, odvoji, štedi” sufinanciranog iz Kohezijskog fonda Europske unije produkcijom i izvedbama predstave “Recikloman spašava budućnost”.

Online Narančaste Radionice projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, kroz javni poziv „Umjetnost i kultura online“, provodi se od srpnja 2021 do lipnja 2022., ukupna mu je vrijednost 403.900,00 kn, od čega Europska unija sufinancira sa 343.315,00 kn a nositelj je Teatar Naranča.

Više o svemu kao i kalendar sa navedenim datumima radionica možete pronaći na: www.teatarnaranca.hr

[izvor informacije Teatar Naranča]