PREDSTAVLJANJE KOSOVSKE SUVREMENE DRAME NA OVOGODIŠNJOJ MEĐUNARODNOJ DRAMSKOJ KOLONIJI

Ovogodišnja Međunarodna dramska kolonija Od teksta do predstave u organizaciji Hrvatskog ITI centra održat će se od 13. do 18. rujna 2021. godine u suradnji sa zagrebačkim Teatrom &TD.

Međunarodna dramska kolonija je rezidencijalni projekt koji u procesu rada stavlja fokus na dramskog pisca i dramski tekst, a ove godine ostvarena je suradnja s kosovskim dramatičarom Jetonom Nezirajem koji će se hrvatskoj publici predstaviti s dramskim tekstom Audijencija Vaclava Havela. Program je pokrenut s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja

Od 13. do 18.rujna Neziraj će zajedno s redateljem Aleksandrom Švabićem raditi na scenskom čitanju navedenog dramskog teksta kojI će 18. rujna u 20 sati u MM Centru Teatra &TD biti predstavljen publici u izvedbi Damira Klemenića i Jadrana Grubišića.

Nakon scenskog čitanja održat će se okrugli stol na temu kosovskog i hrvatskog suvremenog dramskog stvaralaštva na kojem će gostovati dramski spisatelj Jeton Neziraj, a razgovor će voditi Željka Turčinović.

U sklopu Kolonije od 16. do 18.09.2021. kosovski dramatičar održat će trodnevni masterclass «How to wirte «a political» play». Radionica je namijenjena izvedbenim umjetnicima koji se bave pisanjem ili kazališnim autorstvom.

Jeton Neziraj je najizvođeniji suvremeni kosovski dramatičar. Bivši umjetnički ravnatelj Nacionalnog kazališta na Kosovu. Osnivač i umjetnički ravnatelj umjetničke organizacije Qendra Multimedia iz Prištine. Napisao je preko 25 drama koje su postavljene u kazalištima diljem Europe i Amerike te prevedene na više stranih jezika (njemački, engleski, francuski, makedonski, slovenski, hrvatski, rumunjski, bosanski, španjolski, turski, bugarski, itd.). Neziraj je također piše o kazalištu za lokalne i međunarodne časopise i magazine.

PROJEKT: MEĐUNARODNA DRAMSKA KOLONIJA Od teksta do predstave
ZEMLJA PARTNER: KOSOVO
DRAMSKI TEKST: AUDIJENCIJA VACLAVA HAVELA
AUTOR DRAMSKOG TEKSTA: JETON NEZIRAJ
REDATELJ SCENSKOG ČITANJA: ALEKSANDAR ŠVABIĆ
IZVEDBA: JADRAN GRUBIŠIĆ I DAMIR KLEMENIĆ
KOPRODUKCIJA: HRVATSKI CENTAR ITI I TEATAR &TD

[Izvor informacije Hrvatski centar ITI]