Z lončnico na 50. ponovitev odrske izpovedi Polone Vetrih NE POZABITE NA ROŽE v režiji Ivane Djilas (23. 9. 2021. ob 20.00 v Mali Drami)

V SNG Drama Ljubljana bomo v četrtek, 23. septembra, ob 20.00 obeležili že 50. ponovitev krstne uprizoritve odrske izpovedi Polone Vetrih Ne pozabite na rože v režiji Ivane Djilas, v kateri priznana in priljubljena slovenska gledališka umetnica, dolgoletna članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana, odkrito spregovori o svoji igralski poti in se ob tem dotakne tudi minevanja igralskega poklica in življenja. Ob Poloni Vetrih v uprizoritvi, ki je doživela premiero maja 2018 na Drama Festivalu, nastopa tudi violončelistka Lara Bešić.

Polona Vetrih i Lara Bešić ; Fotografiju ustupila SNG Drama – Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Ob tej slavnostni priložnosti smo se v Drami odločili za prav posebno gesto: gledalke in gledalce, ki se bodo 23. septembra želeli udeležiti predstave v Mali drami, vabimo, da s seboj prinesejo lončnico in jo pri blagajni Drame zamenjajo za vstopnico (vsak delavnik od 14.00 do 20.00, ob sobotah od 18.00 do 20.00 in uro pred predstavo ali drugo prireditvijo). Ogled predstave bo mogoč tudi z nakupom vstopnic. Po slavnostni 50. ponovitvi bo uprizoritev na sporedu še 20. oktobra.


»Saj ne moreš na ukaz nehati biti igralka, ko pa je oder del tebe.«
POLONA VETRIH


V avtobiografski odrski izpovedi Ne pozabite na rože igralka Polona Vetrih pripoveduje o svoji poklicni in življenjski poti, hkrati pa preizprašuje mehanizme, ki jim je podrejen gledališki svet, in vlogo posamičnega igralca znotraj tega kolesja, v katerem se ni vedno lahko znajti. Njena izpoved je neposredna, podana na način, ki briše meje med Polono igralko, ki v trenutku stika z odrom postane »nekdo drug«, in Polono, ki brez rezerv in onkraj gledališko oblikovanih identitet razmišlja o svojih življenjskih odločitvah in poteh. Oder in življenje se zlijeta drug v drugega, igralka igra naprej: »Saj ne moreš na ukaz nehati biti igralka, ko pa je oder del tebe.« 

Proces študija za uprizoritev Ne pozabite na rože se je začel kot raziskovanje življenja velike igralke Marije Nablocke. Ob tem je ustvarjalna ekipa prišla do presenetljivega spoznanja, kako malo zapisov in drugih arhivskih gradiv je pravzaprav ostalo za to slavno igralko. Ta ugotovitev je ustvarjalce vodila dalje v razmišljanje o minljivosti, s katero se neizbežno sreča vsak. »So stvari, ki te izberejo, in tiste, ki jih izbereš. Kdo izbere koga v dvojcu oder – igralka? Kdo komu bolj pripada? Življenje velikih igralk je, vsaj od zunaj, čudovito: odrske luči, sprejemi, šampanjec; oboževalci, pisma občudovanja in rože, ki jih je včasih za celo cvetličarno. In potem jo lepega dne kje na stopnicah ali vratih garderobe ujame groza, ki se ji reče – upokojitev. Kar tako, nepričakovano; od kod, hudiča, se je vzela? Leta gor ali dol, mamljivi šepet odra ne potihne, igralka hoče še leteti, igra jo še vedno dviga v zrak, da ne čuti tal pod nogami,« je v gledališkem listu zapisala režiserka Ivana Djilas. Avtorica songov in dramaturginja je Ana Duša, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, skladatelj Boštjan Gombač in lektorica Tatjana Stanič.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]