The Night House (2020.)
Redatelj: David Bruckner
Glume: Rebecca Hall, Sarah Goldberg, Evan Jonigkeit

‘Kuća noćnih mora’ primjer je psihološkog horora koji nije ispunio očekivanja jer mnogo toga je započeo i naznačio, ali priču nije doveo do zaokružene završnice. Ono što odlikuje ovaj film samo je atmosfera neizvjesnosti koja se provlači čitavo vrijeme, ali koja ostavlja i neka nedorečena pitanja.

Nakon samoubojstva svojeg supruga Beth (Rebecca Hall) teško se miri s neočekivanom tragedijom. Misli kako je poznavala svojeg muža, ali negova smrt ukazat će joj na neke nepoznate aspekte njegovog života. Jedan od njih je i gradnja kuće identične njihovoj na suprotnoj strani jezera, kao i njegovi susreti sa ženama koje frapantno liče na nju…

Nadnaravni elementi su Bethina košmarna snoviđenja uzrokovana posjetima njezinog mrtvog muža. Odgovor zašto se ubio treba potražiti u Bethinoj prošlosti. Doživjela je tešku prometnu nesreću i bila jedno vrijeme u kliničkoj smrti, a sada dobiva poruka s ‘druge strane’. Sve u svemu, zanimljiv film koji se nije jasno odredio u mnogim elementima čime zbunjuje gledatelja. Scenaristi, a u konačnici i redatelj, u narativnom pogledu dosta su toga ostavili nejasnim, a o pojedinostima nećemo govoriti.

Redatelj David Bruckner prije ovog filma snimio je SF horor ‘The Signal’ (2007.) u koautorstvu s Danom Bushom i Jacobom Gentryjem, segment ‘Amateur Night’ u omnibusu ‘V/H/S’ (2012.), opet segment ‘The Accident’ u hororu ‘Southbound’ (2015.) i horor ‘The Ritual’ (2017.), a u pripremi za 2022. godinu je ‘Hellraiser’ prema priči Clivea Barkera.

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Kuća noćnih mora – Movie Site
Night House – IMDb

Robert Jukić, Zagreb, 24.08.2021.

Informacije o filmu:

Kuća noćnih mora
Anton, Phantom Four Films, 2020.
Trajanje: 107 min
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Ben Collins & Luke Piotrowski
Glazba: Ben Lovett
Još glume: Vondie Curtis-Hall, Stacy Martin, David Abeles, Christina Jackson, Patrick Klein, Crystal Swann, Catherine Weidner, Laura Austin, Jacob Garrett White, Samantha Buck, Lydia Hand, Lea Enslin, Amy Zubieta, Allie McCulloch