Respect
Respect (2021.)
Redatelj: Liesl Tommy
Glumci: Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Tate Donovan, Mary J. Blige
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 145 min
Država: SAD

Sadržaj:

Ove godine u kina nam stiže priča o jednoj od najvećih pjevačica svih vremena Arethi Franklin. R&B pjevačicu glumi dobitnica nagrade Oscar, Jennifer Hudson, koju je Aretha osobno izabrala za tu ulogu.

Biografska drama prati pjevačicu od njenih samih početaka u Detroitu kad je kao mala curica pjevala u crkvenom zboru kojeg je vodio njen otac do superzvijezde i kraljice soula. Aretha je u svojoj dugoj karijeri imala preko sto pjesama na ljestvici Billboard, uključujući sedamnaest pjesama koje su ušle u TOP 10 pop ljestvicu, te dvadeset pjesama koje su bile na broju jedan R&B ljestvice. Osvojila je 18 Grammyija i bila je prva žena koja je ušla u Rock and Roll kuću slavnih.

Arethina obrada hita Otisa Reddinga „RESPECT“, koja je postala zaštitna pjesma feminističkog pokreta, ustoličila ju je kao ikonu u borbi za ljudska i ženska prava. Bila je više od pjevačice i njezine pjesme su bile više od pjesama. Pjevala je na pogrebu za Dr. Martina Luthera Kinga te na tri inauguracije američkih predsjednika.

Uz „Respect“ brojni hitovi, uključujući „You Make Me Feel Like A Natural Woman“ , „Do Right Woman – Do Right Man“ , i „Think“ obožavani su diljem svijeta i biti će izvedeni u filmu.

Respect – Movie Site
Respect – IMDb


Kraljice kupona
Queenpins (2021.)
Redatelj: Aron Gaudet, Gita Pullapilly
Glumci: Kristen Bell, Kirby Howell-Baptiste, Vince Vaughn, Paul Walter Hauser
Žanr: komedija
Trajanje: 111 min
Država: SAD

Sadržaj:
Radnja je temeljena na istinitoj priči o najvećoj prevari krivotvorenim kuponima u povijesti SAD-a. Kristen Bell je u ulozi nezadovoljne domaćice iz prigradskog naselja koja radi na „poduzetničkom” projektu osnivanja ilegalnog kluba s kuponima kojim ona i njezini partneri varaju velike prehrambene i ostale kompanije, dok štede milijune dolara članovima kluba. Film je inspiriran istinitom pričom o najvećoj prevari kuponima u američkoj povijesti, u kojoj su dvije kućanice ukrale 40 milijuna dolara.

Kraljice kupona – Movie Site
Queenpins – IMDb


Poslije svega: Pad
After We Fell (2021.)
Redatelj: Castille Landon
Glumci: Josephine Langford, Hero Fiennes Tiffin, Kiana Madeira
Žanr: ljubavna drama
Trajanje: 98 min
Država: SAD

Sadržaj:
Ljubav Tesse i Hardina oduvijek je bila komplicirana, ali sad su dospjeli u fazu u kojoj se izlaz ne nazire. Upravo dok se Tessa sprema donijeti jednu od važnijih odluka u životu, sve se promijeni. Hardin se još uvijek ne zna kontrolirati i sve oko nje počinje se raspadati.
Nikome ne može vjerovati, nitko nije onakav kakav se čini.
Ni obitelj, ni prijatelji.
Nastavak velike uspješnice serijala o ljubavi i strasti dvoje mladih koja ne priznaje granice, snimljenog prema bestseleru spisateljice Anne Todd koji je proglašen globalnom senzacijom.

Poslije svega: Pad – Twitter
After We Fell – IMDb


Ljubav oko svijeta
Ljubav oko svijeta (2021.)
Redatelji: Anđela Rostuhar & Davor Rostuhar
Glumci:
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 75 min
Država: Hrvatska, Njemačka

Sadržaj:

Jedno univerzalno pitanje (Što je to ljubav?) i zajednička strast prema putovanju naveli su bračni par Anđelu i Davora da svoje bračno putovanje (medeni mjesec) pretvore u istraživanje (medenu godinu) koje se protegnulo na šest kontinenata, trideset zemalja i više od dvije stotine ljudi kojima su postavljali isti set pitanja o ljubavi i njezinom značenju. Iz dobivenih odgovora koji su intervjuirani davali ispred kamere, u ambijentima koji se kreću od komfornih i dizajniranih stanova preko koliba i šatora do nastambi u džungli, mogli su si predočiti jednu planetarno šarenu lepezu shvaćanja jednog od fundamentalnih osjećaja ljudskosti koji pred nama prostiru bogato ornamentiranu tkaninu čovjekovog bića istkanu na tom izuzetno skliskom polju.

Od prikupljenog filmskog materijala autorski par Anđela i Davor Rostuhar složili su dokumentarni kolaž nazvan Ljubav oko svijeta koji nam donosi ljubavna, dakle životna iskustva trideset i tri… pa ne bi se baš moglo reći para, bolje ih je, i točnije, imenovati životnim zajednicama. Radi se uglavnom o intervjuima s ljudima iz različitih geografskih, kulturnih, ekonomskih i političkih sredina, kao i seksualnih opredjeljenja i kontekstā. Od tekstova pak koji su nastajali tijekom i nakon putovanja – intimni esej, dnevnik putovanja i etnografska studija – Davor Rostuhar priredio je istoimenu knjigu.

Sam film svoju je svjetsku premijeru imao na televiziji Arte poznatoj po svom dugogodišnjem radu na promicanju europske i svjetske kulture.

Ljubav oko svijeta – Movie Site
Ljubav oko svijeta – IMDb


Petar Zecimir: Skok u avanturu – sink
Peter Rabbit 2: The Runaway (2021.)
Redatelj: Will Gluck
Glumci: Luka Bulić, Doris Pinčić, Slavko Sobin, Tihana Lazović, Dušan Bućan, Franjo Dijak
Žanr: animirani
Trajanje: 93 min
Država: SAD

Sadržaj:
Neko vrijeme je prošlo otkako su Petar Zecimir i Tomica zakopali ratnu sjekiru, barem prividno. Biba, Tomica i zečevi osnovali su improviziranu obitelj, ali unatoč svim nastojanjima, Petar nikako da se riješi svoje nestašne reputacije. Tražeći avanturu izvan sigurnosti vlastitog vrta, Zecimir otkriva cijeli novi svijet u kojemu se njegovi nestašluci cijene, ali u trenutku kada njegova obitelj odluči sve riskirati kako bi ga pronašla, Petar mora odlučiti kakav zec želi biti.

Petar Zecimir: Skok u avanturu – Movie Site
Peter Rabbit 2: The Runaway – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]