Rijeka, 5. rujna 2021. – Šesti Periskop, festival suvremenog plesa i novog cirkusa, završen je sinoć dvjema izvedbama – prezentacijom rada „Raskrasit mir / Oboji svijet“ cirkuske umjetnice Natalije Pintarić, koja je tijekom festivala u Rijeci gostovala na cirkuskoj rezidenciji, te predstavom „Rob3rta“ umjetnice Roberte Milevoj.

Rob3rta ; Fotografiju ustupio Periskop – Foto Stephany Stefan

Tjedan na izmaku u Rijeku je donio prave poslastice iz svijeta suvremenog plesa i novog cirkusa, te doveo umjetnice i umjetnike iz cijele Hrvatske koji su se Riječankama i Riječanima predstavili svojim recentnim radovima. Među njima su se našli predstavnice Cirkorame, Tricycle traume, Zadarskog plesnog ansambla i Zagrebačkog plesnog ansambla, ali i solo umjetnice poput Anike Cetine, Lare Frgačić, Roberte Milevoj i Endija Shrottera.

Posljednjeg dana šestog izdanja Periskopa riječku je publiku oduševila Natalija Pintarić pokazavši im kako lanac, inače surov i hladan predmet, može uz upotrebu različitih elemenata kao što su voda, ogledala i reflektori postati suptilniji, nježniji i osobniji. Natalija, inače dugogodišnja članica kolektiva Cirkorama, u Rijeci je od 24. kolovoza boravila je na rezidenciji u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže, programa razvoja regionalne cirkuske scene koji realiziraju udruge Cirkus Kolektiv i ROOM 100 iz Splita, Cirkorama iz Zagreba, Prostor Plus iz Rijeke, Čarobnjakov šešir iz Pule i K.V.A.R.K. iz Križevaca uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Grada Splita, Grada Rijeke i Zaklade Kultura nova.

Dugim aplauzom i usklicima oduševljenja ispraćena je i Roberta Milevoj, riječkoj publici poznata po svojim prethodnim radovima. Predstavila se svojim autorskim uratkom „Rob3rta“ kroz koji analizira kapacitete sebe kao izvođačice. Autorica u predstavi svoje tijelo promatra kao mehanizam koji sa sobom nosi ispovijest, ali i povijest izvedbenosti autorskog tijela.

Podsjetimo šesti Periskop organizirala je riječka udruga Prostor plus uz podršku Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i Saveza udruga Molekula, a u dvadesetak dana on je riječkoj publici donio šest predstava, prezentaciju rada, radionicu i filmsku večer posvećenu cirkusu. Pokrovitelji manifestacije su Odjel za kulturu Grada Rijeke te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

[izvor informacije Periskop]