GSG u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka početkom rujna u Rijeku dovodi umjetnički duo Doplgenger te ih predstavlja kroz izložbu ‘Neimenovani fragmenti’ i predavanje-performans ‘Slike prošlosti kao slike za budućnost’, oboje u prostorima GSG-a, u Križanićevoj 6a.

Neimenovani fragmenti, izložba
Križanićeva 6a, 2.9.-18.9.
Radno vrijeme: 16h – 20h, (subotom od 10h-13h)

Izložba “Neimenovani fragmenti” umjetničkog dua Doplgenger predstavlja skup radova koji su nastajali od 2011. u okviru istoimenog istraživačkog projekta. Serija medijskih fragmenata u različitim formatima adresira ”nezaboravno” kolektivnog i osobnog, intimnog sjećanja na posljednja desetljeća jugoslovenske povijesti, pretežno konstruiranog putem TV slika. Projekt “Neimenovani fragmenti” bavi se politikom medijskih slika koje su sudjelovale u izgradnji povijesnih narativa na prostoru bivše Jugoslavije u razdoblju od 1980. do 2000. Radovi u seriji iznova izvode kontekst medijskog sadržaja, ali sada ističu ono što je prethodno bilo nevidljivo i potisnuto, ono što je u medijskom toku ostalo marginaliziranim ili se smatralo efemernim. Doplgenger kroz ovu seriju radova u sadašnjem trenutku analizira i dekonstruira sklopove slika i zvukova prošlosti, te ih sukobljava i aktualizira.

Slike prošlosti kao slike za budućnost, predavanje-performans
Križanićeva 6a, 3.9. u 20 sati
40 min

Predavanje-performans “Slike prošlosti kao slike za budućnost” predstavlja peti rad u kontinuiranoj seriji “Neimenovani fragmenti” kroz koje Doplgenger istražuje politiku medijskih slika koje su sudjelovale u izgradnji povijesnih narativa o Jugoslaviji u razdoblju 1980. – 2000. Temelji se na umjetničkom preispitivanju politike arhiva, eksperimentalnih metoda i samog autora i filmaša. Umjetnički dvojac Doplgenger svoja dosadašnja istraživanja u okviru projekta predstavlja na performativan način, obraćajući pažnju na složenost pamćenja, predstavljanja i iznošenja dalekih povijesti kroz medijske slike. Čitajući slike u kanonu arhivskog filmskog stvaralaštva i u kontekstu medijske mašinerije, umjetnici ukazuju na potrebu dekonstrukcije medijskog narativa i utjecaja koji medijski jezik ima na gledatelja, političke implikacije takvih postupaka i odgovornost filmaša / umjetnika.

Organizacija: GSG, u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
Dizajn: Miloš Nikolić
Autor fotografija: Bojan Mrđenović
Zahvala: Drugo more

Više o radovima na www.gsg.hr

Doplgenger umjetnički duo čine Isidora Ilić i Boško Prostran, film/video umjetnici koji žive i rade u Beogradu. Radovi Doplgengera bave se odnosom između umjetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, Doplgenger intervenira na već postojećim medijskim proizvodima ili proizvodi u formi proširenog filma. Iako im je pokretna slika osnovni medij, njihova praksa uključuje i tekst, prostorne instalacije, performanse, predavanja i diskusije. Radovi Doplgengera nalaze se u javnim kolekcijama, predstavljeni su na samostalnim i grupnim izložbama i na film/video festivalima u zemlji i inozemstvu. Urednici su publikacije Amateri za film (Beograd, 2017), a od 2018. su angažirani kao kustosi i selektori festivala Alternative film/video u Beogradu. Dobitnici su umjetničkih stipendija i rezidencijalnih boravaka, nagrada filmskih festivala i Politikine nagrade.

www.doplgenger.org

GSG je neprofitna organizacija u kulturi sa sjedištem u Rijeci, koja djeluje lokalno, nacionalno i internacionalno. Djeluje u području produkcije i promocije suvremene umjetnosti, edukacije i izdavaštva, iz feminističke i društveno-angažirane perspektive. Organizacija GSG nastala je uz potporu kanadske fondacije Musagetes i riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, te za bazu koristi prostor Studija Kamov u Križanićevoj ulici na Sušaku.

[Izvor informacije Drugo more]