OPATIJA, 23.8.2021. – Dva angažirana filma o radništvu u Hrvatskoj, „Trafika“ Dore Slakoper i „Tvornice radnicima“ Srđana Kovačevića, otvorila su 19. izdanje Liburnia Film Festivala na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji. Festival će u pet festivalskih dana donijeti pregled hrvatskih dokumentarnih filmova nastalih u posljednjih godinu dana.

Čast da otvori festival dobio je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je čestitao organizatorima što su u pandemijskim uvjetima uspjeli organizirati festival koji iz godine u godinu raste. Istaknuo je da je LFF „Velika i lijepa priča koja uvelike doprinosi kulturnom životu grada Opatije. Ugodno sam iznenađen što ima puno filmova iz regije, a posebno me veseli što ćemo na zatvaranju gledati svjetsku premijeru filma „Enrico Marotti – ovo je moj plov“ o svjetskom prvaku u windsurfingu, inače Opatijcu.“

Fotografiju ustupio LFF

Na kvalitetu filmova nastalih u prošloj godini osvrnuo se programski direktor LFF-a, Oliver Sertić, koji je istaknuto da COVID nije narušio produkciju te da je 80-ak sjajnih filmova pristiglo na festivalski natječaj.

Program u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, otvoren je hrvatskom premijerom kratkometražnog filma „Trafika“. „Htjeli smo predočiti iskustvo rada na kiosku. Jako sam sretna da ovaj angažirani film otvara festival. Uživajte i budite dobri prema prodavačicama na kioscima!“ poručila je redateljica filma Dora Slakoper kojoj je ovo redateljski prvijenac.

Zarazno izdanje najstarijeg festivala hrvatskog dokumentarnog filma, LFF-19, održava se u Opatiji do petka, 27. kolovoza. Ljubitelji dokumentarnog filma moći će pogledati 44 hrvatska dokumentarna filma, od čega 22 u konkurenciji za nagrade te 22 u popratnom programu koji je ove godine podijeljen na četiri cjeline: program Regionale (program filmova regionalnih autora i autorica), retrospektivu redatelja Đure Gavrana, Kinedok predstavlja i Restart predstavlja. Osim filmskog programa, organizatori su pripremili edukativni i razgovorni program.

  1. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, AVC Zagreb, ACER Hrvatska i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada “Kultura nova”.

[izvor informacije Liburnia film festival]