F9 (2021.)
Redatelj: Justin Lin
Glume: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, John Cena, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang, Helen Mirren, Charlize Theron

U devetom nastavku ‘Brzih i žestokih’ Dominic Toretto (Vin Diesel) sa svojom već standardnom ekipom u akciji spašavanja svijeta od zločestih tipova bori se i protiv svojeg zabludjelog brata Jakoba (John Cena). Tko je mogao misliti kako će taj akcijski film dobiti toliko nastavaka, i postati jedna od najgledanijih filmskih franšiza, ne računajući Jamesa Bonda? ‘The Fast and the Furious’ (2001.) u režiji Roba Cohena s budžetom od 38 milijuna dolara stekao je svoje poklonike koji su se tijekom godina množili. Ali mora se priznati autorima ovog serijala je da ništa nisu prepuštali slučaju i nisu dopustili da se u ovih dvadeset godina nastavci zadrže na početnoj ravnini, uvijek je slijedeći film posezao za višom raznom. Od početnih mladenačkih utrka u kojima se oko vozača kreću gomile zgodnih djevojaka, pa do ekipe koja, surađujući s tajnim službama, uspijeva spasiti svijet nekonvencionalnim metodama, uz obaveznu jurnjavu unikatnim autima.

Fotografiju ustupio Editus

Zanimljivo je kako se u ovoj vrsti filmova pojavljuju najbliži akcijski srodnici junaka, tako u ‘Black Widow’ glavnja junakinja pomaže svojoj mlađoj sestri koju nije vidjela skoro dvadeset godina. Dominic Troterro u flash backovima sjeća se odnosa sa svojim bratom i ocem, i razloga koji su doveli do raspada naizgled skladne obitelji koja se bavila automobilskim trkama, a što ‘Devetku’ dovodi u pomalo sentimentalne vode, ali ne pretjerano. Uostalom, akcijski junaci moraju se odmoriti u pauzama akcija koje se odvijaju diljem svijeta. Činjenica da su sve njihove akcije u stilu ‘Nemogućih misija’ čini ovu franšizu privlačnom za gledanje na velikim platnima multipleksa. I ‘Devetka’ ne nudi neku duboku filozofiju kojom bi se analizirali motivi glavnih likova kao i negativaca. Stvari su pojednostavljene, negativci moraju biti savladani, a naši junaci vraćaju se u svoju svakodnevnu rutinu. Gledajte dok još igra u ohlađenim kinima.

Redatelj Jusin Lin dobro poznaje svoje junake, do sada je snimio ‘Brze i žestoke 3: Tokio Drift’ (2006.), ‘Brze i žestoke 4’ (2009.), ‘Brze i žestoke 5’ (2011.) i ‘Brze i žestoke 6’ (2013.), te SF ‘Zvjezdane staze: S one strane’ (2016.), a režira i ‘Brzi i žestoki 10’.

Robert Jukić, Zagreb, 14.07.2021.

Informacije o filmu:

Brzi i žestoki 9
One Race Films, Roth/Kirschenbaum Films, Perfect Storm Entertainment, 2021.
Trajanje: 143 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, Sonics-DDP, Auro 11.1, Dolby Surround 7.1, IMAX 6-Track
Scenarij: Daniel Casey & Justin Lin
Priča: Justin Lin, Alfredo Botello & Daniel Casey
Based on characters created by Gary Scott Thompson
Glazba: Brian Tyler
Još glume: Ludacris, Kurt Russell, Finn Cole, Anna Sawai, Lucas Black, Shad Moss, Thue Ersted Rasmussen, Don Omar, Shea Whigham

Film je pogledan novinarskoj projekciji u multipleksu CineStar Branimir

Brzi i žestoki 9 – Movie Site
F9 – IMDb